|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Matej3 Neznanec

Pridružen-a: Sre 02 Avg 2006 20:26 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 8:53 pm Naslov sporočila: Timer oz. Časovno stikalo |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nov na forumu, vidim, da ste kar uporaben forum tako, da imam takoj en Q za vas:
In sicer, rabil bi timer ali časovno stikalo, katerega bi napajala 9V baterija in na izhodih bi rad prav tako 9V napetost, zadeva naj bi bila nastavljiva recimo od 100ms pa do ccA 20min in recimo, da po nastavlejnih 5 minutah odštevanja časa, bi se zadeva VKLOPILA in spustila kratkotrajno napetost cca 1s ven in se nato resetirala tako, da bi jo potem lahko ponovno nastavil.S tipko bi jo prožil, nevem mogoče z potenciometrom nastavil čas do proženja.Vezje naj bi bilo na jedkani ploščici in seveda čim manjše!!
Nekaj sem po internetu gledal, našel sem tole, pa mi vi povejte, ali je to to, kar iščem ali ni in če ima kdo to od vas, mogoče načrt, BI BIL ZELO VESEL, če bi se to dalo realizirati!
Seveda, komponente kupim jaz!!
Lp,Matej
Upam, da bo vredu!
Nazadnje urejal/a Matej3 Sob Avg 12, 2006 10:17 pm; skupaj popravljeno 5 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 9:04 pm Naslov sporočila: Re: Timer oz. Časovno stikalo |
|
|
Tvoja zahteva je tako specificna, da je najlazje narediti tako stvar z mikrokontrolerjem. Zadoscal bi ze kaksen majhen PIC (kot npr. 12F675) ali LPC900 (kot npr. LPC901), vse kar potem se potrebujes je en solid-state rele/optocoupler in en regulator za napajanje ter nekaj ostalega drobiza.
Qjev imam pa na sreco ze dovolj, najboljse, da ga das komu drugemu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Sre Avg 02, 2006 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že sokrat povedal, bi bilo najbolje uporabiti kak mikrokontroler. Sicer se da tudi s 555 ali kakšnimi števci, vendar bo veliko več komponent in kompliciranja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej3 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Avg 13, 2006 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Bi mi lahko mogoče to nekdo naredil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno bi se kdo našel.
Problem pa je v sledečem:
- ta nekdo to ne bo delal za hobby, saj v tem ne bo našel kakega veselja.
- stvar bi v tem primeru zala imeti kar ceno....
- bi te v tem primeru še zanimalo ?
To so tri dejstva s katerimi običajno prepodim ljudi, ki nekaj hočejo od mene in pri tem ne razumejo, da njihov hobby ni enak mojemu.
Taka tri dejstva se mora zavedati vsak, ki postavi tako vprašanje kot je tole. Neglede na to, da ta forum nima in ne sme imeti komercialnih vsebin, mora biti vsakemu jasno, da čas nekoga drugega predstavlja vrednoto. Brez da posebej povdarimo, je to treba upoštevati. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Ned Avg 13, 2006 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matej3, ce delas detonator bi lahko razmislil tudi o daljinskem prozenju. Zvonec od neckermanna je razmeroma lahko vezati in deluje na 100m priblizno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej3 Neznanec

|
Objavljeno: Ned Avg 13, 2006 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo,bi mi lahko kaj več o tem povedal,prosim! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

|
Objavljeno: Ned Avg 13, 2006 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK tukaj je slika zvonca. Na izhodu odcinis zvocni modul in das en tranzistor. S kolektorjem tega lahko krmilis potem naprej poljubno.
Mocno priporocam, da se doda se en timer, ki vklopi sele po par minutah, da imas cas za spravit svojo rit na varno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Avg 13, 2006 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je to brezžični zvonec, lahko najprej odide na varno in komaj potem pritisne "sprožilec"!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

|
Objavljeno: Pon Avg 14, 2006 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislil sem varnostni timer, ki vklopi napajanje sprejemniku sele ko si dalec proc, da ga ne sprozijo kaki x signali, ko si se zraven.
Tole sem pa sedaj zumotvoril. Ustreza vsem tvojim zahtevam in te verjetno ne bo prislo cez 500sit. Cas nastavljiv s trimerjem od 10s - 20min, izhodni pulz dolzine 100ms. Zdaj pa povej se kaj mislis dat na konec in se kaksno napajanje si predvidel.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej3 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 14, 2006 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajanje pride 9V enosmerne na vhode, prav tako bi želel na izhodih 9V ali, če bi se dalo do 15V, tako, da bi lahko prožil modelarski vžigalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni