|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Perplexer Član

Pridružen-a: Sre 18 Apr 2012 23:14 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.08
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2025 1:47 am Naslov sporočila: Polnilec za ploščato Li-Po baterijo 3,7V |
|
|
Pozdrav.
Imam ploščato 402030 3.7V 200mAh rechargeable Lithium Polymer baterijo (na sliki), ki je običajno sicer vgrajena v majhni keychain kameri. Tam se napolni s priklopom kamere na USB-A-to-MiniUSB kabel.
Ker pa jo imam trenutno izven kamere kot "spare" baterijo, bi jo občasno rad napolnil, če bi se z meseci preveč izpraznila.
Zato me zanima če kdo ve ali obstaja kakšen polnilec, recimo na AliExpressu, na katerega bi lahko priklopil to baterijo, in bi jo varno dopolnil vsake toliko časa? Obstaja kaj takega? Po možnosti kaj pre-made, da samo kupim in uporabim.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
118.5 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5528 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2025 8:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Crl kup tega imas, pobrskaj po Aliju ... Polnilni tok naj bo 100 mA ali manj, obicajno lahko nastavis z zamenjavo uporcka.
Lp, G
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3466 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Apr 12, 2025 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
V parih mesecih se ne bi smela preveč izprazniti.
Hraniti polne pa ni dobro. Bolje pod 50%.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oldtimer 65 Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.53 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sigi Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2014 11:42 Prispevkov: 207 Aktiv.: 1.56 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2025 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš napajalnik z nastavljivo napetostjo nastavi na 4V in polni preko predupora nekje od 20 do recimo 100 ohmov. Lahko mirno pustiš brez nadzora, lipec bo počasi dosegel 4V in s tem kapaciteto cca 80%. In potem mirno skladiščiš pol leta.
Tvoja baterija ima, glede na sliko, zaščitno vezje, ki po mojih izkušnjah počasi prazni baterijo. 120mA baterijo ki je bila pol polna, je v pol leta spraznilo do konca (2,5V cuttof zaščitnega vezja), nato pa se samopraznenje nadaljuje in po še par dodatnih mesecih skladiščenja je bilo par pladnjev takih baterijic za v smeti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2025 10:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Primeren bo polnilni modul TP4056, ki ga dobiš v verzijah z mini USB, micro USB in USB-C
Večinoma so teli moduli z uporom 1K2 za tok 1000mA, da zmanjšaš tok polnjenja je treba zamenjat upor na pinu 2 z ustreznim 10K, da bo tok 130mA, glej data-sheet.
Dodatno, omenjeni moduli obstajajo tudi v hibridni obliki z zaščitnim vezjem za baterijo DW01A (kontrolni čip) in MOSFET FS8205A
Zaščitna vezja na osnovi DW01A in FS8205A so najbolj pogosta, tudi kot samostojni modul v različnih oblikah.
Če ne želiš, polniti do 4,20V ker za hranjenje ni dobro, lahko med polnilnik in baterijo dodaš schottky diodo za padec napetosti, da se baterija napolni na cca 3,90V z navadno silicijevo diodo v serijo bi se napolnila na ene 3,6V-3,7V
Preizkusi.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oldtimer 65 Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2012 15:53 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.53 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tunek30 Član

Pridružen-a: Pon 25 Sep 2017 13:28 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.49 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Apr 27, 2025 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam rešujem problem polnjenja in zaščite preko tega modula. Če prekoračiš 1V praznenja se ti izključi. Če pa je baterija pdo nazivno napetostrjo se ti tudi izključi delovanje. Deluje tako, da preko USB polniš z 5V. Obstojajo različni modeli prikoopa na 5V. Tudi z lotanjem žic. dodal sem naslov, da s elahko pogleda ednega izmed modelov. Žal je potrebno malo previdnosti, da se ne naredi krastkega stika ali pa napačno priključi baterijo na vezje.
https://www.aliexpress.com/item/1005007730039023.html
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Apr 28, 2025 7:54 am Naslov sporočila: |
|
|
tunek30 je napisal/a: |
Sam rešujem problem polnjenja in zaščite preko tega modula. |
Katerega modula??? tega iz povezave na AE spodaj?
Če prekoračiš 1V praznenja se ti izključi. |
Ni res, vezje izključi baterijo pri 2,40V, glej data-sheet DW01
Če pa je baterija pdo nazivno napetostrjo se ti tudi izključi delovanje. |
??? kaj je to za ena čudna trditev???
Deluje tako, da preko USB polniš z 5V. Obstojajo različni modeli prikoopa na 5V. |
5V je zgolj napajalna napetost za polnjenje, baterija se polni z nižjo napetostjo, višek ostaja na TP4056, ki deluje v linearnem režimu stabilizacije napetosti in tokovne regulacije oziroma omejitve toka.
Tudi z lotanjem žic. dodal sem naslov, da s elahko pogleda ednega izmed modelov. Žal je potrebno malo previdnosti, da se ne naredi krastkega stika ali pa napačno priključi baterijo na vezje.
https://www.aliexpress.com/item/1005007730039023.html |
Pišeš točno o tem, kar sem napisal zgoraj.
v.j. je napisal/a: |
Primeren bo polnilni modul TP4056, ki ga dobiš v verzijah z mini USB, micro USB in USB-C
Večinoma so teli moduli z uporom 1K2 za tok 1000mA, da zmanjšaš tok polnjenja je treba zamenjat upor na pinu 2 z ustreznim 10K, da bo tok 130mA, glej data-sheet.
Dodatno, omenjeni moduli obstajajo tudi v hibridni obliki z zaščitnim vezjem za baterijo DW01A (kontrolni čip) in MOSFET FS8205A |
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perplexer Član

|
Objavljeno: Pon Apr 28, 2025 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa vem ali ima modul zaščitno vezje ali ne? Ali rabim takega, ki ga ima, glede na to da je neko zaščitno vezje že na bateriji? Je kaj narobe če uporabim tak modul ki ima tudi sam zaščitno vezje? Se lahko kaj "stepeta" s tistim, ki je že na bateriji?
Ali bi bil ta modul na linku, ki ga je napisal tunek30 v redu?
https://www.aliexpress.com/item/1005007730039023.html
Ali bi bil kak drug boljši?
Ali lahko kdo v Paintu označi kater upor naj bi se zamenjal za tok max. 130 mA, in s katero vrednostjo. Pa kje se to dobi?
Nisem ravno ekspert. Zalotal bi že lahko (upam da ni premajhno), samo bi blo fajn da točno vem kaj delam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pon Apr 28, 2025 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Data-sheet je težko pogledat?
Vezje, oziroma modul, je težko pogledat katere komponente so gor?
Upor za določanje toka je samo eden, ki je priključen na pin-2 TP4056, če bi pogledal data-sheet, bi bila stvar jasna.
Ali je res težko v google vpisat tole:
https://www.google.com/search?q=tp4056+current+resistor
in kliknit na kakšen zadetek:
https://lygte-info.dk/review/Review%20Charger%20TP4056%20UK.html
Saj je prav da vprašate, tisti ki ne znate in ne veste, ni pa prav, da sami ne naredite nič, ne poiščete nič
Baterijo lahko polniš s polnilnim modulom ki ima ali nima zaščite za baterijo, tako je vseeno ali baterija ima že vgrajeno zaščito ali ne... dejansko lahko polniš baterijo ki nima vgrajene zaščite s polnilnim modulom ki tudi nima zaščite, ker TP4056 sam poskrbi za končno napetost, da ne bo previsoka.
Pravkar sem sestavil en polnilnik za 1S baterijo (enocelična), uporabil sem star polnilnik nekega Ericsson telefona, ki ima napetost 4,9V, še bolje kot 5V, se čipek manj greje, tok sem omejil na 450mA, uporabil sem upor 2K2, ker je tudi polnilnik 450mA. Verjetno ne bi bilo potrebno omejiti tok, ker bi se napajalnik že sam sesedel in omejil tok, nisem preizkušal. Kable sem priključil direktno, napajanje direktno (odrezal konektor za telefon), kabel s konektorjem za polnjenje baterije, čez dal prozorno skrčno bužirko, da se vidijo statusne LED.
Namig: Pogosto so odsluženi 5V napajalniki (polnilniki telefonov) s kablom v okvari takoj za konektorjem... z direktnim priklopom na modul so taki napajalniki popolnoma uporabni, ker se odstrani del kabla v okvari.
.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Perplexer Član

|
Objavljeno: Pon Apr 28, 2025 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
v.j., ne se jezit. Hvala za pomoč. Absolutno bom pogledal in vse probal preštudirat predno karkoli kupim in skupaj priklopim. Samo raje to delam na bazi neke predhodne informacije, ki vem da drži, in potem na bazi tega to informacijo še sam poiščem in potrdim, kot pa da čisto sam nekaj iščem in gledam, pa ne vem če je pravilno to kar gledam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deflektor Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06 Prispevkov: 215 Aktiv.: 1.08 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: Pet Maj 16, 2025 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale modul je čisto ok, jih imam kar nekaj za 18650 baterije ampak je tam zgoraj narobe napisal, izklopi pri več kot 1A (in ne 1 volt) praznilnega toka, ker več ne prenese. Je vse v enem torej, polnilec in zaščita pred preizpraznitvijo za majhne porabnike.
Takšnega z USB-C verzijo sem vstavil v star Black&Decker vijačnik, ki je imel prej NiCd baterije, skupaj z dvema 18650 celicama. Ampak ga uporabljam samo za polnjenje, praznim pa po občutku, ker takrat še nisem imel BMSa za tako moč, kot jo vijačnik rabi, zato je pač brez BMSa, predeloval pa še nisem. Prej sem seveda skuril dva taka modula, ker sem priklopil čez modul in je pregorel še preden je motor sploh obrnil.
Nekako tako kot tale na posnetku:
https://www.youtube.com/watch?v=wr6Pj3PDFbc&t=1040s
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni