www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brezžični termostat za grelec / bojler

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
haki
Član
Član

Pridružen-a: Ned 23 Sep 2012 12:58
Aktiv.: 0.58
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2022 12:22 pm    Naslov sporočila:  Brezžični termostat za grelec / bojler Odgovori s citatom

Pozdravljeni ,prosim za malo pomoči;

Na podstrešju imam kombiniran bojler za toplo vodo ( ogreva se preko centralnega ogrevanja in dodal bom električni grelec.

V grelec je nameščen klasičen kapilarni mehanski termostat.

Sedaj me pa zanima ali obstaja kakšen brezžični set " termostata na bojlerju " in upravljalne enote ki bi jo imal nekje v stanovanju ,da bi lahko po potrebi spremenil nastavljeno temperaturo in hkrati spremljal trenutno temperaturo vode v bojleru.

Sicer sem videl takšne komplete na aliexpressu , vendar nikjer nisem našel ,ki bi imel na oddajniku tisti kapilarni del-senzor ki se porine v grelec da meri temperaturo ??

Je takšna rešitev kot iščem ??

In še drugo vprašanje.

Na grelcu sta dva kontrolna priključka. L N . Verjetno je potrebno ozemljitev tudi priključiti ? Se priključi na samo ohišje ,ali se ne priključi ??

Hvala.lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2022 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno imam v uporabi (enostavno z dodanimi raznimi elementi) ta mehanski termostat v kombiniranem bojlerju v funkciji ogrevanja sanitarne vode z električnim ali vodnim grelcem (ogrevana voda iz centralnega ogrevanja). Pri ogrevanju sanitarne vode z vodnim grelcem so kontakti termostata obremenjeni le z nekaj mA.

Lp, jp
Nazaj na vrh
haki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2022 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem če se čisto razumemo..Če gremo na priklop grelca. Se priklopi z dvema ali s tremi žicami ?

Na samem grelcu sta samo dva priklopa za N in L . Verjetno je potrebna tudi ozemljitev ? Na samo ohišje grelca ?

lp
Nazaj na vrh
baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.81
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2022 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ozemljitev varuje tebe, torej na ohišje bojlerja, saj se ne dotikaš grelca med delovanjem ampak ohišja. Ne škodi pa če ozemljiš obojno če je kakšen vijak na grelcu, tako kot je recimo pri pralnem stroju.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
haki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2022 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni je bilo nekako logično da mora biti ozemljitev. Čudno mi je ,da ni priključka na samem termostatu. ?

In ravno to me sedaj bega ,če ozemljitev sploh sme biti na samem grelcu ?

po drugi strani pa vsaj v mojem primeru imam tisti ovalni grelec ,ki ima v sredini vijak za pritrditev . Avtomatsko ko daš gor tisto pritrditveno pločevino se vzpostavi stik med ohišjem grelca in samim kovinskim bojlerjem. Tako da je načeloma po moje ozemljitev lahko kar na sredinskem vijaku termostata zraven privijačena ?

V najslabšem primer ,če to ni pravilen priklop bo itak fid ven metalo ali se motim ?
Nazaj na vrh
baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.81
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2022 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A na ohišju bojlerja ni vijaka za ozemljitev?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
haki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2022 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na samem bojlerju ni vijaka.. Po moje ni nič narobe če se privijači direkt na ohišje grelca ??

ke rko se grelec vstavi v montažno odprtino na bojlerju ,in ko se pritrdi s tisto prečko ,je tako bojler in ohišje spojeno ? Sploh če bi še malo barvo očistil.

Ali sem v totalni zmoti ?

Webp.net-resizeimage - 2022-02-04T182718.425.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  364.17 KB
 Pogledana:  2 krat

Opis:
 Velikost datoteke:  364.17 KB
 Pogledana:  1 krat

Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2022 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

saj sem ti na FB napisal kako naredi Very Happy
haki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2022 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala..Včasih so rekli več glav več ve.. Danes grem v akcijo , V Celju pri Semiču imajo baje vse vrste grelcev.

tako za en mesec bi rad naredil preizkus kakšna bo poraba v primerjavi če bi ogreval na nafto..

Za ene dve morda tri leta še malo kombiniram da pade cena toplotnih..haha..

Pride na vrsto potem komplet sprememba.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni