|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zamot1 Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.66
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 9:06 am Naslov sporočila: HP prenosnik? |
|
|
Očitno mi je šla gumbna baterija za BIOS, kaže narobe datum in uro- že večkrat nastavil. Kje jo najdem in koliko moram razdret HP 6830s da pridem do nje.
Pri stacionarcih si imel jumper da si lahko menjal baterijo pod napetostjo in nisi izgubil podatkov v Biosu, ali je tudi tukaj tako-
Hvala.
LP Zamot
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor se spomnim se pri teh HPjih baterija nahaja na zgornji strani plate, blizu konektorjev za zvočnike in mikrofon. Moj nasvet za razstavljanje.. vzemi si čas in poglej kako je vse sestavljeno preden greš razstavljat. Nekako imam v spominu da se najprej odstrani plastika ki pokriva zvočnike, potem pa tipkovnica.. vseeno pa raje preveri.
_________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Išči na googlu "service manual" za tvoj model prenosnika, kjer je razstavljanje opisano lepo po korakih.
Drugače pa si pri mojem HPju moral zgolj odstraniti tipkovnico (2 vijaka spodaj + zatiči na zgornji strani tipkovnice) in si že imel baterijo na dosegu roke.
Lp, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Dec 04, 2011 5:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri mojih dveh enako, kot je mucek napisal.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 3:05 pm Naslov sporočila: Re: HP prenosnik? |
|
|
zamot1 je napisal/a: |
Pri stacionarcih si imel jumper da si lahko menjal baterijo pod napetostjo in nisi izgubil podatkov v Biosu |
Katera plošča pa to omogoča?
Namreč pri vseh matičnih ploščah, kjer sem gledal navodila za uporabo, je napisano, da se baterijo menja v breznapetostnem stanju PCja, tudi napetosti za StandBy ne sme biti. In na netu je najti kar nekaj razprav, kjer so "strokovnjaki" menjali CMOS baterijo ali z jumperjem brisali CMOS, pri vklopljenem stroju in uničili matično ploščo in tako kaže, da ta opozorila niso iz trte zvita.
Zmožnost, da so se BIOS nastavitve shrani še v nek EEPROM iz katerega se jih lahko obnovi po menjavi baterije (npr. AOpen Long Life Design), ni isto. Ravno tako se ne sme menjavati baterije, ko je PC priklopljen na elektriko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Azrael: ne samo baterije za CMOS tudi Bios Flash sem že menjal pri prižganem računalniku in to ne enkrat.
Razen, če tega niso spremenili, je bila baterija vezana preko diode na napajanje CMOSa, tako da mi ni jasno, kaj bi bilo lahko narobe in na kakšen način bi lahko osnovno ploščo uničil, razen če ti baterija pade na ploščo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
@zamot1:za zamenjavo boš moral kar nekaj vijakov odviti, kot je razvidno iz navodil. Glej RTC battery na strani 66.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
HP Compaq 6830s Notebook PC - Maintenance and Service Guide.pdf |
Velikost datoteke: |
4.22 MB |
Downloadano: |
2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda se flash menja pri deluoči plošči, ko se gre hot-swap. Največkrat takrat, ko ni na voljo drugega programatorja.
Samo kaj ima to zveze z ohranitvijo CMOS nastavitev? Zanima me pri kateri plošči se prestavlja jumper pri prižgani kišti in tako menja baterijo?
Citiram: |
jumper da si lahko menjal baterijo pod napetostjo |
Sploh danes ko je na ploščah pogosto samo en jumper in to za CMOS Clear in bi bilo njegovo prestavljanje med delovanjem PC, nadvse zmagovita poteza.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Pon Dec 05, 2011 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Azrael: napisal si tole:
Citiram: |
Namreč pri vseh matičnih ploščah, kjer sem gledal navodila za uporabo, je napisano, da se baterijo menja v breznapetostnem stanju PCja, tudi napetosti za StandBy ne sme biti. In na netu je najti kar nekaj razprav, kjer so "strokovnjaki" menjali CMOS baterijo ali z jumperjem brisali CMOS, pri vklopljenem stroju in uničili matično ploščo in tako kaže, da ta opozorila niso iz trte zvita.
Zmožnost, da so se BIOS nastavitve shrani še v nek EEPROM iz katerega se jih lahko obnovi po menjavi baterije (npr. AOpen Long Life Design), ni isto. Ravno tako se ne sme menjavati baterije, ko je PC priklopljen na elektriko. |
Kako je z jumperjem, bi pa moral shemo pogledat, kaj dejansko narediš, ko skleneš sponki za brisanje CMOSa. Ne verjamem, da bi s tem uničil osnovno ploščo, je pa čisto možno, da se sistem ne bi postavil.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni