www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hlajenje visokosvetilnih LEDic
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.61
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 2:56 pm    Naslov sporočila:  Hlajenje visokosvetilnih LEDic Odgovori s citatom

Nekaj časa nazaj sem kar tako nabavil eno močnejšo LED diodo moči 3W malo za eksperimentiranje, saj se prej s tem še nisem igral. No ob malce igranja s to LED diodo pa sem prišel do vprašanja kako take LED uspešo hladiti. Vem, da naj bi se v osnovi toploto odvajalo kar preko "pad-a" na spodnji strani LED, kar na samo TIV. Seveda sem se jaz tega pravila držal in naredil TIV na kateri površina bakra zavzema okoli 10cm2. Kljub temu, da je recimo površina dovolj velika, pa se sama LED dioda ob svojem nazivnem toku 700mA kar lepo greje. Naj še omenim, da glede na to, da je tisti termalni "pad" 'nedosegljiv' ročnemu spajkanju na TIV, sem uporabil kar malo termalne paste. Razz

Sedaj me pa zanima, kako se kaj vi lotite reševanja takega problema?

Nekaj na to vprašanje mislim, da je že bilo enkrat (ali celo večkrat) na forumu, ampak na žalost ne najdem dotične teme oz. odgovora.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo povečana površina bakra na navadnem vezju ne bo v redu.
Osnova vezja ne sme biti iz epoksija (FR4) ampak iz debelejšega aluminija. Ali pa diodo postaviš direktno na hladilnik s prevodno pasto in jo priključiš z žičkami.

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam prenosno svetilko z 3W power LED. Izdelana je iz aluminija. Čez kakšnih 10min je stvar že konkretno topla. Se pravi rabi kar veliko površino za hlajenje
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.27
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to pomeni da tudi ledice nimajo dobrega izkoristka če toliko energije pretvorijo v toploto namesto v svetlobo Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

100 lm/W je že kar dober izkoristek. Drugače pa res nimajo (sploh navadne, npr. 5 mm) kakšnega izkoristka. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Andrej64
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Samo povečana površina bakra na navadnem vezju ne bo v redu.
Osnova vezja ne sme biti iz epoksija (FR4) ampak iz debelejšega aluminija. Ali pa diodo postaviš direktno na hladilnik s prevodno pasto in jo priključiš z žičkami.

Na drugo varianto sem nekako tudi sam pomislil, vendar sem se potem znašel pred novim problemom kako LEDico fiksno pritrditi na aluminij. Brick wall
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LEPILO
taubek
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 0:37
Aktiv.: 0.82
Kraj: Malecnik pri MB

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem ledico pritrdil na vecji kos aluminija ki deluje kot hladilnik (oblika hladilnih reber). Pritrdil sem jo pa gor tako da sem na sredino dal malo sekundnega lepila okrog pa termalno pasto, sama LED se ne greje vec tako, toplota se pa lepo odvaja na aluminijasti kos.

lp
Nazaj na vrh
Andrej64
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 26, 2009 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo. Sicer sem že slišal za nekaj takega, samo si nisem mislil, da je zadeva tako močna. Potem bo tole kar najboljša varinta za hlajenje v kombinaciji z aluminijem. Smile
Nazaj na vrh
Perhan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04
Aktiv.: 0.91
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelovalec TIV naj ti izdela tiskano vezje na aluminij.
Preizkušeno in najbolj učinkovit način za hlajenje HP LED.

lp
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70793.29

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Andrej64
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TIV na osnovi aluminija so tudi zanimiva zadeva. Vendar glede na to, da šele eksperimentiram in zaenkrat ploščice izdelujem še doma, se bom najverjetneje držal kar alyjevega predloga in lepila v obliki termalne paste. Vsa stvar pa gre potem na hladilnik. Za začetek bo to po moje res najenostavnejše.

MarE: Zanimiv album z LEDicami. Če ni skrivnost, ali mi lahko zaupaš kje si dobil parabole oz. leče za same LED diode? Ali je bil to mogoče Co***d?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70793.29

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare si ti kaj delal poskuse s led leča / reflektor ? lps
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 27, 2009 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na DX imajo reflektorje, ki bi mogoče komu prav prišli Wink

KLIK na pravo kategorijo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni