www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

razlite baterije

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
-boris-
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Maj 2008 22:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 12:07 am    Naslov sporočila:  razlite baterije Odgovori s citatom

potrebujem pomoč
imate kako idejo, s čim se očisti svinjarijo, ki jo na aparatu pusti razlita "alkaline" baterija??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 5:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kis
Nazaj na vrh
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 6:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz to prav narahlo ostrgam, kjer so nanosi debelejši, nato pa spoliram s fiberglas krtačko. Ponavadi je potrebno nato popraviti povezave na vezju in zamenjati žične povezave, saj jih elektrolit požre...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@-boris-

Mogoče poglej še:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=142

Imam pa še nekoliko off topic vprašanje, zanima me, katera firme so bile baterije, ki so stekle in koliko, če sploh, so bile čez rok uporabnosti?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael.

Vsake baterije lahko stečejo, ko so prazne nekaj mesecev v aparatu. Po navadi se to zgodi s "pozabljenimi" in vključenimi aparati.

Rok uporabnosti pa je: po kolikšnem času ustreznega skladiščenja ima baterija še, mislim da, 80% nazivne kapacitete.

Sem že videl 4,5V baterije, ki naj bi trajale še in še, pa so šle pred rokom med ostale izrabljene v originalno zaprti embalaži. Stekle so.

Če je elektrolit stekel med in pod čipovje. Pozabi popravilo. Za kakšno napravo sploh gre?

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Duracell v 80. letih prejšnjega stoletja za vraga ni stekel (če ni bilo ohišje od zunaj mehansko poškodovano, niti ko je bil par let v kratkem stiku). Današni pa steče mnogo prej, preden bi sploh rekel, da je baterija prazna (glej linkano temo).

Zato bi bilo dobro vedeti tudi katera baterija je naredila "štalo" in kako se je to zgodilo. Če gre za to firmo, ki je šla po zlu, bomo rekli nič novega, če pa gre za katero od redkih, ki še veljajo za solidno, pa je ta podatek lahko zelo koristen.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 18, 2011 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AZI podpišem, kar si napisal.

Polna baterija ne steče. Prazna pa hitro.

"Dej poprav to lampo, k tolk dobr svet, sam baterije zameni! pa mal kontakte porihti je po navadi prošnja tistih, ki ne znajo vložkov vzeti ven po uporabi ali napolnit izpraznjenih Pb accu". Prva stvar je pa pozabljena VKLJUČENA razsvetljava. Vemo, da je "tema" okoli napajanja.

EM. Pravkar preveril! Moja 0,85A 6V. Normalno deluje. (je pa "zverina"). Na 850m osvetlim "kar nekaj".

Morda se bo Istok spomnil kdaj so to prodajali v njegovi firmi? Še originalni accu!

Ker sem že dooolg.

Vsaka baterija steče ko je prazna! Popravilo, pravzaprav oživljanje takšnega aparata je pa ~ nesmisel. Razen za osebni užitek.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da se v današnjem času LED svetil ne more več kosati.

Iztok pa kolikor jaz vem na žalost ni več aktiven na tem forumu.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
-boris-
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Maj 2008 22:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Imam pa še nekoliko off topic vprašanje, zanima me, katera firme so bile baterije, ki so stekle in koliko, če sploh, so bile čez rok uporabnosti?

baterije so bile GP
nimam pojma kolko so ble stare in kakšen rok so imele..
stekle so, pač....
;o))
Nazaj na vrh
DonFelipe
-2

Pridružen-a: Pet 07 Jan 2011 12:39
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če lahko še jaz svoj pisker pristavim, da ne odpiram nove teme >
Meni se je pa na dvorišču pred hišo razlil akumulator od avta.
Mi lahko svetujete s čim naj ščistim polito kislino?(probal sem z čistili za ploščice pa ne gre)>Kako to,da je akumulator začel puščati?-Ko sem se z Astro pripeljal domov in jo parkiral je bilo vse lepo in prav.Ko pa sem se zjutraj zbudil in stopil do avta pa je bilo okoli vse belo.Avto jasno ni vžgal.Odprem pokrov motorja in opazim,da je akumulator puščal po kapljicah.>Kaj naj bi to bilo?

Hvala!
Nazaj na vrh
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kislino boš nevtraliziral z lužino. Posuj na tisti madež sodo bikarbono in bi moralo delovati, kar pa je kislina že razžrla je pa žal uničeno.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa avto, tam kjer je bil akumulator tudi OBILNO speri. Da ne bo čez nekaj mesecev rje.
Da pa accu tako spusti pa prvič slišim. Si imel smolo.

Skratka spiranje vseh politih površin in okolice. Morda bi prej še s kašnim lugom "prešprical".

Ker je akumulator po navadi v motornem prostoru, in je tam mnogo konektorjev Think . Tukaj bi pa verjetno WD40 pomagal. Preventivno seveda.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2011 1:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Soda bikarbona ali pa lug v spreju.

Potem je mir za nekaj časa

Samo kislina požre ves lak in uničuje kovino. Meni je tako spustil Banner akku, baje naj bi bil najboljši, pa ni bil.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2011 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da je akumulator spustil, brez da bi doživel karambol, je več možnosti:

- narobe in močno preveč zategnjen v podstavek;
- okvara ohišja akumulatorja (v dirki za čim večjo kapaciteto, ohišja postajajo vedno šibkejša);
- če teče na oddušniku ali zamaških, nekdo nalil preveč vode ali preveliko polnjenje;
- okvara ene ali več celic v kombinaciji s prešibkim ohišjem ali gejzirjem kisline iz uničenme celice.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni