|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
guslovd Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2008 12:54 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.19 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2023 1:46 pm Naslov sporočila: Kako zmanjšati obrate na UVW motorju pri zunanji enoti klime |
|
|
Živjo,
zanima me ali je možno, da bi z kakšnim trikom zmanjšal maksimalne obrate pri zunanji enoti (inverter klime) ventilatorja?
Motor je 3 fazni, brushless model, 310V. Vem, da ta motor poganja integrirano vezje (IM6822M) za te vrste motorjev in da se ga krmili mikroprocesorsko, višja frekvenca, večji obrati... Motor ima 950 obratov na minuto in ko dela na polno je vetrernica zelo glasna, kar moti sosede...
Mogoče ideja zamenjava veternice, kar ne vem če bi kaj vplivalo na piš vetra, ostane mi možnost zmanjšanja obratov motorja.
Gledal sem ta IC pa ne najdem, kako je definirana frekvenca za vrtenje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.30 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2023 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zunanje enote imajo navadno "silent mode", ki ga vklopiš pri nastavitvah.
To je točno to, kar želiš - omeji maks. obrate vetrnice.
Poglej, če je to pri tvojem inverterju opcija. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3534 Aktiv.: 31.40
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2023 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda mehansko s planetarnim reduktorjem, če je prostor? _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.16 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2023 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zunanji del klime je potrebno prezračevati z ustrezno količino zraka...
Ko klima v stanovanju hladi, se zunaj greje, zunanji del je v vlogi kondenzatorja, ki je vroč, zato ga je potrebno hladiti. Če se s klimo v prehodnem obdobju greješ, je zunanja enota v vlogi uparjalnika in je mrzel, celo zmrzuje, zato ga je potrebno segrevati s pretokom zraka. Za zadosten pretok zraka je potreben ustrezen ventilator, ki žal ni neslišen.
Večinoma je vetrnica ustrezna, saj se že v načrtovanju naprave dela na tem, da je zadeva čim tišja.
Če zmanjšaš vrtljaje, bo pretok zraka manjši, efektivnost sistema bo slabša.
Mogoče bi pomagalo, če lahko zmanjšaš moč hlajenja, potem bo tudi kompresor tišji, potreba po hlajenju kondenzatorja bo manjša, ker je vse skupaj inverterski sistem bo ventilator samodejno deloval z nižjimi vrtljaji.
Če imaš kakšen poceni klump od klime, verjetno lahko pozabiš na take funkcije.
Moti sosede?
So preobčutljivi, tečni, jih moti dlaka v jajcu?
Si jim klimo montiral pred okno?
Če so razdalje po prostorskih aktih občine in če je naprava montirana po predpisih, jih nima kaj motit. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1672 Aktiv.: 7.86 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2023 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očisti vetrnico če je umazana, ter malo podmaži ležaje - verjetno so itak drsne puše, s filcem ki je prepojen z oljem.
Tole je sicer del preventivnega vzdrževanja in nič ne škodi če ga opraviš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guslovd Član

|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2023 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Klima je nova kupljena prejšnjo sezono, model LG S12EQ, 4kW. Imamo jo na vikendu in sicer predvsem za ogrevanje, ker dela zares super. Pri hlajenju je zares neslaišna, problem nastane, ko zunanja enota zaledeni in do defrosta je glasna ko hudič...
Ja problem je ta pretok, ki ga ni veliko, ko se nabere led.
Ima funkcijo, kjer je narisan kazalec navzgor, kar pomeni quite mode, samo ne vidim razlike.
Razmišljal sem, da bi na vsako od faz vezal kondenzator na ozemljitev, kar bi pomenilo zakasnitev pri fazah obračanja in posledično manjšo frekvenco obračanja magnetov??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guslovd Član

|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2023 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ideja je še bila, da se ta motor pospravi, mora biti vklopljen a vseno se nekam pritrdi,d a ne moti, na njegovo mesto in enako vetrnico pa bi dal drugi motor, ki bi se ga dalo krmiliti z potenciometrom. Probal sem asinhroni motor vendar zaradi induciranja magnetnega polja brni in se ga še bolj sliši, je še bolj moteč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sg1 Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28 Prispevkov: 234 Aktiv.: 1.62 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Sep 29, 2023 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fizike se ne da pretentati, vsako zmanjšanje obratov bo zmanjšalo pretok zraka in s tem grelno moč. Da iz zraka uplenimo eno samo kWh ga je treba čez 3000 m3, če ga ohladimo za eno stopinjo. No v praksi ga sicer ohladimo za več stopinj, ampak tudi če ga za 10 to pač še vedno pomeni 300 m3.
Ni pa čisto jasno ali je hrupen motor, ali vetrnica oziroma piš zraka. Bi bilo za začetek treba stvar pomerit z dbmetrom in primerjat s tovarniškimi podatki. Če odstopa pa uveljavljat garancijo, ne pa posegat v napravo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Sep 30, 2023 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
guslovd je napisal/a: |
Pri hlajenju je zares neslaišna, problem nastane, ko zunanja enota zaledeni in do defrosta je glasna ko hudič... |
In takrat tudi COP pade. V takem obdobju lahko uporabiš navaden grelec, ki je povsem neslišen.
In že kot so predhodniki nakazali, z manjšim pretokom zraka bo imel evaporator nižjo temperaturo in še prej zaledenel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Sep 30, 2023 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
guslovd je napisal/a: |
Razmišljal sem, da bi na vsako od faz vezal kondenzator na ozemljitev, kar bi pomenilo zakasnitev pri fazah obračanja in posledično manjšo frekvenco obračanja magnetov??? |
Na izhod inverterja nočeš priključevati kondenzatorjev. Tam je v osnovi pravokoten signal.
Napisal si katero integrirano vezje je. Pravi način za zmanjšanje vrtljajev je ustrezen signal na njegovem vhodu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Sep 30, 2023 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
pri klimah je bolj moteče ropotanje kompresorja kot piš vetra. Jaz imam klimo Hitachi in ko začne ogrevati, je kot da bi imel en star traktor montiran na steno hiše. Na srečo v tisto smer ni nobenega bližnjega soseda, drugače pa verjamem da bi bilo hudo moteče.
Če pa je piš vetra problem, pa je pred ventilatorjem rešetka - odstrani jo in poročaj če je kaj drugače. _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 567 Aktiv.: 5.76
|
Objavljeno: Ned Okt 01, 2023 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisi enote montiral na blažilnike? Pa jaz bi ohišje dal proč, ker verjetno začne vibrirat v resonančnem območju kompresorja in ji naredil hišico. Sam gol kompresor vibrira in se tresljaji prenašajo. Imaš vsesorte od tihih pa do ropotalnikov, ko pa samo kompresor poženeš na betonu je pa tih. _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni