|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.14 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2023 7:16 pm Naslov sporočila: Vkop releja |
|
|
Ima kdo idejo, kako rešiti sicer zelo enostaven problem.
V avtodomu imam razsmernik, ki zagotavlja 230V, ko ni priklopljen na zunanje napajanje.
Preklop med tema viroma je rešen tako, da ko vklopim razsmernik izhod iz njega preklopi rele (slika)
Teoretično je to idealno, ampak problem nastane, ker ima razsmernik "soft start" in ko napetost narašča rele preklaplja (štrca), ker seveda sploh ni OK.
Je kakšna enostavna varjatna napraviti, da se od V>200V sproži rele?
rezerva opcija je seveda, da zunanje napajanje drži rele, ampak to mi ni všeč.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
108.26 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2023 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dodaš modul zakasnjenega vklopa, da rele preklopi z zakasnitvijo.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.57
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2023 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš kontaktor, ti pošljem modul za zaksnjen vklop, ki gre na kontaktor.
Ali pa “pravi” časovni rele. Sporoči, če ti kaj od tega ustreza.
|
305.52 KB |
2 krat |

|
|
324.97 KB |
0 krat |

|
|
299.74 KB |
0 krat |

|
|
303.71 KB |
0 krat |

|
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2023 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha dobra ideja. Podoben modul imam in bom sprobal. Ne vem kako se bo on počutil pri počasnem naraščanju napetosti.
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2023 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakasnitev lahko narediš tudi na releju ki ga trenutno uporabljaš.
Navitje releja napajaš preko gretzovega mostiča in upora na katerem je ustrezen padec napetosti (kolikšen padec napetosti težko povem sedaj na pamet zaradi kvadratne oblike napetosti iz razsmernika), vzporedno z navitjem releja dodaš elektrolitski kondenzator ki poskrbi za zakasnitev.
Obstaja tudi možnost da se naredi rahla histereza če imaš kakšen kontakt na releju viška ki še ni uporabljen.
Navitje releja napajaš preko upora na katerem je majhen padec napetosti, naprimer 10V, pri vklopu kontakt releja kratkostiči upor da navitje dobi dodatnih 10V vzpodbude, na ta način bo preklop odločen brez "štrcanja".
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše.
Nazadnje urejal/a jozkoc Čet Okt 12, 2023 9:27 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kosmaj Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32 Prispevkov: 140 Aktiv.: 0.71 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2023 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi si na tvojem mestu omislil kar normalen industrijski rele za nadzor napetosti. Imaš potem možnosti nastavljat preklop ob min. napetosti ali max, zakasnitev itd.
Mislim, da boste tudi bolj mirno spali, če boš vedel, da res vse dela kot mora. Pa tudi cena cca 100 € najbrž ni ravno pretirana. No to je samo moje mnenje.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2023 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rele s tuljavico za enosmerno napetost ima že sam zelo zelo veliko histerezo. Že samo rešitev jozkoc bi zadostovala, ker kondenzator prepreči nihanje napetosti. Če bi naredil preprost timer s 555, bo še daljši čas, za ziher pa lahko uC, pa nadzor napetosti, ... za drobiž. Dovolj je že, če se prepreči škljocanje, za to bo dovolj že prva rešitev s kondenzatorjem.
Pred leti sem to delal, ampak je bilo obratno, glavno napajanje je bilo iz razsmernika, ko je agregat začel delovat, je releje vklopilo in kontakti so preklopili na agregat, ker je bilo vse skupaj off-grid. Zadeva je vsebovala transformatorček 230/12V in usmernik, za napajanje relejev, iz te napetosti je bil napajan še timer. Za preklop sem uporabljal dva ločena releja s preklopnimi kontakti, za vsak pol svojega (kvazi ničla in faza), je bolj ziher in predvsem ceneje in manjše kot ustrezen rele ali kontaktor.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2023 12:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem sicer zakaj ti ni všeč, da je rele priključen na zunanjo napetost, sam menim, da je to celo bistvena prednost. S tem kam priključiš rele namreč določiš tudi prioriteto vira.
Za mene osebno je večja prioriteta zunanje napajanje; vedno, ko je prisotno naj deluje napajanje iz njega.
V tvojem primeru pa je ravno obratno, n.pr. če pozabiš izključiti razsmernik, ti bo kljub prisotni zunanji napetosti še naprej veselo praznil akumulator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2023 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Razsmerniki imajo pogosto tudi funkcijo "remote", tako da ga je možno na preprost način ugašat in/ali prižigat. Sem pozabil omenit, da imam to implementirano v moji avtomatiki za off-grid, se mi pa zdi, da je to samoumevno. Če razsmernik te funkcije nima, jo je seveda možno dograditi na preprost način, stikalo za vklop imajo v glavnem vsi razsmerniki.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2023 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni kontaktor preklopi na zunanjo napetost (230VAC špula); tako imam že dve leti in dela b.p.
Zakaj ti to ni všeč? Meni pa ravno je, ker gre poraba špule iz zunanjega vira in ne iz bivalnega akumulatorja. Pri avtodomih pa pazimo na vsak porabnik.
Da ne govorim o tem, da je to trotlziher rešitev, kar se mi kompliciranje z nekimi zakasnitvenimi releji ne zdi.
Pa še všeč mi je, ko slišim, da kontaktor klokne in vem, da sem dobro kabel vtaknil
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2023 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantocci je napisal/a: |
Meni kontaktor preklopi na zunanjo napetost (230VAC špula); tako imam že dve leti in dela b.p.
Zakaj ti to ni všeč? Meni pa ravno je, ker gre poraba špule iz zunanjega vira in ne iz bivalnega akumulatorja. Pri avtodomih pa pazimo na vsak porabnik.
Da ne govorim o tem, da je to trotlziher rešitev, kar se mi kompliciranje z nekimi zakasnitvenimi releji ne zdi.
Pa še všeč mi je, ko slišim, da kontaktor klokne in vem, da sem dobro kabel vtaknil  |
Kako pa imaš rešeno polnjenje accu preko 230V? Namreč ob priklopu na zunanji 230V se polni tudi akumulator. Prav zato bi rad ob vklopu razsmernika odklopil polnilec
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2023 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Kako pa imaš rešeno polnjenje accu preko 230V? Namreč ob priklopu na zunanji 230V se polni tudi akumulator. Prav zato bi rad ob vklopu razsmernika odklopil polnilec |
Zakaj bi vklapljal rezsmernik, če imaš zunanji vir?
Zakaj bi izklapljal polnilec pri vklopu razsmernika?
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3466 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2023 12:14 pm Naslov sporočila: Re: Vkop releja |
|
|
Je kakšna enostavna varjatna napraviti, da se od V>200V sproži rele? |
V ta namen lahko uporabiš zaščitni oz. podnapetostni rele. Ti so standarden gradnik. Mnogi imajo tudi zakasnitev. Npr. ta ali ta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2023 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Zakaj bi vklapljal rezsmernik, če imaš zunanji vir? |
Drži, ampak če ni zunanjega vira?
Citiram: |
Zakaj bi izklapljal polnilec pri vklopu razsmernika? |
Z razsmernikom bi punil baterijo, s katerim napajam razsmernik. Super ideja. Perpetum mobile!
Debata se lahko konča, saj sem dobil dovolj idej. Naprej bo šlo pa verjetno v brezvezne debate
Hvala vsem
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Sob Okt 14, 2023 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantocci je napisal/a: |
Pa še všeč mi je, ko slišim, da kontaktor klokne in vem, da sem dobro kabel vtaknil  |
Kako pa imaš rešeno polnjenje accu preko 230V? Namreč ob priklopu na zunanji 230V se polni tudi akumulator. Prav zato bi rad ob vklopu razsmernika odklopil polnilec |
Kontaktor nima povezave z omrežnim polnilcem. Polnilec je vezan direktno na zunanjo vtičnico (preko varovalke seveda) in tako začne polnit vedno, ko se priklopiš na 230VAC. Ko bo aku poln bo itak sam šel v način vzdrževanja in polnilca ni treba izklapljati. Seveda pa je vezan pred kontaktor, tako da ne bo šel polnit iz razsmernika, kar bi bilo precej neumno.
Kontaktor mi služi izključno za preklop napetosti na notranjih vtičnicah iz razloga, da se ne bi napetosti od zunaj in iz razsmernika nikoli "srečale" (če bi slučajno pozabil izklopiti razsmernik, ko bi bil na zunanjih 230VAC). Z drugimi besedami: ko se priklopim na zunanjih 230VAC se avtomatsko loči izhod iz razsmernika.
P.S.
Kontaktor mora preklopiti fazo in nulo (mora biti štiripolni 2xNO + 2xNC), ker "nula" iz razsmernika ni na potencialu nič proti zemlji, saj ima razsmernik plavajoč izhod in imata oba pola neko napetost proti zemlji.
Pa tudi nikoli zagotovo ne veš, kje bo na vstopnih kontaktih iz zunanjosti nula in kje faza.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni