www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pralni stroj - vrata ne morem odpreti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Zaskrbljen
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 07 Dec 2023 0:21
Aktiv.: 0.31

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 12:36 am    Naslov sporočila:  Pralni stroj - vrata ne morem odpreti Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Iskal sem po spletu forum, ki bi bil namenjen delu doma, t.i. ''moškim'' delom kot so naprimer popravila, montaže in podobno. Našel sem vaš forum in močno upam, da bi bil kdo tako prijazen, da bi mi v detajle povedal kaj točno in predvsem kje naj naredim, da lahko vrata pomivalnega stroja odprem.

Jaz mislim, da se je kljuka ali del kljuke zlomil. O tovrstnih delih, ki bi jih sicer moral poznati, nimam pojma. Nikoli nisem nič popravljal, montiral in podobno. Na zgornjem zadnjem delu pralnega stroja sem uspel odviti oba vijaka in po čudežu mi je uspelo celo vrhno ploščo pralnega stroja odstranit. Naprej pa ne vem kaj narediti. Perilo, še mokro, je noter, ne morem odpret vrat in res ne vem kaj naj. Prilagam dve sliki: vratca in del notranjosti. Prosim za nasvet ampak res v detajle kje točno naj kaj naredim in se vnaprej zahvaljujem.

Sliki sta na naslednjih linkih saj ju ne morem priložiti v moje sporočilo ker je velikost slik prevelika:

https://ibb.co/ccMy5rF
https://ibb.co/fdHgbRP

V primeru, da mi bi bil kdo pripravljen podrobno opisati kaj in kje konkretno narediti, a da ne želi uporabiti zgornjih dveh link naslovov, prosim za to informacijo in bom ponovno naložil sliko na katerikoli drugi spletni strani.

Še ena fotka, notranjost - bolj globoka v področju kjer je notranji del kljuke (stik s kljuko):

https://ibb.co/z4tCJVD

Prišel sem namreč na idejo, da če poskušam vratca odpreti, potem bi se moralo nekaj premikati v notranjosti ampak jaz ne vidim tega. Ne premika se, nič.

Poskušal sem si s tem videom pomagati ampak ne gre, ker je notranjost popolnoma druga (Bosch):

https://www.youtube.com/watch?v=-vzz6tXxFQw

Nazadnje urejal/a Zaskrbljen Čet Dec 07, 2023 1:11 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 1:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče boš manj zaskrbljen, če navedeš točen model/tip/kodo... pralnega stroja. Ali pač.

Če imaš Win10 potem sliki enostavno zmanjšaš ločljivost in s tem tudi velikost v programu Fotografije (Photos) s katerim privzeto odpiraš slike.
V menuju izbereš "Spremeni velikost slike" in odklofaš novo širino in višino slike, po želji še kakovost in vrsto zapisa ter shraniš.
Tako zmanjšano sliko boš potem lažje pripel tu na forum.

Zaskrbljen
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 1:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Mogoče boš manj zaskrbljen, če navedeš točen model/tip/kodo... pralnega stroja. Ali pač.

Če imaš Win10 potem sliki enostavno zmanjšaš ločljivost in s tem tudi velikost v programu Fotografije (Photos) s katerim privzeto odpiraš slike.
V menuju izbereš "Spremeni velikost slike" in odklofaš novo širino in višino slike, po želji še kakovost in vrsto zapisa ter shraniš.
Tako zmanjšano sliko boš potem lažje pripel tu na forum.

Se zahvaljujem za odgovor. Gre se za sledeči pralni stroj:

https://www.bosch-home.co.uk/supportdetail/product/WAE28465BY/36#/Tabs=section-manuals/

Torej Bosch WAE28465BY/36

Seveda sem pogledal sem:

https://www.bosch-home.co.uk/supportdetail/product/WAE28465BY/36#/Tabs=section-firstaid/

Troubleshooting\Malfunction\Door function defective

Ampak ali ne najdem prave info ali pa ne najdem dovolj podrobnih navodil za nekoga ki se s tem ni nikoli ukvarjal
Nazaj na vrh
ignis
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Feb 2011 10:38
Aktiv.: 2.77
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 3:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jutro,
nisem podrobno bral vsega,
pišem iz glave ... spredaj spodaj je plastika ki jo potegneš proti sebi(primi levo in desno v zgornjem delu te plastike in potegni) tako boš prišel do filtra - črpalke, tam boš videl črni trakec , videti je kot konec elektro vežice, jaz bi rekel - mišji repek Smile ,
ta del z občutkom potegneš navzdol in se mora ključavnica sprostiti - odkleniti, če že ni zje#ana do konca, prej ga izklopi iz napajanja - omrežja.
Naslednji korak če zgoraj napisano nebi dalo rezultata, je da žico s katero je guma pritrjena na grlo bobna "sprostiš" in vzameš dol celo sprednjo frontno z vrati vred... vendar se prej potrudi s predhodnim korakom ker je enostaven in terja minutno časa, ta pa ~ par ur...
Lahko noč!

DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 6:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš aktiviran Child Lock?
Če da, ga odkleni:
https://www.cookersandovens.co.uk/blog/how-do-i-unlock-my-bosch-washing-machine/

Če ne pa ročno, kot je omenil predhodnik:
https://www.youtube.com/watch?v=JGJA8J7cB7w

Zaskrbljen
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ignis:

A se mogoče nanašaš na tale del na 3:15 (minuta:sekunda) na sledečem videu ki ni moj:

https://www.youtube.com/watch?v=tZ2anVZ2YWU

Če ja, tisto kar je treba dol povleči, ne deluje. Sem poskušal z izvijačem. Zelo verjetno je držalo vrat zlomljeno na enem delu in posledično ni stika z notranjim delom kjer se odklepa/zaklepa. Nobenih vijakov ni ob vratih kjer bi lahko vrata odvijačil z namenom da poskušam držalo, kot element vrat, popraviti (privijačiti) da fiksiram če pa se je razmajalo.

Če to ni to, jaz kaj drugega, kot si definiral ''plastika ki jo potregnem k sebi'' ne vidim.

Zgornjo ploščo sem uspel dati dol. Sprednji del pa ne znam in ne vidim te žice.

DusanK:

Child Lock, ki je stvar software-a in ne mehanična napaka, kot jo imam jaz, ni aktiviran. Sem pa poskušal software resetirati, da bi za vsak slučaj deaktiviral Child Lock. Ne deluje. Točno ta video, ki si ga sam priložil, sem že pred tem preveril, a ne gre.
Nazaj na vrh
ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaskrbljen je napisal/a:
Ignis:

A se mogoče nanašaš na tale del na 3:15 (minuta:sekunda) na sledečem videu.

Ja tisti "repek" ja za mehansko deblokado ključavnice
1.) stroj naj bo brez napetosti
2.) vrata stroja naj bodo zaprta - ne jih držati ali vleči navzven za odpiranje
3.) Potegni z "občutkom" tisti rep navzdol do konca in ga nato spusti
4.) sedaj bi ključavnica moral biti "odklenjena" in vrat morajo iti odpreti

ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa je pripeljalo do tega da je ključavnica "odpovedala"
si potegnil vrat preden se je program dejansko zaključil ali kaj?
Kaj je vzrok?
Sprednja fronta se v celoti dol vzame in takrat prideš do ključavnice odznotraj;
pa te je vedno hebana2 ...
Stroj ki si ga linkal ima spodnji del fronte iz plastike, to se potegne dol te prideš do 2 vijakov ki držijo kovinsko fronto, zgoraj gre posodica za praške ven da prideš do vijaka in newm kaj še je potrebo in potem potegneš vse lepo dol,
vzameš dol žico, ki drži gumo na grlu potem imaš dostop do vsega

Zaskrbljen
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2023 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse te 1/2/3/4 korake sem upošteval ampak ni delovalo. Kar se 2. tiče, sem repek pomaknil navzdol, brez da bi držal vrata pa se niso odprla. Prav tako da jih držim in hkrati povlečem proti sebi ampak malenkost v desno ker so se tako, pred težavo, odpirala, pa tudi ni šlo. Repek je bil do konca dol povlečen.

Kaj je pripeljalo do problema? Sodeč po sliki ki sem jo v svojem prvem sporočilu priložil, sem kot laik (kar pomeni da lahko napačno pišem) mnenja, da vir problema ni ključavnica ampak konkretno držalo. Če pogledaš še enkrat sliko je zelo verjetno nekaj v držalu narobe. Kaj je pripeljalo do tega? Prepostavljam da sem malo preveč (premočno?) potegnil že tako razmajano držalo vrat proti sebi in ni pritiska na ''stičišče'' ki se ob odpiranju/zapiranju vrat priklaplja na ključavnico. Ob samem odprtju vrat nisem imel sam nikakršnega stika s prsti ključavnice. Če pa se je na kontra strani držala (in posledično vrat) kaj zlomlo, ker sem držalo premočno potegnil, pa ne vem. Možno.Saj pravim, mislim da ni stika med notranjim elementom držala in ključavnice ali in zatiča (ne vem če sem prav definiral?) ki gre notri v ključavnico.

Ob sprednjem celotnem delu stoja ni nikakršnih vijakov tako da ne morem nič odvijačit kot sem na vrhu.

Preden sem se registriran na temu forumu sem si mal prebral teme, sicer je fokus še bolj na manjših elektronskih komponentah in ne toliko gospodinskih aparatih ampak iz te tematike sem razbral da je tukaj na tem forumu kar precej vas oziroma kar precej tistih ki jim ''moška'' opravila niso tuja. Tu sem pa jaz bolj šibek kar se prakse in ročnih spretnosti tiče in/ali poznavanje elektronike, čeprav ta moja konkretna težava se mi zdi da je bolj mehanske narave in ne toliko stvar električne energije.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.86
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2023 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ti zdi da gre pomik tiste črne vrvice v prazno, se boš moral z roko nekako dokopati do same ključavnice in doseči vzvod za odpiranje. Na sliki je vrvica vpeta v levi spodnji del. Poskusi ga premikati v obe smeri - tudi gor, mogoče se je zataknil tisti delček ki je na prvi sliki označen s številko 7.

lock1.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  437.4 KB
 Pogledana:  29 krat

lock1.PNG

lock2.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  356.12 KB
 Pogledana:  17 krat

lock2.PNG

lock3.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.49 MB
 Pogledana:  3 krat

lock3.PNG

Nazaj na vrh
Zaskrbljen
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2023 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sebaveh, Rad bi tudi dosegel normalno nadaljno odpiranje in zapiranje vrat torej nadaljno uporabo le-teh in ne samo enkratno odpiranje da oblačila, ki so v bobnu stoja, ven dam. Če bi mi šlo le za to, bi samo na ''moč'' šel in z največjo možno silo vtrgal stran vrata samo da jih odprem, pa četudi jih odlomim. Ponavljam, da bi rad dosegel tudi nadaljno uporabo odpiranja in zapiranja. Realnost je pa da je novi del ročaja vrat skorajda neizogibno potreben. Nimam ga in tudi na servisu Boscha ga nimajo. Od zunaj ni dostopa do ključavnice, od znotraj najbrž nekje je ampak ne dosežem ker ni nič zračnosti vmes da bi lahko po celem notranjem sprednem delu preveril (dosegel). Ne vem kje je ta vzvod. Tist element 7 sem preveril ampak ne najdem kje bi to bilo.
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.86
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2023 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je karkoli narobe s ključavnico, jo bo treba v vsakem primeru demontirati in razstaviti. Vzvod je na spodnji strani ključavnice (slika 2), element 7 pa je znotraj ključavničnega mehanizma. Žal.
Nazaj na vrh
ignis
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2023 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Serviserja si poklical?
Drugače pa imaš zgoraj v grobem napisano, kako se odstrani sprednja fronta v celoti s ključavnico vred ali pa poglej na YT
Včasih tudi pomaga, če napišeš v osnovne podatke lokacijo, mogoče kdo v tvoji bližini zna pomagati.

Zaskrbljen
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 09, 2023 2:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Serviser je prišel. Vrata je odstranil, brez ekstremne moči, v cca 10 sekundah ampak del držalo bo pa potrebno novo. Sem imel prav da je to krivo ampak v praksi pa nisem znal. Cena enega majhnega elementa pa skoraj toliko kot celega stroja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni