|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
H20 Član

Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44 Prispevkov: 220 Aktiv.: 3.87 Kraj: Litija
|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 11:23 am Naslov sporočila: Hager KZS |
|
|
Pri novogradnji so mi električarji vgradili, med drugimi, tudi AD316T 0,03 stikala. Ko sem odprl omarico zaradi neke predelave, sem opazil, da so stikala napačno povezana. Dovod so priključili na 2N namesto 1N! kot je v navodilih. Sicer na grobo vse deluje. Kako je sedaj s to diferenčno zaščito??
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.18
|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po inštalaciji so obvezne tudi meritve.
Sicer pa reklamiraj storitev.
Kako deluje zaščita pri napačno izvedeni zaščiti: Ne deluje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 2:47 pm Naslov sporočila: Re: Hager KZS |
|
|
H20 je napisal/a: |
Kako je sedaj s to diferenčno zaščito?? |
Deluje
Sicer pa lahko sam probaš, priključi breme na fazo za RCBO in ozemljitev. Naj ima breme tok vsaj 30mA.
Če pogledaš interno vezavo (shemo) teh mini RCBO, bo hitro jasno, kako to deluje, še Test tipka bo delala. Če bi bilo povezano narobe, bi RCBO izklapljal že pod normalnimi pogoji.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 2:53 pm Naslov sporočila: Re: Hager KZS |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Če pogledaš interno vezavo (shemo) teh mini RCBO, bo hitro jasno, kako to deluje, še Test tipka bo delala. Če bi bilo povezano narobe, bi RCBO izklapljal že pod normalnimi pogoji. |
Ja saj glede na shemo je napačno povezano, vhod in izhod pomešan....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ampak zaščita deluje, dejansko je vseeno kje je noter in kje ven.
Nič ni pomešano, samo zamenjano. Če bi bilo pomešano, bi stalno izklapljalo, takoj ko bi bil tok večji od 30mA v tem primeru. Pomešano pomeni, da je recimo faza noter sporaj, ničla pa zgoraj, ven pa potem obratno. Če je L in N noter na isti strani in L in N ven na isti strani, potem deluje normalno. Samo zaščitno stikalo ne more zaznato kje je noter in kje ven, tudi če bi med seboj zamenjal L in N, bi delovalo. Vseeno je, ali tokovna zaščita tipa tok faze ali ničle, ker gre za kombinacijo z RCD, bi v primeru diferenčnega toka tako ali tako izklopilo.
Strinjam se, da bi se morali pri vezavi držati načrtov in priporočenih vezav, ampak v praksi štromarji vežejo tako kot jim je bolj praktično.
Za inštalacijske odklopnike je tudi vseeno kako je priključen, pa vseeno deluje.
Praktično bi bilo, če bi vsi ti elementi imeli priložene nalepkice, oziroma še bolje, če bi bile značke, ki bi jo zataknil v elemnt tako, da bi puščica kazala smer inštalacije, oziroma navidezno smer toka. Zakaj navidezno? ker gre za AC ...
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.18
|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Strinjam se, da bi se morali pri vezavi držati načrtov in priporočenih vezav, ampak v praksi štromarji vežejo tako kot jim je bolj praktično. |
To niso štromarji ampak malarji
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 4:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, bom pustil pri miru. Moram pa samo dobit nekega električarja s testerjem, da še enkrat oprviva meritve, ker takrat nisem bil poleg.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
1dva3 je napisal/a: |
Citiram: |
Strinjam se, da bi se morali pri vezavi držati načrtov in priporočenih vezav, ampak v praksi štromarji vežejo tako kot jim je bolj praktično. |
To niso štromarji ampak malarji |
Kam ti spadaš? Kotališ buče...
Pri zaščitnih stikalih je vseeno kje je dovod oziroma odvod. Koliko sem jih sam montiral v navodilih piše, da je lahko dovod spodaj ali zgoraj kot za dotično stikalo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
108.51 KB |
Pogledana: |
38 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še debata iz pred 13-tih let. ***klik***
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda pa se strinjam, da mora biti načrt usklajen z dejanskim stanjem. Ok FID stikalo ni tako kritično, ker je očividno kje je dovod.
V omarici z 50-timi kontaktrorji pa nastane "štala" če izvedba ni skladna z načrti.
V svoji 40-letni delovni praksi sem razkopal veliko omar in sledil žici, ker je nekdo zamenjal recimo žico peljal na 14 namesto na 13 ali 13 na 23 - 24. (zamenjava dovoda in odvoda oz zamenjava celega kontakta glede na načrt) Zadeva je seveda funcionirala. Iskanje defekta v taki omari je možno le z cukanjem žic
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na navadnih stikalih ni nobene sheme, na teh KZSih pa so, zato potem vsak misli, da NI vseeno kako je priklopljeno... Hager ima poleg sheme še rumeno nalepko z napisom LIne side ONLY!..zakaj se potem proizvajalec meče v stroške tiskanja shem, če nimajo nobenega pomena. Ravno tako je označeno pri nekaterih elek. aparatih kje se priklopi N in L pa čeprav lahko obrneš. Včasih se dela samo zmeda...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgornji prinscreen je del pdf-ja snetega z proizvajalčeve strani.
Razna močnostna stikala- za dotičnega ne vem imajo običajno nalepke in pokrove s katerimi se označi in zaščiti dovod električne napetosti - torej mesto, kjer je napetost še vedno prisotna, ko je stikalo izklopljeno.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 01, 2024 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Zgornji prinscreen je del pdf-ja snetega z proizvajalčeve strani.. |
Ja, sem videl kaj piše. Kot sem dejal, eno navodilo spodbija drugo in ustvarja zmedo!
Kot da se ne znajo zmeniti med sabo.....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Pon Sep 02, 2024 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lej, razen tega, da si ti ugotovil, da je priključek na sponke 2N in ne na 1N, ni nič narobe. Seveda v navodilih dovod 1N in odvod 2N. Ampak odvisno, kje je RCD montiran in kje v elektrorazdelilec dovodni kabel pride. Bolj bi bilo narobe, če bi inštalter pbrnil RCD na glavo.
Tako, če te to moti, pač v tvojih navodilih popravi, na katero starn pride dovod. Je to sicer kar pomembno, ker potem veš, kje je še napetost, če RCD izklopiš.
Kar se tiče funkcionalnosti pa ni nobenih problemov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Pon Sep 02, 2024 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem se že nehal ukvarjati s tem....
Bi pa kmalu popravil, ker je eden od forumašev navedel, da zaščita ne deluje...
Skratka zmeda na zmedo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni