|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2024 6:57 pm Naslov sporočila: Eksplozije pozivnikov in ročnih radijskih postaj |
|
|
Če pustim povsem ob strani politični aspekt incidenta, mi je pa zanimivo razmišljanje o tehničnem ozadju izvedbe.
Predstavljam si, da nekako razumem izvedbo v primeru pagerjev.
Večja uganka pa je, kako je bilo izvedeno v primeru ročnih radijskih postaj. Po fotografijah na spletu je videti, da je bila "predelana" baterija. Tukaj pa se moje razumevanje ustavi. Kot pišejo gre za dosti običajno ročno postajo Icom IC V82. Težavo vidim v trigerju.
Ena od povezav ... povezava.
Zanima me kako mnenje ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 6:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Izraelci so znani po hekanju računalnikov na vse mogoče načine , od utripanjev ledic serverjev , poslušanju ventilatorjev računalnikov , stuxnet ,... hekanju iPhonov
Saj se pol njihovih faksov ukvarja samo s tem , pač se jim to zdi produktivno ( meni ravno ne - je pa zanimivo njihovo razmišljanje kako kaj zjeb*t na najbolj bizaren način )
Pri pagerjih je bila npr cvetka da je pager kakor sem zasledil dal neko sporočilo da je vzbudil zanimanje ( mogoče manjše črke npr ) da so ga približali glavi da je bila verjetnost uboja višja . _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Zraven baterije dodati malo eksploziva pa en mikrokontroler s tempiranim timerjem je najmanjši problem. Zadeva je dejansko nevidna.
Že pred skoraj 20-timi leti si dobil miniaturni zmogljiv mikrokontroler.
***klik*** Kaj vse se da danes spakirat v tako miniaturo? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 49.81
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj sum je na samostojno vezje, ki ima časovni sprožilec.
Da se je bomba prožila radijsko je težko verjetno, saj je signal lahko slab, naprava ugasnjena ipd.
Vsekakor ni to nič dobrega za moderno elektroniko, saj vzbuja nivo nezaupanja v tehnologijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo dvomim, da gre za varianto časovnega sprožilca. Vsaj v primeru pozivnikov mislim, da je bila zahteva za aktiviranje poslana preko radijskega signala. Verjetno neko specifično sporočilo, ki je aktiviralo sprožilec. Na ta način bi(so) dejansko dobili orodje ki omogoča flaksibilno aktiviranje ob pravem trenutku.
Večja uganka so mi radijske postaje. Kot je videti na fotografijah je bila v bistvu "dodelana" baterija (mogoče vgrajen nek sprejemnik ... sprožilec ).
Če takole razmišljam ... možno bi bilo, da tudi v evropi po žepih nosimo kakšne "nadgrajene" naprave, pa niti vemo ne za to ... do takrat, ko se bo nekomu zazdelo, da bi jih bilo treba uporabit.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 500 Aktiv.: 3.86
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako bi to preverili?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1125 Aktiv.: 6.30 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
So pozivniki eksplodirali samo tisti z enako RIC kodo ali tudi še drugi? Tega podatka nisem zasledil... _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Vsaj v primeru pozivnikov mislim, da je bila zahteva za aktiviranje poslana preko radijskega signala. Verjetno neko specifično sporočilo, ki je aktiviralo sprožilec. Na ta način bi(so) dejansko dobili orodje ki omogoča flaksibilno aktiviranje ob pravem trenutku. |
To bi lahko enostavno preverili, glede na to, da gredo sporočila preko operaterja. Je že kdo zasledil kaj v tej smeri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 49.81
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozivniki so na UKV brez operaterja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Sep 19, 2024 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pošiljatelj sporočila običajno nima svojega oddajnika, seveda, če ne govorimo o sistemu za delovanje na majhnem območju (npr. bolnišnica, pristanišče).
https://en.wikipedia.org/wiki/Pager#Operation |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1125 Aktiv.: 6.30 Kraj: Bela krajina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.66 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2024 7:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo dvomim, da gre za varianto časovnega sprožilca...... |
Tudi jaz dvomom, da bi bil časovnik.
Pozivnik deluje tako, da ima lahko eno ali več "številk - RIC", preko katerih s pošlje sporočilo. Lahko se pošlje sporočilo posameznemu pozivniku, ali pa vsem skupaj. Pri nas pošilja sporočila ReCo po posameznih regijah. Pozivnike uporabljajo gasilci, gorski reševalci in podobne službe.
Seveda pa si lahko narediš/kupiš svojoddajnik in nabaviš svoje pozivnike. Oddajniku dodšše en močen ojačevalec VF signala par 100W in že lahko pokriješ večje območje.
Pozivnik se po navadi nosi za pasom. Kot kaže je bilo poslano sporočilo na pozivnike. Uporabnik je pogledal pozivnik od "blizu" kakšno je sporočilo in z rahlo zakanitvijo je počilo. Po moje, zto toliko poškodb glave.
.....Večja uganka so mi radijske postaje. Kot je videti na fotografijah je bila v bistvu "dodelana" baterija (mogoče vgrajen nek sprejemnik ... sprožilec )...... |
Malo mi je čudno, da pri tolikem številu eksplozij radijskih postaj se še točno ne ve, kaj točno naj bi eksplodiralo. No, vsaj jaz nisem zasledil točne razlage.
Sprožilec za eksplozijo radijskih postaj bi lahko bilo neko tonsko zaporeje slišnih tonov, npr. DTMF, katerega vezje bi bilo naknadno vgrajeno. Lahko bi se sprožilo tudi preko poslanega specifičnega CTSS subtona.....
.....Če takole razmišljam ... možno bi bilo, da tudi v evropi po žepih nosimo kakšne "nadgrajene" naprave, pa niti vemo ne za to ... do takrat, ko se bo nekomu zazdelo, da bi jih bilo treba uporabit.  |
Seveda, popolnoma možno. V današnjih časih pa sploh. Bo treba nove naprave takoj odprat in pogledti notri, če je kaj sumljivega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miro4 Član

Pridružen-a: Pon 11 Mar 2013 16:31 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.31 Kraj: Šoštanj
|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2024 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsaka ta naprava ima procesor lahko so ga " okužili " , še dodali komponente
nekje od tovarne do uporabnika.
Mislim pa da saj sam nisemtako pomemben da bi so moral bat takšne naprave
od tam, tako da lahko elektroniko še naprej uporabljam.
So pa pomisleki vsekakor
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Pet Sep 20, 2024 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
arksi je napisal/a: |
Sprožilec za eksplozijo radijskih postaj bi lahko bilo neko tonsko zaporeje slišnih tonov, npr. DTMF, katerega vezje bi bilo naknadno vgrajeno. Lahko bi se sprožilo tudi preko poslanega specifičnega CTSS subtona..... |
Možno, čeprav radijska postaja načeloma posluša en (katerikoli nastavljeni) kanal v frekvenčnem območju za katerega je izdelana ... za razliko od pozivnikov, kjer je načeloma sprejemna frekvenca enaka za vse.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni