|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bostjan91 Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 18:58 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.79 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 7:01 pm Naslov sporočila: Light show - naključno utripanje |
|
|
Zdravo sem novinec v elektroniki in me zanima naslednje.
Zanima me kako bi naredil light schow ki bi utripal?
Pa prosil bi če mi ne govorite naj poiščem na google- u ampak če bi mi kdo dal kakšno sliko kako bi jaz to povezal in kaj bi uporabi da bi diode utripale.
Nazadnje urejal/a bostjan91 Pon Jan 29, 2007 3:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za utripajoče LED diode lahko narediš nekaj vezij z časovnikom LM555. Za vsako diodo boš potreboval enega. Narediš astabilni multivibrator z nizko frekvenco. Shemo vezja boš našel na vsakem Datasheetu za ta časovnik. Na izhod (pin 3) pa preko upora priključiš povprečno diodo preko enega serijskega upora. Največji čar pa je da lahko vsaki diodi nastaviš svojo frekvenco utripanja.
Tole bi bilo za začetnika dovolj naključno utripanje.
Ker prave "random" naprave je relativno težko narediti. Pa še te ki so so ponavadi le delno naključne, ker se vzorec prej ali slej ponovi (odvisno od kompleksnosti). Pa zelo težko se boš izognil uporabi kakšnega mikrokontrolerja. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan91 Član

|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
nism mislu lnaključnega utripanja, mislil sem da bi pač utripalo (lahko tudi v stalnem vzorcu). Oprosti za napačen izraz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popravi svoj prispevek, sicer bo letel v smeti!! _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem v osnovni šoli priklopil jelko na starter od neonke in je utripalo.
lp
Robi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1907 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Jan 28, 2007 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
ro-bi je napisal/a: |
Jaz sem v osnovni šoli priklopil jelko na starter od neonke in je utripalo.
lp
Robi |
Si me spomnil na moj prvi "jaki" projekt V sedmemu razredu
Deset zarnic 60W in deset starterjev v skatli od cevljev - Light show za solski ples
Delalo cel vecer,drugi dan pa sem nadgradil s pedalom(regulatorjem) sivalnega stroja-delalo -nekaj minut,nato pa nepricakovani dimni efekti
@bostjan91 -ce se bos igral s starterji-vezes ga kot stikalo-zaporedno,pa ne pozabi da 220V ni prijazno zivljenju  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jan 29, 2007 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi EPROM v katerem je BIOS od kake stare matične plošče dodaj še CD4060, ki vsebuje števec in že tudi oscilator. Števec poveži na adresni del BIOS ROM-a.
Na data nožicah, 8 jih je, boš Dobil neke podatke, ki so nekoč predstavljali program za matično ploščo. No v takem vezju bodo prižigali LED diode. Ni sicer popolnoma naključno, a ne verjamem, da bo kdo uspel ugotoviti ponavljanJe.
Zanimivo pri vem tem je to, da lahko uporabiš star OTP EPROM, ki je za karkoli drugega popolnoma neuporaben. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pon Jan 29, 2007 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsake toliko casa se pojavijo vecji odseki 0xFF, ker BIOS ni monolitno stlacen skupaj in ne zaseda celega EPROMa. Delovalo sicer bo, bo pa nekoliko nenavadno, ker se bo obcasno utripanje "ustavilo"  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jan 29, 2007 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat, saj ni treba, da se uporabi celotno naslovno področje. 4060 tako in tako nima tolko izhodov... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pon Jan 29, 2007 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je pa tudi res Prazni deli so sicer posejani nakljucno (ne le na koncu), a jih je proti koncu bistveno vec kot na zacetku, zato bi tole moralo delovati. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjan91 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 30, 2007 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
a nebi šlo to kako bolj "v izi". a ne bi lahko to pač naredu s tranzistorji, kondenzatorji upori in nastavljuvimi upori??
nekako tako samo da bi dal še več diod
P.S. jaz sem mislil na začetku samo da bi utripale diode lahko tudi zmirom isto |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni