www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Razlika med PIC -i

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 27, 2007 9:45 pm    Naslov sporočila:  Razlika med PIC -i Odgovori s citatom

Imam program, ki mi v PIC 16f628-20, deluje. Ko ta isti program vpisešem v PIC16f628A, pa nič. Vem , da je verzija A za 4Mhz prava verzija pa za 20Mhz. Ampak program ni frekvenčno zahteven, samo bere vhod in nato prilagaja izhode.
Zanima me če kdo bolj natančno pozna razliko med njima.

Lp
Matjay
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 27, 2007 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med njima razlike, ki bi vplivale na delovanje programa. Sumim, da ti programator v nedelujočega ne vpiše pravilno programa ali fuse. Poskusi program ki deluje vpisati v nedelujočega, ga prebrati nazaj ter ga vpisati v deluječega. Če delujoči ne bo delal z prebranim programom, potem vsebina ni dobro zapisana.
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 27, 2007 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

628A je tudi za 20MHz, le da to ni več poudarjeno, saj se vsi novejši pici načeloma dobro počutijo tudi pri tej frekvenci. Za ostale razlike pa poglej v datasheet 16f628a, kjer se zagotovo kje nahaja poglavje o razlikah (nimam ga trenutno pri roki, sicer bi pogledal).
matjay
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 27, 2007 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jutri bom data sheet za oba spravil na papir in iskal razliko. Razlika je, ker programator vsakega posebej spoznal Če je v programatorju kot device izbran 16f628A, program pa je za 16f628, napiše opozorilo. Programator je velemman.
Hvala za odgovore.

LP
Matjay
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 27, 2007 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjay je napisal/a:
Jutri bom data sheet za oba spravil na papir in iskal razliko.

Pa ves, da je datasheet za vsakega zelo dolg (nekaj manj kot 200 strani) ? Microchip sicer ponavadi opise razlike med izdelki s podobnimi imeni (brez "A" in z "A"), tako da se nima smisla zaleteti v printanje obeh datasheetov v celoti.

matjay
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 27, 2007 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse mi je jasno preveč PIC-ev sem imel na mizi, med delom sem šel malo na zrak in jih potem lepo pomešal. Jasno jabolka in hruške nikoli mešati. Običajno vse označim, tokrat nisem in sem imel namesto pol ure, dveh uri dela, da sem našel pravilne pare.

Pa vsem skupaj lahko noč. Jutri nadaljujemo.

LP
Matjay
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 28, 2007 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem imel enake probleme z 16F628, 16F876 in 16F877, ki so imeli oznake z dodatkom "A". Edina razlika, ki sem jo opazil med brskanjem po dokumentaciji je nekaj dodatnih nastavitev proti kopiranju ... je bolj selektivno.
Bistven pa je program s katerim programiramo, ker mora razlikovati med navadnimi in "A" PICi. Začel sem na Vellemanovem P8048 programatorju, ki je imel zraven precej reven program PROGPIC2 (na druge pa ni hotel delovat) in ni znal sprogramirat 16F877A preko ICSPja.
Po nekaj urah sem ga imel dovolj in mu predelal (COM) vhodni del tako, da deluje z OSHON programatorjem in verjetno tudi ostalimi kot so Twoprog, IC prog, PonyProg, itd.

Sedaj gre programiranje vseh PICev z OSHONom brez problemov tudi v tej Vellemanovi plošči. Ker imam na njemu ravno 16F876A sem ga poizkusil sprogramirat z nastavitvijo brez "A". Ne gre, sprogramira samo vsako osmo adreso! Ko izberem nastavitev z "A" pa ga sprogramira brez problemov.

Na podlagi tega bi se upal trdit, da razlika ni v HEXu ali fusih, ampak samo v nastavitvi programa "Microcontroller Model" za vpis. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 28, 2007 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer se ne spomnim ravno za 16F628 /A vendar imajo nekateri kontrolerji drugačen algoritem/timing programiranja, zato se včasih zgodi, da programa ne boš mogel vpisati, če v programatorju (softwerju) ne označis pravilnega kontrolerja.
Microchip ima poleg tega, da se vsaka družina programira drugače, še vse zmešano celo v isti družini. Pfuj...
Nazaj na vrh
kavelj22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56
Aktiv.: 2.08

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 12, 2007 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj Microchip svetuje uporabo 18f2520 namesto 18f252! Je to čisto iz razloga da je to pač izboljšana verzija tega PIC-a, ali razlog tiči kje drugje? Ali mi bo delovalo vezje če PIC 18f252 enostavno zamenjam z 18f2520, ali bodo potrebne kakšne spremembe !
Nekje sem zasledil da 18f252 ni direktno zamenljiv z 18f2520. Kakšna kratka razlaga!

hvala, Jaka

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 13, 2007 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po hitrem ogledu datasheeta bi zamenjava chipov med seboj skoraj morala delovati. F2520 ima manjšo porabo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
IR ELECTRONIC(ARROW)
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Dec 2006 10:08
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2007 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kavelj22 je napisal/a:
Zakaj Microchip svetuje uporabo 18f2520 namesto 18f252! Je to čisto iz razloga da je to pač izboljšana verzija tega PIC-a, ali razlog tiči kje drugje? Ali mi bo delovalo vezje če PIC 18f252 enostavno zamenjam z 18f2520, ali bodo potrebne kakšne spremembe !
Nekje sem zasledil da 18f252 ni direktno zamenljiv z 18f2520. Kakšna kratka razlaga!

hvala, Jaka

Ziv!
Razlog zamenjave je "shrink" silicija, ki je posledično cenejši in ponavadi ima tudi več funkcij.
Za razlike bi bilo potrebno pogledati v DS, na pamet ne vem.

Armin

NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 4.00
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2007 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna je razlika med PIC16F84 in PIC16LF84?
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2007 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NUFAN je napisal/a:
Kakšna je razlika med PIC16F84 in PIC16LF84?

V obratovalni napetosti in maksimalni hitrosti.
Ponavadi imajo čipi LF serije napajalno napetost od 2.0V naprej z omejitvijo pri frekvenci delovanja (mislim da 4MHz pri najnižji napetosti ter maksimalno do 10MHz pri polni napajalni napetosti).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni