www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fiskars prp 600 - UPS priklop akumulatorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 5:57 pm    Naslov sporočila:  Fiskars prp 600 - UPS priklop akumulatorja Odgovori s citatom

Dobil sem star UPS Fiskars, a brez akumulatorja. Doma imam polno teh zaprtih akkujev, ampak ustavilo se mi je pri priklopu akkuja.

Ima sicer 2 kabla, točno zavita kakor paše na priključke, ampak sem iz previdnosti preden sem priklopil pomeril napetosti na kablih.

problem je sledeč. Ko vklopim UPS se sliši rele, ampak na kablih da ven ravno obratno napetost kot so priključki akkuja. Akkuja pa ne moreš nikakor drugače obrnit, kabli so tako kratki, da jih ne moreš križem povezat.

Je možno, da s to kontra napetostjo "preverja" če je akumulator gor?

Ima kdo tak UPS in bi pogledal iz katerega konca pcb-ja pride kateri kabel?

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kable podaljšaj ven in priklopi akku preko recimo 6 do 10A varovalke.
Kabli niso barvni?

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa bi morali imeti barvno žico ćrna in rdeča.Če ni, bi mogoče na tiv kašna oznaka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Črn je in bel. Bojim se, da skurim UPS.

Črn kabel da ven (-), bel da ven (+)

Črn bi pasal na pozitivni pol akumulatorja, bel na negativni pol. To me zmede.

Sem pa gledal po vezju. Nikjer ne piše kateri kabel je kateri. Pri enem piše EW1 na drugem EW2.

Tisti kabel iz UPS ki spušča ven(+) moral bi pa it na maso akkuja gre preko pcb na 2 vzporedni varovalki 36V, 30A direkt na trafo.

Drugače je to en "tistih pravih" UPS-ov. Skupaj z 12Ah akumulatorčkom ima 10 kilogramov. Trafo je enormen, narejen da traja.

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobiti dve svinčeni bateriji z "obrnjenimi priključnimi terminali" sploh ni tak problem.
Mi je že uspelo dobiti "nadomestno baterijo", ki je bila ustreznih mer in je imela terminale na boku.

Omenjenega modela ne poznam. Večina UPS-ov, ki testirajo baterije ob zagonu, testira baterijo tako, da ob vklopu za nekaj časa poskusi napajati breme iz baterije. Če napetost baterije preveč pade, UPS javi napako. V većini primerov je napako mogoče resetirati le s ponovnim zagonom UPS-a.

UPS-i se brez baterije, oz. s slabo baterijo obnašajo zelo različno. Lahko se ga ne da prižgati, se prižge in javlja napako, ali deluje normalno in je brez avtonomije.

Na tvojem mestu, bi predelal kable in priključil baterijo s takšno polariteto, kot si jo izmeril (kar si izmeril, je zelo verjetno prišlo iz polnilca).
Če nisi prepričan, poglej vezje. Gotovo je nekje kašna dioda, ali elektrolitski kondenzator, s pomočjo katerega lahko ugotoviš polariteto.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 7:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če pogledam shemo ki ni Fiskars,je minus (J4) za priključek baterije na masi.Plus pa preko varovalke 30A (Pigtall)
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj slik ki najbrž ne bodo nič pomagale.
Madež na akumulatorju je le guma, s katero je bil zavarovan pred sosednjim akumulatorjem v nekem drugem UPS.

Kar jaz vidim gre od tistih dveh žic iz baterije le na male tranzistorje. Nikjer na kaj konkretnejšega. TIV je dvostranski. Tisti + zdraven bele žice je od kondenzatorja in se ne dotika dela bakra kamor pride žica.

IMG_2038.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  248.12 KB
 Pogledana:  16 krat

IMG_2038.JPG

IMG_2036.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  909.28 KB
 Pogledana:  10 krat

IMG_2036.JPG

IMG_2035.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  846.51 KB
 Pogledana:  9 krat

IMG_2035.JPG

IMG_2039.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1020.9 KB
 Pogledana:  14 krat

IMG_2039.JPG

IMG_2040.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1 MB
 Pogledana:  6 krat

IMG_2040.JPG

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj definitivno je bela žica +, črna pa -. Bo pač treba prilotati daljše kable, ali pa izdelati podaljške.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem jih nekako odmotal, pa priklopil gor. tako kot je dalo napetost ven. Ker sem preveril v datasheetu da ima tokovno omejitev, sem namesto akkuja vezal ampermeter, pa je dalo konstantnih 1.7A. Tako sem vedel, da ne more bit kontra priključki. Stvar ni eksplodirala. Sem pa tudi preveril povezave do tistega kondija zdraven, pa gre iz bele žice na pozitivni del preko upora.

Pa stalno klika kot težka mašinerija. je to normalno? Še nikoli nisem imel ups-a pa ne vem.

akumulator je že poln in je dober.

Posnetek

http://www.youtube.com/watch?v=0BHG3d71kcE

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta ups izgleda kot klon enega od APC-jev. Klikal mi do zdaj ni še noben v nobenem od režimov. Edino enih 5 sekund po vklopu naredi self-test, torej za par sekund preklopi na akumulatorsko napajanje, potem pa ostane na mrežni. Poglej stikalca zadaj, imaš za štelat občutljivost in nazivno napetost.

Filmčka sicer nisem gledal ker nimam zvočnikov na tem računalniku.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2009 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stikalce 1 =
OFF Low line voltage transfet to battery (196V)
ON Low line voltage transfet to battery(176V)

stikalce 2=
OFF high line voltage transfet to battery(264V)
ON high line voltage transfet to battery(275V)

stikalce 3
za štelat frekvenco 50 ali 60 HZ(mi jo imamo 50?)

4. 2 ali 5 minut za low battery allarm.

Za prvi dve ne vem kaj pomenita. A to glede na minimalno, max omrežno napetost kdaj ti preklopi na akumulator?

Pomeril sem ga in ven da 169V. Zdaj se mi zdi malo malo. Ga bom pustil malo da se napolni.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole preklapljanje se mi sliši kot sesedanje napetosti akumulatorja ob preklopu UPS-a na baterijsko delovanje - pomeri napetost akumulatorja ko klika in boš videl če napetost niha gor-dol.
Seveda pa je lahko tudi UPS skurjen...doma imam fiskars-ovega - nek model s 400VA in je tudi nekaj nakurjen...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izhodna napetost je verjetno "kvazi sinus". Pomeri s true RMS V-metrom.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom preveril.

Datasheet pravi da da ven Synthesized sine (step wave).

Nimam drugega voltmetra.

Če pa preklopim na izhodno 60Hz, pa avtomatsko napaja le iz akumulatorja.- izhod 165V

Pri 50Hz neki štrka, ne polni. Takrat skače izhodna napetost iz 170-220V.

Morem nekam poiskat kabel, da bi kaj probal priklopit. Najraje kar žarnico.

če pa nimam priklopljenega da stalno ven 169V.

Do zdaj še nisem obremenil.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Bom preveril.

Datasheet pravi da da ven Synthesized sine (step wave).

Lahko pripnes ta datasheet - tvoj UPS me je mocno na nekaj spominjal in sem sedaj izpod mize potegnil Fiskars PRP 250 nad katerim sem obupal Confused
Stikalca sem sedaj nastavil po tvojih navodilih,akumulator pa je kar avtomobilski.

Pri mojemu je osmojena ploscica pri enemu mocnostnemu uporu (pri tebi je spodaj),zraven je mocnejsi tranzistor in verjetno optokopler - ocitno neka povratna veza.
Upor sem ze prej menjal ampak "se greje mocno" Rolling Eyes

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni