|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Odisej Član

Pridružen-a: Tor 25 Apr 2006 20:24 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.41
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 12:23 pm Naslov sporočila: Peltier-jev element - kje dobiti? |
|
|
Lep pozdrav vsem!
Imam eno težavo... čez prvi maj se odpravljam na morje, in imam namen vzeti s sabo hladilno skrinjo. Problem pa je, da sem šele včeraj opazil, da ne dela - na sumu imam, da je šel Peltier, in zdaj iščem novega.
Zanima me, če kdo ve, kje bi ga lahko v najkrajšem možnem času lahko dobil, ker sem že klical Conrad in IC, pa imata samo po naročilu...
Hvala za pomoč,
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, če ni najceneje, da kupiš novo skrinjo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Odisej Član

|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, sem razmišljal tudi v tej smeri že, samo koliko pa pride danes skrinja?? Peltierji so nekje ~20€, koliko so pa kej najcenejše skrinje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri, če elektrika sploh pride do peltierja. Skurjena varovalka, slab kontakt kjerkoli od vtikača do peltierja. Priključi elektriko direktno na peltier.
Cena nove torbe: od okoli 50 eu naprej (merchator: 50,99). Ob akcijah tudi manj.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Tor Apr 24, 2007 1:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Odisej Član

|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem probal že tudi obratno - na eno stran vroče, na drugo stran hladno, in ne da nobene napetosti od sebe. pomoje da je to to... napetost pa pride do njega, sem pomeril... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej priključne kontakte. Morebiti je okoli njih kontakt počen, ker je tam največja mehanska obremenitev. Dalo bi se polotat.
Ker nimaš kaj izgubiti, lahko poizkusiš napetost priključiti nekje drugje, kot na priključnih kontaktih.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če greš na "ebej" in vpišeš peltier se bo odprlo morje možnosti za nabavo.
veliko vprašanje pa je, če se ti to izplača početi.
Jaz sem se pogovarjal z proizvajalci in razvijalci takih potovalnih torb in je bil vedno zaključek, da se ne! _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fricky Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37 Prispevkov: 260 Aktiv.: 1.10 Kraj: Ribniško Pohorje
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Conrad je imel te člene, povprašaj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2007 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na Conradu sem videl tudi nek generator ki ima peltierjev element. Koliko moči bi pa taka stvar v praksi proizvedla. Če bi vzel nek 100W peltier recimo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Apr 25, 2007 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Iz peltierja dobiš malo elektrike. Za test vzameš hladilno torbo, jo napolniš z hrano in pijačo in priključiš, da se ohladi. Pri tem troši iz 12 voltnega izvora okoli 10 A ali več, to je okoli 120 watov porabljene moč. Ko je torba/hrana hladna, ima peltier maksimalno temperaturno razliko, kot jo je sposoben ustvariti. Napajanje torbe odklopiš, in (takoj, še preden se torba začne greti) namesto 12 voltnega napajalnika priključiš 12 voltni motor. Človek bi pričakoval, da bo iz peltierja prišlo 10 A toka. Edino kar lahko dobiš iz torbe je hladna hrana in pijača.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ericks Član

Pridružen-a: Ned 20 Apr 2008 20:22 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.08 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2008 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Iz peltierja dobiš malo elektrike. Za test vzameš hladilno torbo, jo napolniš z hrano in pijačo in priključiš, da se ohladi. Pri tem troši iz 12 voltnega izvora okoli 10 A ali več, to je okoli 120 watov porabljene moč. Ko je torba/hrana hladna, ima peltier maksimalno temperaturno razliko, kot jo je sposoben ustvariti. Napajanje torbe odklopiš, in (takoj, še preden se torba začne greti) namesto 12 voltnega napajalnika priključiš 12 voltni motor. Človek bi pričakoval, da bo iz peltierja prišlo 10 A toka. Edino kar lahko dobiš iz torbe je hladna hrana in pijača.
Jur |
takle test bi bilo zanimivo narediti ampak na malo drugacen nacun. torbo do vrha naloziti z ledom in okolico izpostaviti cimvisji temperaturi. in potem meriti napetost in tok na peltieru.
koliksen pa je izkoristek peltier-a? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Apr 20, 2008 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smesno majhen (brez konkretne stevilke, sorry). Moje cisto prakticne izkusnje so take, da brez dodatnega hladilnika peltier kaksno sekundo hladi na eni strani, potem pa vse skupaj podivja in postane zelo dober grelec kar na obeh straneh.
S tem lahko hladis nekaj samo tako, da hladi dejansko zelo dober ventilator, peltier je pa samo zelo slaba toplotna crpalka z ene strani (kjer je procesor) na drugo (kjer je ventilator). Ce bi umaknil peltier in obdrzal isti centilator, bi hlajena elektronika ostala dolgorocno precej hladnejsa ob manjsi izgube energije, ampak za pijaco v hladilni torbi pa to ne pride v postev, ker te ne zanima povprecna temperatura obeh strani in s tem povezana (ne)ucinkovistost, ampak samo cimnizja tempreatura na eni strani, tudi ce se na drugi abnormalno greje. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2008 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Peltier ima slab izkoristek. Proizvede zelo veliko toplotena eni strani in za relativno malo mraza na drugi strani. Če primerjaš hladilno skrinjo na peltierja z navadnim hladilnikom, sploh ne zdrži primerjave. Ne v hitrosti hlajenja, ne v količini mraza. Edina prednost hladilne skrinje je prenosnost in akumulatorsko napajanje drugega nič. Eno skrinjo sem vzel, da bi jo imel v sobi, da bi mi ne bi bilo potrebno hoditi po pijačo v hladilnik. "$#%@@?=. Ropota in greje prostor. Če upočasniš ventilator, pa začne pijačo greti . Morda bi pomagala dva peltierja, ampak 20 amperov je preveč. Phuck pa peltier.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smotanc Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 20:38 Prispevkov: 81 Aktiv.: 0.38 Kraj: Šentvid pri Stični
|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2008 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam jaz 4 kose če jih želiš ti jih prodam za 5eur kos:)
Ce je to prevec mi povejte ker ne vem kaksna je njihova cena.
Piši na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gašper Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 0:32 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2008 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peltier ima slab izkoristek pri večjih tokovih. Pri manjših(1-2A) pa je izkoristek blizu 100%. Vendar pa je pri manjših tokovih zadeva neuporabna, ker čas hlajenja traja mnogo dlje. _________________ http://zz-efekti.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni