www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Spajkalnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.85
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2005 1:02 pm    Naslov sporočila: icon_question Spajkalnik Odgovori s citatom

Pri brskanju po avstrijskem Conradu sem naletel na zanimiv spajkalnik
Kataloška: 588112

V slovenskem conradu ga pod to kataloško nisem našel, zato bi prosil tistega, ki zna nemško da stvar malo prevede.

Še to: Cena je 27Eur ter ga bom ob sledečem obisku Conrada v Grazu vrjetno kupil.

· Weltneuheit

· Kabellos blitzschnell Löten

Der erste "Heiß-Kalt" Lötkolben der Welt. In weniger als 3 Sekunden wird die Lötspitze auf über 400 ºC erhitzt und in nur 3 Sekunden ist die Spitze wieder auf Raumtemperatur abgekühlt. Ein wahres Wunderwerk!
Das Geheimnis liegt bei einem gesetzlich geschützten Material namens "Athalite" (Accelerated Thermal Action). Diese Technik-Material-Kombination ermöglicht ein schnelleres Abkühlen der Lötspitze als bei herkömmlichen Materialien. Ein zusätzlich enormer Sicherheitsschutz ist, dass sich der Lötkolben bei eingeschalteten Zustand nur erhitzt, wenn Sie die Kontakte der Lötspitzen brücken, z. B. beim Auflegen auf die Kupferleiterplatte oder durch das Lot. Als zusätzliches Feature dient eine weiße LED als Lötausleuchtung und eine weitere rote LED für den Betriebszustand.
Lieferung erfolgt in einer Aufbewahrungsbox, mit einer Lötspitze (ohne Batterien).
Technische Daten:
Betriebsspannung: 4 AA Mignonbatterien (nicht im Lieferumfang) · Temperatur max. 400 ºC · Abm.: (L x H x B) 190 x 45 x 25.
Lieferumfang:
"Cold-Heat" Lötkolben · Aufbewahrungsbox · ca. 30 cm Lötdraht · Bedienungsanleitung.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2005 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prevod zgornjega besedila!
Prvi "vroče-hladni" spajkalnik na svetu. V manj kot 3 sekundah se konica segreje, na preko 400˚C in samo v treh sekundah je konica zopet ohlajena na sobno temperaturo. Pravo čudežno delo! Skrivnost leži v zakonitem zaščitnem materialu z imenom "Athalit" (Pospeševalna temperaturna akcija). Ta kombinacija tehnike in materiala omogoča hitrejše ohlajanje spajkalne konice, kot predhodni materiali. Dodatna varnostna zaščita pa je v tem, da se konica segreje, pri vklopljenem spajkalniku, samo takrat (ali šele takrat), ko se kontakti konice kratko sklenejo, preko bakrene površine ali spajkalnega spoja. Kot dodatek pa sta še dve led diodi, bela za osvetlitev delovnega območja, rdeča pa za prikaz stanja delovanja.
V dobavo je vključena, škatla za shranjevanje, z spajkalno konico (brez baterij) in 30cm cina za spajkanje, ter navodila.
Napajalna napetost je 6V, štiri AA baterije, najvišja temperatura pa je 400 ˚C.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2005 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, čuje se zanimivo Cool. Naslednjič, ko grem v Graz ga bom kupil. Pred vsem se mi zdi zadeva uporabna na terenu.
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.00
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2005 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav zastopim je skrivnost v posebnem materialu špice, ki izredno dobro prevaja toploto. Špica se segreje v 3s, in to šele potem ko se z njo dotakneš prevodne podlage recimo vezja ali cina.

Ker ni slike, bi dejal, da je špica sestavljena iz dveh delov. Lahko se pa seveda tudi motim Sick
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2005 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta podobno sem videl na reklami tv prodaja in nisem verjel.Pokaže,kako se spajka.Sprva je hladna,ko se dotakne in se takoj spajka.Ko se umakne,se takoj ohladi,dotaknil je na balon in je ostal cel.Koliko je stal,ne vem,ne maram pa ta stvar tv prodaja.Raje,da to stvar pobliže ogledaš.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2005 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne vem no jaz rad uporabljam za take stvari pištolo za spajkanje
se pravtako hitro segreje in ohladi no mogoče ne v 3s
je malce tažja ampak za na teren odlična
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2005 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cero, zgornja zadeva se mi zdi idealna za rabo, tam kjer nimaš pri roki vtičnice za 230V ali kje na odprtim prostoru.
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva zgleda zanimivo. Če kdo dobi kakšen test tega spajkalnika, naj kar da povezavo.

Pa še slikca.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Martin_Krpan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jan 2004 17:00
Aktiv.: 0.14
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem no, jaz sem pa glede tega malo skeptičen, morda ravno zato, ker so zadevo ponujali v TOP SHOP.
Kako je pa kaj z baterijami, koliko je kaj "požrešen" ta spajkalnik?
Sam sicer za dela kjer ni elektrike uporabim plinski spajkalnik, se zelo fino dela z njim.
Nazaj na vrh
crto
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48
Aktiv.: 0.58
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja na TOP SHOPU ga prodajajo mislim, da za 2 x 3.590
tudi mene zanima kako stvar v praksi deluje
ker ga ogromno rabim na terenu.
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.87
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je tudi mene pritegnila tale zadeva (v nemškem Conradu za 25€) in jo bom verjetno tudi sam kupil.
Nekdo je spraševal za linke:
- datasheet pri Conradu: www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/575000-599999/588112-an-01-en-Handloetkolben_Cold-Heat.pdf
- PROIZVAJALEC: www.coldheat.com (tudi testi, opis, ...)

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2005 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem obiskal Conrad v Grazu ter spajkalnik tudi kupil. Na policah, kjer imajo spajkalni pribor je bilo mesto prazno Sad zato sem vprašal trgovca, ki mi ga je prinesel s skladišča. Simpatično zapakirana stvar pa tudi to, da ga na polici v trgovini ni bilo je kazala na to, da gre za dober izdelek. Seveda sem zaraven kupil še ene "low cost" baterije in ene akumolatorje, da stvar preizkusim. Ko sem stvar odpakiral ter videl konjico, ki je zapakirana posebej sem videl, da sem si vrjetno "kupil pamet". Sad Konjica je iz grafita ali podobnega materiala okrogla ca 5mm premera od spredaj je poševno ošiljena po sredini je ca 0.2mm izolacije. Na vsak del je po moji presoji speljan en pol baterij. Seveda sem vstavil baterije ter stvar preizkusil. (priložen je celo košček cina Laughing ) Ko sem se dotaknil cina se je fino zaiskrilo ter pokadilo. Cin se je sicer res stopil. Ko sem hotel preizkusiti, kako se bo zadeva obnesla pri lotanju so "low cost" baterije crknile. Sad Sedaj polnim akumolatroje - bom videl kako bo šlo z njimi. Za konec - spajkalnik po moji presoji ni primeren za loatnje - sploh v ekektroniki. Bolje dodati še kak euro več ter kupiti soliden plinski spajkalnik.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2005 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sedaj sem napolnil akumolatorje ter ponovno poskusil spajkalnik. Sedaj se vsaj napetost ni sesedla takoj, ko ko sem se dotaknil lota Wink. Torej, da ne pišem vse tako črno, konec koncev sem spajkalnik kupil Wink z malo treninga mi je uspelo kar lepo odspajkanje. Spajkanje pa je drug problem. Kot sem omenil konjica je iz grafitu podbobnega materiala na katerega se cin ne prime. Ko se s cinom dotakneš konjce se le ta stopi naredi se kroglica, ki "pobegne" vstran. Po nekaj poskusih mi je sicer uspelo prilotat en transistor a v koliko bi moral zlotati eno ploščo z par čipi bi vrjetno obupal Sad
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2005 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Confused Očitno bo ostalo pri klasičnih kovinskih konicah. Uporabljali bomo plinske spajkalnike ali pa spajkalno pištolo na podaljšku, kjer bo možnost napajanja na "štrom", seveda omenjeno velja za teren.

Mogoče bi bila boljša verzija spajkalnik na 12V, za na teren tudi z opcijskim akumulatorjam npr 7,2Ah ki je še vedno dovolj majhen in lahek, za 50W dovolj močan.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.65
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2005 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Mogoče bi bila boljša verzija spajkalnik na 12V, za na teren tudi z opcijskim akumulatorjam npr 7,2Ah ki je še vedno dovolj majhen in lahek, za 50W dovolj močan.

Saj wellerjevi in mogoče še kakšni so 24V.... pač uporabiš 2 akumulatorja.

Sam sem imel že 2 plinska spajkalnika - enega pravokotnega, rdečega od wellerja ki je totalno zanič. Ima hude motnje z dovajanjem (originalnega!) plina in se greje samo, če je postavljen pokonci (s konico navzgor).

Sedaj imam enega noname za 3 jurje in dela kar solidno (sploh za to ceno). Edino zelo hitro se izprazni.

Ena od stvari, ki je zelo pomembna za plinske spajkalnike in jo je potrebno pred nakupom dobro preverit je ta, da je material med gorivno celico in konico dovolj debel (> 0,5mm) da se toplota lepo prenaša na konico.

LP, aly.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 13 Ur