|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 1:43 pm Naslov sporočila: Šum pri branju AD-ja |
|
|
Imam problem pri branju vrednosti s potenciometra z AD-jem. Uporabljam PIC16F690 in v intervalih merim vrednost na potenciometru. Pri testiranju pa sem ugotovil da prihaja do precejšnjega šuma kadar je potenciometer v mirovanju, ko se vrednos viša ali manjša ni bilo opazit "odskakovanja".
Trenutno je potenciometer zvezan med napajanje in maso "sredina" gre pa direktno na AD port.
Problem ni v programski kodi, temveč hardware. Rabim ideje, kako bi čimbolj odpravil šum s HW stališča. Programsko bi načeloma lahko naredil dve zaporedni branji in vzel povprečje, ampak bi se raje izognil temu.
Hvala za ideje!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ogljen poceni potenciometer precej šumi.
Uporabi boljšega, po možnosti keramičnega. Z kovinskim drsnikom, ne z grafitnim.
Drsnik potenciometra blokiraj z kondenzatorjem. Na primer 100 n. Velikost kondenzatorja je odvisna od tega koliko hitre spremembe želiš zaznavati (prvelik lahko moti).
Morda imaš šum že na vhodu v potenciometer. Če je potenciometer priključen na napajanje, lahko pobira motnje iz napajalnika ali motnje od vezja. Dodaj velik blok elko in keramik.
Pri vrtenju potenciometra motenj ne boš opazil, ker se napetost spreminja bolj koj je velika motnja.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
kolk pa je sum? ce ti zadnji bit malce skace, je to povsem normalno...
btw uporabljas a/d med sleepom?
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako imaš speljane linije do AD pretvornika. Kako je z referenco?
_________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako velik je šum ne morem točno reči (trenutno) ker je bil le ta opažen kot končni rezultat na izhodu na servo motorja. Rutina za servo motor je dobra in drži servo na pravi poziciji brez problemov.
Ko pa sem dodal krmiljenje preko potenciometrov je zadeva od mirovanju potenciometra postala zelo nemirna na izhodu. Moram najprej zamenjat potenciometre in dodat kondenzatorje za začetek in seveda poskrbet za dobro napajanje (hvala za opozorilo kmal bi [slovenščina je zame španska vas])
AD-ja ne uporabljam med sleepom je vse v aktivnem stanju.
Popoldan bom preveril še napajanje, zamenjal bom potenciometre in dodal blokirne kondenzatorje. Bom poročal, ko bom imel rezultate.
Referenca je Vdd-Vss .... linije pa so trenutno na protoboardu
Hvala za hitre odgovore.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej. Imel sem tudi sam take probleme ne gede na to ali je bilo na protobordu ali ne.
Sam potenciometer ne dela velikih težav, sam sem uporabil najslabšega ki sem ga imel doma. Ampak...
Jaz sem svoje težave odpravil z 220uF in 100nF neposredno pri napajanju (manj kot 2 cm od napajalnih pinov) in 220uF med AD vhodom in maso. Seveda vse čim bližje procesorju.
Ne pozabi še en velik enako kombinacijo kot pri napajalnem pinu takoj za regulatorjem. Jaz sem s tem odpravil veliko večino težav, vse ostale je odpravila menjava regulatorja (zlgeda je bil nekam čuden).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel sem krivca. Krivo je bilo napajanje , čeprav je bilo ustrezno blokirano večkrat je nihalo in tu je bil vzrok za "šum" na potenciometru oziroma bolj natančno za napako AD pretvorbe.
Hvala vsem za asistenco.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar poslikal. Lepo se vidi 2x 390uF na napajanju in 2 blokirna pri AD-ju. Vrednost skače za 1 bit, kar je normalno. Trimer je 47k in srednji odcep vezan na AD.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.79 MB |
Pogledana: |
18 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni