|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bajta Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 14:55 Prispevkov: 147 Aktiv.: 0.65 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 8:07 pm Naslov sporočila: AT90S2343 software UART |
|
|
Lepo pozdravljeni!
Zanima me, ce je morda kdo ze kdaj poizkusil z softwearski uart na omenjenem cipu. Meni pri uporabi notranjega oscilatorja in pri bilo katerem bitrate-u ven mece same smeti Je stvar sploh sposobna software uarta? Na avrfreaks pravijo, da se prav lepo pogovarja...vendar meni ni uspelo...bi morda moral uporabiti zunajni clock source?? kakrsnakoli ideja dobrodosla  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je uspelo z attiny2313 in pa z 12mhz kvarcem. S katerim programom pa programiraš? Na koliko imaš nastaljev notranji oscilator? In kakšno imaš hitrost? Jaz imam nastavljeno na 9600. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da je hitrost 9600 standardna . _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne uporabljaj notranjega oscilatorja za serijsko komunikacijo, ce ni prej kalibriran z zunanjo referenco. Jaz sem za hec pocel podobne stvari s PICi, pa je tistih 10+% napake oscilatorja bilo preprosto prevec (3-5% je sprejemljivo za asinhrono komunikacijo).
En primer (zacasne) kalibracije je, da MCU caka na znak (ki naj bo recimo 'U' iz cisto prakticnih razlogov), ter po periodi bitov prilagodi notranji oscilator. Ta bi odpravila tvoje tezave, zacasna je pa zato, ker bo ob spremembi temperature ali napajanja ali drugih pogojev tudi frekvenca spet sla malo po svoje.
Interni oscilator ni precizna casovna referenca ! Tudi keramicni oscilator zna biti bolj tako-tako, zato uporabi kvarc ali pa drugacen nacin komunikacije (sinhrono ali pa 7-bitno z 0 v prvem poslanem bitu ter korekcijo ob vsakem sprejetem start bitu). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2007 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
notranji oscilator naj bi pri tem cipu znal nihati le na 1MHz? se morda motim?? programiram v bascom, tudi v c-ju dela enake probleme
Preprosto bi rad, da bi ta cip futral drug cip z posebnimi podatki..naj bi bil nekaksen koprocesor, pa ne znam usposobiti komunikacije med njima Je pa cudno, da dobim periodicno enake znake, torej ni napake...zgleda le, kot napacen bitrate pa sem ze vse pozikusil...ah ja...verjetno bo res treba kaksno drugo komunikacijo vzet(nisem pricakoval tega in je vezje ze zjedkano...to zna biti tezava )  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Avg 14, 2007 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
V tem primeru uporabi sinhrono komunikacijo, pa tezav ne bo vec. Potrebuje dodatno linijo za clock, bo pa prenos povsem brez napak (dokler bo druga naprava uspela dohajati prvo). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Avg 14, 2007 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil sem omeniti se alternativo prenosu z locenim clockom: uporabis lahko tudi modulacijo, ki ze vsebuje clock (Manchester in sorodstvo). V tem primeru odpade potreba po dodatni liniji za clock, program se malce zakomplicira, je pa to prav tako inherentno zanesljiv nacin prenosa ob upostevanju istih omejitev, kot prej predlagani (z locenim clockom), kar NRZ/NRZI brez dovolj dobro sinhroniziranih virov takta na obeh straneh ni. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Tor Avg 14, 2007 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Programski asinhroni serijski prenos se da narediti kadarkoli. Malo več imaš dela in s tem zasedenega prostora in procesorjevega časa, ampak da pa se. Zakaj ne pogledaš z osciloskopom kaj ti meče ven in pri kakšni hitrosti? Hitrosti so med sabo večinoma povezane (večkratniki), zato če ti pri eni meče smeti, ti bo tudi pri drugih.
Potrjujem to, kar ti je povedal Sokrat - stran od RC oscilatorjev pri asinhroni komunikaciji. Jaz sem ga enkrat uporabil s kalibracijo, pa na vsake pol leta kalibriram...ponavadi takrat, ko je najmanj treba...
Priklopi na osciloskop in ti bo takoj jasno.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
jah fantje...osciloskop se pride v mojo delavnico
Je pa zanimivo, da smeti izginejo, ce povecam voltazo na 5,3 V. Takrat prenos postane popolnoma brez napake...
mi lahko kdo pove kako bi lahko dobil to napestost iz napajalnika. Ce uporabim LM7805 se zopet pojavijo smeti, tako da bi moral narediti napajalnik, ki bi napajal 5,3-5,5 V.
hvala vsem za pomoc! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frekvenca RC oscilatorja je deloma odvisna od napajalne napetosti.
Preveri, če je vse prav izračunano. Možno je, da zaradi ostanka pri deljenju frekvenca/perioda odstopa. Poskusi malo povečati, ali zmanjšati periodo software uart-a.
Če je problem v SW, se da lepo preveriti v simulatorju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
bajta je napisal/a: |
Je pa zanimivo, da smeti izginejo, ce povecam voltazo na 5,3 V. Takrat prenos postane popolnoma brez napake... |
No, najbrz je to lahko tudi "zanimivo" ... pocakaj da pride zima (ali pa daj vezje v hladilnik), pa bos imel se nekaj "zanimivosti"
Citiram: |
mi lahko kdo pove kako bi lahko dobil to napestost iz napajalnika. Ce uporabim LM7805 se zopet pojavijo smeti, tako da bi moral narediti napajalnik, ki bi napajal 5,3-5,5 V. |
Med maso in GND pin 7805 daj eno schottky diodo (npr. eno od SB oz. ce vezje porabi res malo toka kaksno BAT48 ali podobno), pa bos dobil na izhodu regulatorja 5.3V. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat, teoreticno vem zakaj je temu tako, prakticno pa je se vedno "zanimivo"
hvala za odgovor, bom poizkusil z diodo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 5:16 pm Naslov sporočila: AT 2343 software UART |
|
|
Bajta,
ker praviš da delaš v Bascomu, poglej v help pod "CRYSTAL" tam boš našel način kako da stvar spelješ brez spreminjanja napetosti.
Enkrat sem delal z notranjim oscilatorjem in kljub umerjanju notranjega oscilatorja, prihajalo je do napak glede na napetost in temperaturo.
Predlagam da si omisliš kristal ali pa zunanji oscilator.
LP
Vlado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
uporaba kristala ali oscilatorja zal ni mogoca, ker ga nimam kam prikljuciti
sem probal z crystal spremenljivko pri nastavitvi baud na 2400. Sedaj so kvake spet malce drugacne, se vedno pa niso crke Naj se igram z __crystal vrednostmi? V helpu pise, da je 66 zadosti za 2400 pri 1MHz...meni pa ne dela  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.38 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 6:13 pm Naslov sporočila: AT2343 software UART |
|
|
Bajta,
vrednost 66 je če je vrednost oscilatorja 1Mhz, naredi testni program in v njem zanko in spreminjaj vrednost dokler ne dobiš pravilnega izpisa, tako boš ugotovil vrednost ___CRYSTAL.
Vlado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni