www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

OLYMPUS 550-UZ krmiljenje preko USBja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 7:56 am    Naslov sporočila:  OLYMPUS 550-UZ krmiljenje preko USBja Odgovori s citatom

Pred kakim mesecem sem nabavil omejen fotoaparat in sem z njim zelo zadovoljen.

No na dopustu na Korčuli smo bili dosti pod vodo in čeprav sem bil dosti skeptičen za ''boljše trotelčke'' so kolegi delali zelo dobre slike pod vodo .To so počeli celo z integriranim flešem skozi pleksi ohišje. Tako da sem se zelo navdušil da si tudi sam nabavim tako ohišje , ki se za omernjeni model imenuje PT-037
http://www.mixi.tv/katalog/product.php?cat_id=89&manufacturer_id=26&start=48&product_id=1390023725 in skupaj s bliskavico za ''Slave mode'' .
http://www.olympus.co.uk/consumer/198_16790.htm
Poskusil bi zaradi visoke cene improvizirati in sam narediti vodotesno celico s fotosenzorjem

No kolega mi je omenil da se da daljinsko vodit praktično vse digitalne fotoaparate s USB priključkom - ima kdo kaj takega ali se je s tem ukvarjal.
Videokamere so (nekatere profi ) še imajo t.i. LANC vtičnico ki pa jo zamenjuje iLINK ( tega ne poznam zdi pa se mi dagre vse IR ?)

Namreč podvodna ohišja so ponavadi narejena tako da se s fotoaparatom tipa direktno na tipke preko čepka ki je tesnjen ponavadi s dvema O-Rinkoma in protivzmetjo. Zaradi okoliškega pritiska je ta vzmet preračunana in nekje pri 40m tipke ne morejo upravljati več fotoaparata . Poleg tega so ta tesnila nekakšna potencialna nevarnost za vdor vode ( zelo nevarni so lasje ali dlake v brisači za brisanje tesnil- najbolj si siguren da tesnilo enostavno obližeš ( nasvet s strani kolega-fotografa ) . V kolikor se tesni samo ena žica je seveda varnost pred s vdorom vode zelo povečana.

No ja vsaka info je dobrodošla . LP sandi

Nazadnje urejal/a lucca brassi Pet Sep 07, 2007 1:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 10:11 am    Naslov sporočila:  Re: OLYMPUS 550-UZ krmiljenje preko USBja Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
No kolega mi je omenil da se da daljinsko vodit praktično vse digitalne fotoaparate s USB priključkom - ima kdo kaj takega ali se je s tem ukvarjal.

Imam 4 kompaktne digitalne fotoaparate in funkcije krmiljenja preko USB nima nobeden Sad

Tole sem našel s pomočjo kolega Googla (digital camera usb remote):
Digital camera controls
breeze - Canon remote capture
Breeze DSLR Remote Pro
Canon digital camera SDK

lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 10:38 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Živjo Aly tudi jaz nisem vedel da to obstaja dokler mi ni za to povedal Rado :
Bom dal kar link ker zna zanimat tvojo kolegico .

http://www.easydive.eu/eng/who_we_are.html

USB pa izgleda tako - imam le to sliko:

Res je to DSLR pa vendar recimo če je bil LANC protokol razširjen in compatibilen bi mogoče lahko bil tudi USB za kamere

kosmit
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Maj 2005 13:27
Aktiv.: 0.43
Kraj: N.G.

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem imel še Canona A70 z podvodnim ohišjem sem se izogibal uporabi flash-a. Svetloba se je odbijala za vseh "umazanij" v vodi. Zato sem pa uporabil dve stranski luči ki sem jih montiral ob strani približno 30cm stran od fotoaparata. Učinek je bil mnogo boljši kot s flash-em.

Za tesnenje uporabi silikonsko mast na tesnilih. Zadostuje tanek sloj. Res pa je da sem silikonsko mast po vsaki uporabi sbrisal.

L.P.
Mitja
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 11:45 am    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Ja za flash sem študiral tudi to varianto s dvema lučema , zdi se mi vredu ker špara fleš . No te gorgonije so slikane s Canonom iz najbol enostavnega ohišja s flešom od fotoaparata s difuzorjem. Res pa je prej plavala mimo cela konjenica italijanov , francozev in nemcev. Boga reva s backup lučko v rovu se jaz ( nisem vedel da gremov jamo pa zato nisem vzel dodatne razsvetljave) Slikal pa je kolega.

IMG_6218.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  185.28 KB
 Pogledana:  6 krat

IMG_6218.JPG

IMG_6265.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  528.33 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_6265.JPG

kosmit
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Maj 2005 13:27
Aktiv.: 0.43
Kraj: N.G.

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V takih primerih je bolje počakati nekaj minut da se "prah poleže". Sicer "gužva" v jami je zelo škodljiva.

L.P
Mitja
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj stari A60 od Canona se da preko USB in PC-ja vsaj prožit če že drugega ne. Mislim, da se je dalo celo starega Olympusa, ki smo ga imeli v službi (6-7let staro). Pa ta ni niti USB - priključka ni imel. Samo serijsko povezavo.
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2007 1:18 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Ja cilj je naredit zadevo čimbolj zanesljivo - se pravi zmanjšati število možnih udorov vode , ki najraje gredo preko gumijastih tesnil. Je pa to tudi možnost da lahko taka ohišja narediš sam ker si rešen finomehanike.

Za kamere je bila ti dosti spešna varianta s LANCem npr :
http://www.hgvt.de/shop/shop.php?mode=show_group&sid=a4aa9855bcfe4d3d840069e9cb4da5cd&group=6 ali celo samogradnja :
http://www.bealecorner.com/trv900/EdGrip/index.html

Dejansko pa večina novejših kamer izpušča to možnost ( razen profi ki so zelooo drage ) in uveljavljajo razne USB, firewire ,iLink ,.... Ti protokli pa se mi zdi da so sedaj vezani na firmware specifične kamere ( kar je spet zoprno pri menjavi kamere (zastarelost , poplava )sploh glede na ceno ohišij.[/quote]
še en zanimiv link na to temo:
http://www.dogcamsport.co.uk/how.htm

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni