|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:53 am Naslov sporočila: Preproste 5kanalne utripajoče lučke za 230V |
|
|
Tukaj ( http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3201 ) je Silvo prilepil načrt vezja, sedaj bi pa vprašal kaj je tam priključeno kot prikazuje slika?
 _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako na hitro pogledano ... spodaj desno je napajanje, levo pa nule žarnic. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 2:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Odgovoril ti je sicer že Iztok.
V prilogi je načrt razpored ter tiskano vezje. Iz vsega je lepo razvidno kam pride kaj priključeno. Desno je priključek za sponko za napajanje. Levo je skupni priključek za žarnice. Glede na vprašanje domnevam, da si bolj začetnik. Upam, da si prebral tudi opozorilo, ki sem ga napisal. vezje se napaja direktno z omrežja zato POZOR pri testiranju.
Dotikanje česarkoli na vezju ko je to vključeno je SMRTNO NEVARNO! _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 3:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vama, hotel sem se le prepričati ali je res tako kot si mislim. Hvala! LP!
PS: Sestavil sem vezje, prvo kar se je zgodilo ko vklopim na napajanje, začne preskakovati iska pri Triacu kjer sem priklopil eno žarnico, preskakovanje iskr sem rešil tako da je triac povezan s kabli ki so bolj ločeni med seboj ( preblizu so si linije na ploščici ) , no ko sem to naredil poiskusim še enkrat, in tokrat ne deluje nič, ne gori žarnica ne nič, takrat ko so preskakovale iskre je žarnica svetila, ko sem odpravil to žarnica več ne sveti ko prikopim. Skuril nisem ničesar. Iskre so preskakovale le pri Triacu kjer je prikljopljena žarnica pri drugih pa ne. Dobrodošle kakršnekoli rešitve. LP!
PS: uporabil sem čip: CD4060BE, kaj more biti popolnoma enak? Prosim reči, ja... ker ne najdem druge možnosti zakaj nebi delovalo. ( če ni potrebe po tem da je enak ampak le "kompatibilen" , mi naj lepo prosim nekdo pove kateri so "kompatibilni". _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti je preskakovala iskra, je možnost, da je skurjen gate triaka in še nadaljni elementi ki so povezani z gate triaka. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrion, sem zmeril vse pa ni nič uničlo, nisem vklopil pa gledal kako se iskri, le vtikač sem dotaknil vtičnice in ko sem videl iskrico, sem takoj odnehal. Sem pa zmeril vse komponente, vse povezave, sem pogledal če imam vse na pravem mestu in pravo komponento. Vse je ok, edino kar je še lahko, da tale čip , ki ga imam jas ni "kompatibilen" s tistim, ki ga je imel Silvo, zato čakam nanj, da pove ali je lahko ta, ali more biti popolnoma enak oz. kateri so lahko, ki so "kompatibilni" _________________ LP! Gregor
Nazadnje urejal/a GregorN Sob Nov 24, 2007 2:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri čipu ni razlike, saj je pin-out enak za vse. Če so res vsi tranzostorji, ki so vezani na gate preživeli in imaš okoli čipa vse pravilno sestavljeno (oscilator) in je zener dioda cela, potem je možno tudi, da si zamenjal MT1 in MT2 na triakih.
Drugače pa pomeri izhode čipa, vsak izhod ti mora v časovnih (odvisno od oscilatorja) intervalih dajati signal. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čip je pravi. Zakaj je "preskakovala" iskra? Slabo narejena - zjedkana tiskanina. (na njej so ostanki bakra) Si mogoče spajkal s kakimi "čudnimi" pripomočki, kot je cin pasta? Vsekakor bi bilo dobro videt kako izgleda tiv. Mogoče pripneš fotografijo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon, vezje je po fotopostopku delano, vezje je takšno kot ga je prilepil silvo. Tako, da več nimam blage veze kaj bi bilo lahko narobe.  _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Testiraj zadevo z usmernikom - zaradi varnosti. Na elektrolit priklopi 10V= in meri, če ti pridejo ven vsaj 9V signali na emitorjih tranzistorjev.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse ok dela. =/
PS: Tako dolgo sem gledal v tole vezje, kaj bi naredil.... pa nisem ugotovil. Od sile in jeze sem naredil lasten light show. hehe Tako da ni treba zaradi mene več reševati tega problema. _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bravo, bravo ! In to v dveh urah... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Sob Nov 24, 2007 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je kr ena banalna napaka. Včasih pomaga oz. je kar priporočljivo, ko te najbolj nekaj [cenzurirano] in ne najdeš rešitve, je dobro stvar prespati. Več kot drezaš večjo škodo lahko narediš, panika in negotovo popravljanje samo škoduje. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

|
Objavljeno: Ned Nov 25, 2007 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Sej mi je pomagalo, prav ponosen si na tole kar sam "ustvariš", mislim narediš čisto po svojih mislih, tako, da mi je ta jeza prav pomagala.  _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni