|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
-=davor=- Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 21:17 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.62 Kraj: PTUJ
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 11:33 pm Naslov sporočila: izdelava lastnega krmilja z grafičnim prikazom |
|
|
Lep pozdrav
Že nekaj časa razmišljam da bi si v avtomobilu spremenil navadno ročno nastavljanje ventilacije v avtomatizirano.
torej:
uporabil bom 2 servo motorja, ki bosta nadomestila na eni strani "zajle" vzvode z katerimi odpiram in zapiram loputi
nato bom z pomočjo vezja z pulznim preklapljanjem uredil brez stopensko nastavljanje vrtenja ventilatorja.
to je najlažji del projekta.....
težave mi dela, ker bi rad da mi to zadevo vse krmili en kontroler. Praktično potrebujem, vhode ki bodo sprejemali ukaze od tipk za
pozicijo lopute (hladno/toplo),
nastavljanje moči ventilatorja
izbiro smeri pretoka ventilacine (smer šipa, noge, vklop in izklop)
in 3 izhode, 2 za PCM signale (servomotorja) enega za pulzno širinsko moduliranje (brez stopensko nastavljanje ventilacije).
ter da za povrh vsega, še mi grafično kaže dogajanje.
kaj bi se tukaj dalo storit in uporabit? sprašujem predvsem za krmilje in LCD display
vsak predlog dobrodošel |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dpavli Član

Pridružen-a: Čet 25 Jan 2007 9:19 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 12:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno kakšen PIC 18x?
LPD |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
poišči na kakem avtoodpadu ali bolhi dele od istega avta z avtomatsko klimo in zmontiraj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-=davor=- Član

|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
kolikor je meni znano da noben avto tega modela ni imel avtomatske klime ampak ročno.
želim si to zadevo izdelat sam
kontroler lahko ima tud analogne vhode, da bi lahko krmilil lopute z potenciometrom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi se dalo načeloma uredit tudi s PIC-om 16F serije, ki ima zadostno število I/Ojev.
Sicer pa krmiljenje servo motorjev za lopute ni problematično, tudi PWM je normalno izvedljiv, uporabniški vmesnik pa je mala malica.
Poleg tega pa lahko dodaš še par senzorjev temperature na I2C vodilu in glede na to uravnavaš pihanje ......
Najboljše vprašanje pa je zdaj katere kontrolerje poznaš, ker tu ti bo vsak svetoval svojo družino. Če boš potreboval pomoč pri PICih potem ti lahko pomagam tudi jaz.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-=davor=- Član

|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
že iz srednje šole sem zaljubljen v PIC controlerje, tam sem si tud naredil programator za 18 pinske pic-e in testno napravo, z katerima sem programiral 16cxx pic-e.
vendar, od zadnjega pica, ki sem ga programiral, so minila 4 leta. tako da sem nekoliko pozabil osnove
Ker pa me je to spet navdušilo, sem se za začetek odločil nabavit drug programator
izbiram med tema dvema
tale omogoča testiranje programa, videl sem ga v prodajalni kjer kupujem el. komponente in tem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
-=davor=- je napisal/a: |
tale omogoča testiranje programa, videl sem ga v prodajalni kjer kupujem el. komponente in tem |
Nobeden od teh dveh ni svojega denarja vreden. Naredi si ICD2. To ni samo programator, ampak je tudi debuger, programira pa vse PIC-e.
Nazadnje urejal/a MarkoM Sre Nov 28, 2007 5:07 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Davor,
Kot je že Marko pred mano napisal - ICD2 -clone v samogradnji. Sicer pa je dober ter enostaven programator tudi P16PRO. Uporabi iskanje na forumu. Na temo pic programatorjev je ogromno napisanega. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Nov 29, 2007 8:25 am Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
programira pa vse PIC-e. |
Razen klasike PIC16F84  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni