|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:22 pm Naslov sporočila: Ventilator na elektro omari |
|
|
Na elektro omaro od CNC stroja bom namestil ventilator. Ta je bil že v originalu prisoten na omari, vendar se je tekom transporta stroja iz Nemčije poškodoval in ga nisem dobil. Sedaj sem ga nabavil, vendar me zanima ali mora ventilator vleči zrak v omaro, ali ga mora pihati ven. To sprašujem zato, ker ga lahko zasukam za 180° in dobim vlek ali pa pihanje ven.
Na nasprotni strani omare imam odprtino, kjer je nameščen samo filter. Ta odprtina s filtrom je postavljen cca 0,5 m višje kot odprtina za ventilator.
lp, prom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jospeti Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Mislim da je logično, da mora ventilator vleči zrak iz omare. Če boš obrnil tako, da bo ventilator vpihaval zrak v omaro bo čez čas polna prahu.
LP Jos
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni tako logično.
Če je ventilator pri vrhu omarice, potem vleče topel zrak ven. Prašen zrak doteka skozi bolj ali manj zatesnjene špranje in/ali veliko luknjo s vstopnim filtrom.
Če je ventilator pri dnu omarice, piha mrzel zrak notri. Če je poleg še centralni filter za čiščenje vstopnega zraka, ventilator definitivno vleče noter.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56 Prispevkov: 246 Aktiv.: 1.15 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj PC napajalnik piha noter.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jospeti Član

|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem ne rabiš filtra na nasprotnem koncu omare, kot je zapisal promehanik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:43 pm Naslov sporočila: Re: Ventilator na elektro omari |
|
|
promehanik je napisal/a: |
...
Na nasprotni strani omare imam odprtino, kjer je nameščen samo filter.
... |
Iz tega logično sledi, da mora tvoj ventilator pihat ven iz omare
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jospeti Član

|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
piflar je napisal/a
Citiram: |
Moj PC napajalnik piha noter. |
Verjetno je tvoj napajalnik montiran na dnu ohošja (pri pokončni izvedbi).
Pri mojem PC-ju vleče zrak iz ohišja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz mislim na ATX napajalnik, doma imam tri, vse sem že odprl in zmeraj je notri veliko praha. Sklepam, da vsi vlečejo zrak noter. Najstarejšega med njimi sem pa pred kratkim predelal in vem, da vleče zrak noter, ker je delal odprt. Sicer pa ostali ventilatorji v ohišju PCja (procesor, grafična) pihajo ven. Aja, napajalniki so montirani pri vrhu "PC-towerja".
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prilagam še eno sliko ventilatorja. Na vrh pride še pokrov, vendar sem ga odstranil, da je viden filter (podobno filcu). Filter na nasprotni strani je iz podobnega filca kot je na tej sliki.
Naloga ventilatorja naj bi bila odvod toplega zraka iz omare. Zaradi tega mi je malo čudno, da je ventilator na bolj spodnjem robu omare, kajti toplejši zrak je na vrhu omare.
lp, prom
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
546.03 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
piflar je napisal/a: |
....Sicer pa ostali ventilatorji v ohišju PCja (procesor, grafična) pihajo ven. ....lp |
Si siguren v tole izjavo? Kolikor je meni znano, omenjeni ventilatorji dovajajo hladnejši zrak direktno na čip ali hladilnik na njemu
promehanik, oprosti za oftopic.
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, skoraj prepričan. Kot je meni bilo razloženo: naj bi ventilatorji odvajali toploto s hladilnih reber. Vem pa tudi, od preverjenega vira, da v nuklearki ventilatorji na hladilnih stolpih odvajajo toploto z reber v atmosfero. Mogoče se pa motim...
Se opravičujem za off-topic.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ventilator na omenjeni CNC mora pihati ven, da ustvari v celotni omari podtlak. Sveži/prefiltriran zrak prihaja skozi filter in kroži po notranjosti omare, ventilator pa ga potiska navzven. Če je omara dobro tesnjena in ob rednem vzdrževanju filtra, se prah skorajda ne more nabirati po elementih v omari.
V nuklearki ventilatorji na hladilnih stolpih res pihajo navzven zaradi same konstrukcije in načina delovanja. Ustvarjen podtlak omogoči dovod svežega/hladnega zraka iz okolice direkt na razškropljeno (hladilna rebra so v bistvu mrežasta) odvodno vodo iz terciarnega hladilnega sistema in se le ta vrača nazaj.
Ventilatorji odpihavajo le nabrano toplotno energijo, ki se sprošča v hladilnem stolpu (paro).
Če bi ventilatorji pihali v nasprotno smer bi vodo odnašalo v okolico, jo izpodrivalo iz hladilnega stolpa.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
jospeti je napisal/a: |
Zdravo!
Mislim da je logično, da mora ventilator vleči zrak iz omare. Če boš obrnil tako, da bo ventilator vpihaval zrak v omaro bo čez čas polna prahu.
LP Jos |
Takole na hitro sem naredil "analizo" v svoji glavi (ca 25 let vzdrževanja v lesni industriji)
V elektro omarice, ki se nahajajo v eksplozisko ogroženih prostorih mora ventilator obvezno pihati. (zaščita nadpritisk, ki preprečuje vstop eksplozisko nevarnih plinov v omaro) Ostalo je odvisno od izvedbe. V večini primerov, ki se jih spomnim je ventilator v omaro pihal. Ventilator je bil montiran običajno na strani. Pred njim je bil filter. Istopne reže so bile običajno na drugi strani. Tam običajno ni bilo filtra oz. je bil grob. Tam kjer je bil montiran ventilator na vrhu omarice je le ta iz omare sesal.
Kar se tiče prahu lahko povem, da so bile bistveno čistejše omare v katerih je bil nadpritisk kot tiste s podpritiskom. Namreč pri nadprtisku je zrak prihajal le skozi ventilator. Če je bil filter dober je zadržal večino prahu. Pri nadpritisku pa je v omaro prah prihajal povsod - pri slabo zaprti omari, slabo zatesnjeni uvodnici ...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jospeti Član

|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam tudi s to razlago.
Odgovor ki si ga citiral Silvo je bi podan na vprašanje, ko je pripel še slike bi se dalo sklepati tudi drugače.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nadtlak v Eexp omarah ima popolnoma drugo funkcijo, kot navaden ventilator.
Prvo je protieksplozijska zaščita, drugo je hlajenje...
Pri hlajenju je treba upoštevati tudi, da se topel zrak dviguje - torej ventilator naj piha not, če je montiran spodaj in naj vleče ven, če je zgoraj.
Se pa strinjam s Silvotom glede praha - filter in dobro tesnenje je obvezeno, redno čiščenje tudi.
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni