www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Atmega 128A AU ne morem programirati

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 679
Aktiv.: 4.09
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2019 3:39 pm    Naslov sporočila:  Atmega 128A AU ne morem programirati Odgovori s citatom

Hi

Imam dva enaka PCB vezja na enemu je ATMEGA 128 16U, ki ga lepo normalno programiram.

Na drugem vezju pa je ATMEGA 128A AU, tega pa ne morem programirati.

Programiram z Progy programatorjem, Bascom AVR.

Ne vem kje bi bila nekompatibilna, ali so potrebne kakšne drugačne fuse nastavitve?

Prosim za kakšen koli nasvet, upam, da ne bo potrebno menjati čipa.

LP,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4528
Aktiv.: 28.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2019 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce se nekaj prav spomnim, so v A reviziji menjali miso in mosi pina za programiranje iz specialnih (e.0 in e.1) na "default" miso/mosi. Preveri ...
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 679
Aktiv.: 4.09
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2019 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gledam na tej strani: https://www.mouser.com/datasheet/2/268/Atmel-8151-8-bit-AVR-ATmega128A_Datasheet-1315179.pdf

in če prav razumem je Mosi na PE0, Miso na PE1, sck na PB1, tako imam tudi jaz narejeno, pa ne deluje.
Bi pa probal Mosi na PB2, Miso na PB3, ali lahko kaj "skurim"?

31.9. Serial Programming Pin Mapping
Even though the SPI Programming interface re-uses the SPI I/O module, there is one important
difference: The MOSI/MISO pins that are mapped to PB2 and PB3 in the SPI I/O module are not used in
the Programming interface. Instead, PE0 and PE1 are used for data in SPI Programming mode as shown
in the following table.

Table 31-13 Pin Mapping SPI Serial Programming
Symbol Pins I/O Description
MOSI (PDI) PE0 I Serial Data in
MISO (PDO) PE1 O Serial Data out
SCK PB1 I Serial Clock

LP,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jan
Član
Član



Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19
Prispevkov: 285
Aktiv.: 1.77
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2019 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno je tudi, da si ga kako napačno sprogramiral.
Predvsem pri fuse bitih lahko hitro kaj pokvariš npr:
- napačno nastaviš vrsto oscilatorja, tako da MCU potem dejansko ostane brez clocka
- izklopiš serijsko programiranje

Če karkoli od tega storiš, ne moreš procesorja več programirati z navadnim serijskim programatorjem.
V primeru, da vezje uporablja zunanji kristalni oscilator, poglej z osciloskopom če oscilator deluje.
Ni pa po datasheetu nobene razlike v programiranju 128 ali 128A.

Jan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 679
Aktiv.: 4.09
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2019 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jan je napisal/a:
Možno je tudi, da si ga kako napačno sprogramiral.
Predvsem pri fuse bitih lahko hitro kaj pokvariš npr:
- napačno nastaviš vrsto oscilatorja, tako da MCU potem dejansko ostane brez clocka
- izklopiš serijsko programiranje

Če karkoli od tega storiš, ne moreš procesorja več programirati z navadnim serijskim programatorjem.
V primeru, da vezje uporablja zunanji kristalni oscilator, poglej z osciloskopom če oscilator deluje.
Ni pa po datasheetu nobene razlike v programiranju 128 ali 128A.

Jan


NI uporabljen zunanji kristal.

Kako lahko preverim, če sem ga narobe zaprogramiral, recimo, da sem nastavil namesto interni, externi oscilator?

Lp, marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
joze
Član
Član



Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Prispevkov: 144
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2019 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lp.

Ce je cpu nov je nastavljen na 1mhz notranji oscilator, in ga je potrebno programirati na nižji isp frekvenci. Probaj spreminjati frekvenco isp programiranja, če seveda lahko, pri USBasp in Avrdude lahko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4528
Aktiv.: 28.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2019 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frekvenca mora biti 1/4 delovne ali nizja. Ampak mislim, da to verjetno ni problem, vecina programatorjev po defaultu starta na 250k.

Lp, G

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4528
Aktiv.: 28.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 20, 2019 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena bedna ... Ki se mi je zgodila ... Kako imas vezan reset pin in, ce imas gor kondi proti masi, kaksne vrednosti je??
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 679
Aktiv.: 4.09
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2019 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uspelo mi je danes rešit problem, hvala vsem za nasvete.

Zgleda, da je nekje napaka na enemu od kablov od računalnika do programatorja ali pa od programatorja do vezja, ali pa na programatorju, ko sem to premikal pa je naenkrat začel programirati. Kje je napaka bom še raziskal.

Čudno je bilo to, ko sem vstavil v prvo vezje je programiral, ko pa sem kabel premaknil na drugo vezje pa ni programiral.

Lp,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4528
Aktiv.: 28.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2019 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljaš IDC6 konektorje na flatu? (speedy)
Se jim kontakti na x mesecev pri malo bolj resni uporabi uničijo ... Naprešaj novega.

In pa Atmel ICE je kar siten glede microUSB kabla: čisto vsak kabel ne dela (tisti, ki so res ekstremno "kitajski" s po enim laskom itd.).

Lp, g

_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stursc
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Prispevkov: 319
Aktiv.: 1.92
Kraj: Koroška-Ravne

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2019 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:

In pa Atmel ICE je kar siten glede microUSB kabla: čisto vsak kabel ne dela (tisti, ki so res ekstremno "kitajski" s po enim laskom itd.).
Lp, g


To je zelo dober nasvet.
Izkušnje so pokazale, da 3m kabel deluje, 0,5m kabel pa ne!!

LP, stursc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 111 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group