www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LCD problem.
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

S težavami nadaljujem od mojega prejšnjega posta naprej.

Kot prvo, danes sem našel slab spoj na uC in sicer podatkovno linijo D7. Ko sedaj vse skupaj povežem (uC in LCD) pa na zaslonu vidim naključne znake, predvsem pa se pojavljajo vprašaji, polni kvadratki in puščice. Torej mi je uspelo nekako LCD oživeti.

V tem trenutku pa je možno, da je krmiljenje prehitro za uporabljen LCD.

Vprašanje: ali je možno na kakšen enostaven način zmanjšati hitrost krmiljenja - podaljšati čas pulzov na izhodih uC (ATmega8-). Trenutno naj bi uC deloval z interno frekvenco 1MHz.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bistvo ni v tem, da podaljšaš čas pulzov na izhodih uC. Podaljšati moraš čas med impulzi. Običajno to dela procedura z imenom delay. Koliko je dolžina zakasnitve pogledaš v priročnik (datasheet) za LCD. Če predolgo zakasniš, po navadi ni problem. Če zakasniš premalo, dobiš garbage ("vprašaji, polni kvadratki in puščice") ali nič.

Dobra koda:
Koda:
impulz
delay
impulz
delay
impulz

Slaba koda:
Koda:
impuuuulz
impuuuuuuuulz
impuuuulz

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 7:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja potem mi pa to ne bo delovalo. Confused Ker sem uporabil že napisano HEX kodo. Do takrat, ko se bom pa C naučil do te mere, da bom sam napisal tale program, pa inštrumenta ne bom več potreboval. Poskusil bom še z drugim programom (našel sem dva fajla), drugače imam pa že nov LCD naročen.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si uporabil že napisano kodo (HEX), je morda koda v redu. Možno je dvoje: koda je narejena za kvarc druge hitrosti, zato delay procedura dela prehitro za tvoj LCD, ali pa imaš še vedno nekaj narobe zvezano. Tudi če si stoprocentno prav, da je vse pravilno zvezano, je še vedno lahko nekaj narobe. Mogoče šteješ pine enkrat z leve, drugič z desne. Ali pa vezje gledaš od spodaj namesto od zgoraj. V vseh teh primerih ena in ena zgleda 2, v resnici pa je tri.

Jur
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi nam morda zaupal sliko tvoje ploščice (z obeh strani), da vidimo, če imaš pravilno priklopljeno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj so slikice:

1. kaj se vidi na ekranu (pa še to ne vedno)
2. ploščica spodaj
3. ploščica zgoraj

Na desni strani LCDja in ploščice spodaj je pin 1

Slika 016.jpg
 Opis:
Prikaz na LCD
 Velikost datoteke:  421.93 KB
 Pogledana:  15 krat

Slika 016.jpg

Slika 017.jpg
 Opis:
Ploščica spodaj
 Velikost datoteke:  465.43 KB
 Pogledana:  29 krat

Slika 017.jpg

Slika 018.jpg
 Opis:
ploščica zgoraj
 Velikost datoteke:  382.14 KB
 Pogledana:  13 krat

Slika 018.jpg

Nazaj na vrh
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem izdelal PDIP verzijo in mi je iz prve delovala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jajks, saj ne bi hotel kritizirati, ampak lotanje mi ni všeč. Nimaš prave temperature spajkalnika. Če je temperatura prava, se lot sam razlije v okrogle oblike. Namesto žičk med tiskanino in LCDjem raje vzemi kontaktno letvico. Ta ima trde povsem paralelne pine. Če na LCD nalotaš vtičnico od kontaktne letvice, na tiskanino pa pine (moški del kontaktne letvice), lahko LCD snameš brez odlotavanja in ga uporabiš na drugem vezju.

Jur

tmp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  5.66 KB
 Pogledana:  5229 krat

tmp.jpg

tmp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.31 KB
 Pogledana:  5227 krat

tmp.jpg

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hehe jur, tudi meni ni prav preveč všeč. Ampak to je moj prvi SMD izdelek. Proti koncu je že bilo bolje in lepše.

Letvic nisem uporabil, ker nisem imel namena delujočo stvar še kdaj razdirati. Če bi delovalo, bi bilo montirano in pozabljeno.

Sem pa razmišljal.. Na original strani je uporabljen Atmega 8-8, jaz pa imam 8-16. Ampak mislim da to nebi smelo biti vzrok težav.

Drugače pa, kar se multimetra tiče.... Sem obupal, poskusil bom še s PDIP verzijo (pa tudi tu vidim, da se da dobiti samo Atmega 8-16). Sem že prej gledal načrte, sedaj me je pa StricGeza prepričal. Edino to bi vprašal Strica, kateri LCD ima uporabljen?
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že precej dolgo odkar sem pisal driverje za matrične LCD in ko sem dobil prikazane razne krace, sem moral največkrat popraviti časovne zakasnitve.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

točno takega kot ti DEM 16101
narejen je z AtMega 8-16

Nazadnje urejal/a StricGeza Pet Mar 07, 2008 3:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
dipsi111
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Nov 2003 21:17
Aktiv.: 1.47
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem izdelal PDIP verzijo z mego8 - 16 (sem moral stestirati programator od VolkD Wink ) in je delovalo iz prve. Uporabil pa sem 2x16 LCD.

LP Boštjan
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko tudi namečeš delaye na ključna mesta v driverju za LCD. Med inicializacijo LCD rabi dve daljši pavzi.
Uporabljam isti display, sicer na MSP430 in mi napiše enako smetje, če se procesor ob vklopu naprave zbudi preden display izvede svoj reset.

Tole je c/p z neta ene inicializacije takega diplaya - bodi pozoren na prvi dve pavzi , ki sta precej dolgi:

Koda:
When interface is 4-bits wide

[Power ON]

[  Wait more than 15ms  ]
[after Vdd rises to 4.5v]

RS  R/W DB7 DB6 DB5 DB4  Can't check BF before this instruction
 0   0   0   0   1   1   Function set (8-bit interface)

[Wait more than]
    [     4.1ms    ]

[Wait more than]
    [     100us    ]

BF can be checked after the following
                         instructions. When BF is not checked,
                         the waiting time between instructions
                         is longer than the execution time.
                         (See Instruction set)

RS  R/W DB7 DB6 DB5 DB4
 0   0   0   0   1   0   Function set (to 4-bit interface)

RS  R/W DB7 DB6 DB5 DB4
 0   0   0   0   1   0
 0   0   N   F   *   *   Function set  [4-bit Interface      ]
                                       [Specify display lines]
RS  R/W DB7 DB6 DB5 DB4                [and character font   ]
 0   0   0   0   0   0                  These cannot be
 0   0   1   0   0   0   Display OFF    changed afterwards

RS  R/W DB7 DB6 DB5 DB4
 0   0   0   0   0   0   
 0   0   0   0   0   1   Display ON

RS  R/W DB7 DB6 DB5 DB4
 0   0   0   0   0   0   
 0   0   0   1  I/D  S   entry mode set

[end of initialisation]

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 08, 2008 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, sedaj čakam nov LCD, če bo kaj bolje. drugače bom pa naročil PDIP verzijo mege za igranje in bom poskusil še tega. Pa še neko testno ploščo z gumbi in ledicami si bom sestavil.
Potrebujem namreč nekaj izkušenj z LCDji in kontrolerji. Ker sem tukaj čisto bos Rolling Eyes
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 12, 2008 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Laughing Uspelo mi je oživeti zadevo! Ampak najraje nebi povedal, kaj je bilo narobe...

V glavnem, na izhodih uC sem imel pina D4 in D5 prebrikana s tako tanko nitko cina, da je tudi z lupo nisem opazil.
Na to me je pa navižala oblika signalov na teh dveh pinih, ki je bila nekako tri-state (0-2,5-5V). Ker je testno s pull down upori nisem mogel spraviti iz tega položaja, sem s šivanko potegnil med tema povezava na TIV in voila! Cool

Bo pa nov LCD za igranje

Nazadnje urejal/a lojzek Sre Mar 12, 2008 2:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni