|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 12:51 am Naslov sporočila: Testboard --ATMega8 in debuger za ATmega16 + |
|
|
Torej glede na tole temo objavljam nekaj dokumentacije o tiskaninah.
Če bo interesentov dovolj se v četrtek lahko pridružimo maretu.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 12:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej o debugerju. Debuger je JTAG ICE kompatibilen debuger. To pomeni, da debugiramo s pomočjo AVRStudio4. Debagiranje je mogoče tako v assembelju, kot v C-ju.
Pogoj je le, da vaš priljubljen prevajalnik kreira program.cof datoteko.
Z debugerjem se ukvarjam že kar nekaj časa in v tem času sem naletel na precej težav, ki sem jih počasi odstranjeval. Tako je nastal tu opisan debuger. Osnova je bila Evertool.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
bot.pdf |
Velikost datoteke: |
21.53 KB |
Downloadano: |
132 krat |
|
 Download |
botlace.pdf |
16.48 KB |
97 krat |
|
 Download |
debuger.pdf |
21.5 KB |
187 krat |
|
 Download |
top.pdf |
38.69 KB |
98 krat |
|
 Download |
topplace.pdf |
23.56 KB |
83 krat |
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 1:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Testna ploščica z ATMega8 je pravzaprav precej špartanska. Vse kar sem se omislil je ftdi-jev čip s povezavo na USB. Ploščica ima speljane vse porte na sponke. Tu je tudi prostor za kristal in/ali kristalni oscilator. Ploščica se napaja z +5V.
Načrt sem nekam založil. Se bom potrudil poiskati.
Ostalo pa je tule.
|
 Download |
testbordbot.pdf |
31.14 KB |
159 krat |
|
 Download |
testbordpos.pdf |
29.85 KB |
90 krat |
|
 Download |
testbordposbot.pdf |
11.7 KB |
69 krat |
|
 Download |
testbordtop.pdf |
35.55 KB |
85 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 1:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da je 50 veliko, a Mare pravi, da se bo poskušal prilagoditi, vas prosim, da se odločite kar se da hitro.
Da bo vse skupaj lažje, bom evidenco vodil kar tule. Tudi odgovarjate lahko na to temo tule.
Obstoječa tabela se bo sprotno ažurirala.
Koda: |
Nick jtag debuger testna- ATMega8
ales 1 1
borc 1 1
DrRogla 1 2
gumby 1
int47 2
lado 1
MadMax 1
mirkatmir 1 1
piroman 2
Slowfly 2
spy 1
s59ma 1 6
s59x 1
tiger 1
-----------------------------------------------------------
Skupaj 15 13
|
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo.
Nazadnje urejal/a VolkD Sre Mar 12, 2008 7:49 pm; skupaj popravljeno 7 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 1:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Debuger se mi zdi zelo ok, glede TP za ATMega8 pa vseeno menim, da je le malce preveč špartanska.
Sicer še nisem niti zelen pri teh zadevah, pa vendar:
5V regulator, konektor za LCD, 1-wire in kak EEPROM na I2C ter par tipk in LEDic se mi le nekako zdijo nuja za kaj praktičnega spacat...
Saj pri TP dimenzije niso ovira, tako kot pri USBProg-u
Aja, pa nekako bolj praktično bi bilo vzeti mego v DIP ohišju, torej na podnožju. Vse prerado se bo zgodilo da bo kdo disejblal reset in bojo težave z oživljanjem...
Tako da... Darko, če je TP končna verzija, me briši iz seznama. Za debuger pa ostanem na spisku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 4:17 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
5V regulator, konektor za LCD, 1-wire in kak EEPROM na I2C ter par tipk in LEDic se mi le nekako zdijo nuja za kaj praktičnega spacat...
Aja, pa nekako bolj praktično bi bilo vzeti mego v DIP ohišju, torej na podnožju. Vse prerado se bo zgodilo da bo kdo disejblal reset in bojo težave z oživljanjem...
|
5V regulatorja ni na vezju preprosto zato, ker je vezje mišljeno kot del, ki se ga uporablja skupaj z protobordom in ostalimi napravami, ki prav tako potrebujejo napajanja. Te pa zagotovimo od drugje(lab napajalnik.)
Konektor za lcd ? Saj LCD lahko priključiš na en ali drugi port, še posebej, če delaš na protobordu. Če si imel v mislih nek določen razpored nožic, ki je lasten LCD-jem, moram povedati, da imam doma prek 200 LCD-jev. Od tega so redko več kot dva ali trije enaki. Vsak ima kake posebnosti. Od takih, ki imajo priključke spodaj, levo, spodaj desno, zgoraj,... do takih, ki imajo priključke ob strani 7+7. Celo taki, ki imajo tanek fleksibilen kabelček imam. V EURIT33 telefonu je naprimer celo tak, ki nima vseh 8 data bitov speljanih na konektor.
Zakaj se torej omejevati?
Imel sem predlog, da bi dal na ploščo točno določen grafični LCD. Ja mogoče bi bilo res zanimivo, a tole sem moral pripravit v par dneh!
1wire ? misliš, da bi na plošči še bila kaka 1wire enota (naprava) ? Mogoče pa res, a je potem problem izbora.
Ledike sem si sam omislil kot LED letvico z upori in si jo zataknem v vsak port posebej. Tudi tipke nisem dal(razen reset), preprosto zato, ker si potem vezan imeti tipko ravno tam, kjer je na protobordu. Včasih je to precej nerodno, enkrat namreč potrebujemo mnogo AD vhodov in UART, drugič pa recimo mnogo I/O za naprimer krmiljenje 4, 5 ali celo 6 sedem segmentnih prikazovalnikov.
Če bi ATmega bil v DIP ohišju bi za oživljanje ne bil popolnoma nič bolj uporaben kot obstoječe vezje. V obeh primerih namreč potrebuješ HV programator.
Moram pa povedati, da se mi tovrstno zaklepanje do sedaj še ni zgodilo.
Tako da... Darko, če je TP končna verzija, me briši iz seznama. Za debuger pa ostanem na spisku. |
Vsekakor je to tvoja odločitev.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
+1 debugger
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Darko, se strinjam z vsem napisanim, ker vse velja za tiste z več znanja.
Moj komentar pa bolj velja za začetnike, ki bi na TP spoznavali delovanje zadeve, imeli TP za učenje. Takemu je bolje imeti eno ploščico in gor malo več vsega kakor polno mizo malih ploščic in kup kablov med njimi.
Tokrat je pač tudi čas zelo omejen, pa tudi drugače je nemogoče vsem ustreči.
Morda bi bilo zanimivo narediti kakšno anketo med interesenti za take zadeve (tudi za USBProg recimo), v kak rang (po znanju) se uvrščamo "naročniki", a to je že tema za drugič.
Vsekakor pa hvala za trud, čas in znanje, ki ga vlagaš v take projekte.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
En 7805 se mi ne zdi škoda vključiti (pa morda še diodo).
Če potegneš 5V napajanje od zunaj, bi bilo smiselno vključit konektor za regulatorjem. Tako imamo fleksibilnost obeh variant.
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj komentar pa bolj velja za začetnike, ki bi na TP spoznavali delovanje zadeve, imeli TP za učenje. Takemu je bolje imeti eno ploščico in gor malo več vsega kakor polno mizo malih ploščic in kup kablov med njimi. |
Hmm ko sem delal tole testno plato sem pravzaprav upošteval samo eno mnenje in to ne svoje, temveč mnenje enega popolnega začetnika, ki je ob minipin plošči zajokal, da je popolnoma zgubil pregled kam je kaj povezano.
Tokrat je pač tudi čas zelo omejen, pa tudi drugače je nemogoče vsem ustreči. |
Res je, je pa koristno slišati mnenja, jaz sem takrat upošteval samo enega.
To ploščo malo uporabljam, ker raje vedno svojo idejo kar takoj zrišem in naredim celotno tiskanino. Običajno v 2 do 4 iteracijah nastane tudi končni izdelek. Velja seveda za digitalne projekte. Pri analognih je stvar bolj zahtevna, predvsem na VF in mikrovalovih.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
s59ma je napisal/a: |
En 7805 se mi ne zdi škoda vključiti (pa morda še diodo).
Če potegneš 5V napajanje od zunaj, bi bilo smiselno vključit konektor za regulatorjem. Tako imamo fleksibilnost obeh variant. |
Res je, žal je za to zdaj malo pozno.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se prijavljam za debugger!
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
2 krat jtag debugger.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mzmarez Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 19:03 Prispevkov: 184 Aktiv.: 0.87 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Natančno ta !
Zdaj jo dodam še tule.
|
354.16 KB |
Pogledana: |
118 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni