www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kateri program uporablja com port?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 11:43 am    Naslov sporočila:  Kateri program uporablja com port? Odgovori s citatom

Zdravo!

Danes sem zagnal Hyperterminal v WindowsihXP in mi je javil, da ne more odpreti COM porta, ker ga uporablja drug program. Poskusil sem pogledati, kateri program ga je zasedel, pa mi ni uspelo. Ok, problem sem sicer rešil s ponovnim zagonom, pa vseeno, vprašanje mi je ostalo, ki ga želim izvedeti.

Torej, kako v Windosih pogledati, kateri program zasede nek serijski COM port? Nekaj podobnega kot to naredi "netstat.exe" ali TcpView za TCP/UDP porte.

LP, Spy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Com port zelo rad zasede hyperterminal, ki ga na silo končaš. Vsi pa vemo kolikokrat se to zgodi.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

COM port lahko zasede vakšen virtual COMport driver. Ali pa če dvakrat poženeš hiperterminal. Če ima prvi odprto povezavo, pa si na to pozabil, potem drugi ne bo delal. Zelo pogosto COM porta ne sprostijo doma napisani ali shareware in podobni programi, ki uporabljajo ta port. Če odpiranje in zapiranje ni narejeno 100 procentno po receptu, je problem skoraj garantiran.

Če se prav spomnim, mi hiperterminal ni nikoli požrl COM porta. Ravno zato ga precej uporabljam, čeprav je gravž.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
spy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse to drži. Vendar mene zanima, če Windowsi omogočajo kakšno indikacijo, kateri program (task, servis) trenutno uporablja oz. trenutno "sedi" na COM portu.

V mrežnem svetu ima to enako indikacijo program netstat.exe, kjer lepo vidiš, kateri task trenutno uporablja nek TCP in UDP port.

Ali obstaja kaj takega tudi za COM serijski port?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To tudi pravzaprav tudi mene zanima. Načeloma nekje v sistemu je handle za COM port in bi se moralo videti, kdo ga drži. Ampak tudi če pobiješ tisto aplikacijo com port ne bo sproščen, ker port ne bo regularno zaprt. Če na primer napišeš preprosto delphi aplikacijo, ki manipulira port, pa jo z task managerjem pobiješ, aplikacije ni več, porta pa tudi ne... restart sistema.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bray
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53
Aktiv.: 1.38
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odlicen program za podobno "sraufanje" je PortMon od http://www.sysinternals.com.
Zal pa je zadeva taka da lahko prisluskujes samo portom, ki se jih da "odpret". Torej port more bit prost, ko pozenes portmon. Potem pa lahko ppazujes kaj se dogaja s portom, ko ga dolocena aplikacija/process zacne uporabljat.

Hmm....sem zdajle preveril link in ocitno je to firmo pojedel veliki M$. Skoda.
Ce kdo rabi program naj mi poslje ZS in posljem po mailu. Je pa seveda free.

bray
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53
Aktiv.: 1.38
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896644.aspx
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
aplikacijo, ki manipulira port, pa jo z task managerjem pobiješ, aplikacije ni več, porta pa tudi ne... restart sistema.

Ni potreben restart.
Lahko v DeviceManager-ju izbrani port Disable in nato Enable.
Deluje. Preizkušeno.

spy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2008 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, če se z zaprtjem okupacijskega programa ne sprosti port, potem se s tem ne reši problema. Verjetno bo res še najhitreje disable/enalbe porta, kot je omenil Aly.

PortMon je dober špijonski (spy Very Happy ) program za snifanje prometa na portu. Seveda, če je odprt. Če ga kdo rabi, ga ima v priponki.

Hvala vsem za odgovore in razmišljanja.

LP, Spy

PortMon.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  PortMon.zip
 Velikost datoteke:  139.06 KB
 Downloadano:  12 krat

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni