www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Razlika med LCD-ji
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2008 10:45 am    Naslov sporočila:  Razlika med LCD-ji Odgovori s citatom

Sicer sem našel razgovor o tem na forumu, ampak ker je star (2005), raje vseeno še enkrat vprašam mojstre - namreč v načrtu imam LCD od Conrada, tale Conrad 4x20 , medtem ko imajo v HTE recimo 5-6 različnih 4x20 LCD-jev s čisto drugimi oznakami - pa me zanima v čem je poanta in ali so zamenljivi.
Hvala
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70821.24

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2008 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2008 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha...hvala! Važno mi je samo da paše na pine..ostalem se bom že prilagodil.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2008 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
aha...hvala! Važno mi je samo da paše na pine..ostalem se bom že prilagodil.

Glede pinov ti predlagam, da poprej preveriš, kateri je kateri. Čeprav so zelo trpežni (o tem smo že govorili na forumu), se vseeno lahko pokadi. Wink

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2008 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hja...z obzirom da je to moj prvi uC projekt, je možnost uhajanja belega dima itak zelo velika Wink...na to sem pripravljen, kaj čmo...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2008 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še eno vprašanje ---kje bi dobil električne podakte o teh ATjih----v PDF datasheetih so ukazi, registri itd...nič pa recimo območje AD konverterja (0-5V? manj?), itd...
zanima me ker je tale LCD meter do 30V, jaz bi pa rabil do 40 in bi moral predelati, torej bi moral predelati uporovni delilnik in program - ter mogoče kako AT smatra vhod AD-ja - kakšno številko dobi - a je to protivrednost napetosti na vhodu ali je čisto xy? Zdaj v bas gledam namreč vrednost iz AD-ja množi z 4.89, potem še z 6 in na koncu deli s 1000... Shocked
Nazaj na vrh
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V grobem obstajajo ti lcd-ji z dvema orientacijama pinov... Eni jih imajo zgoraj, drugi pa spodaj in zato lahko pride do napačnega priklopa, ki jih uniči. Enkrat se mi je to pripetilo, ko je "naročnik" na vsak način želel LCD z modro osvetlitvijo in ga je počil na pripravljeno podnožje za LCD-je, ki sem jih imel jaz. Če bi ga vstavil obratno, bi bilo vse v redu (razen 2x večje površine izdelka).
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha...torej je treba biti pozoren na oznako "pin 1"---
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AD konverter meri napetosti od 0 pa do Vref. To referneco nastaviš programsko, lahko je interna 2.54V, lahko nastaviš na Avcc - 5V ponavadi, lahko pa primerja z napetostjo na pinu adc ref. Vrne pa neko številčno vrednost, med 0 in 254 ali med 0 in 1023 za 10 bitno konverzijo. Napetost izračunaš podobno kakor pri analognih inštrumentih; imaš število razdelkov (254,1023) in območje merjenja - 40v v tvojem primeru; 40V/1023=0,04V/rzd. Se pravi, število ki jo dobiš iz adc množiš z 0.04 in dobiš volte. V tvojem programu pa je verjetno večkrat množil in delil s 1000 zato, da dobi večjo natančnost, oz zmanjša operacije nad floati, ki zavzamenjo več procesorskega časa in flasha.
Uporovni delilnik napravi tako, da na adc ne bo prišlo vel kot 5V (Vref).

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krasno. Hvala za razlago. Ravno prej sem sicer nekaj bral o oversamplingu, ampak za začetek je to preveč zame, pa tudi za navaden usmernik je 0,04 (ajd, v tem primeru se zaokroži na 0.05 ) natančnost več kot dovolj. Nenazadnje imam sedaj notri "cheap" conradov modul s 3 1/2 segmenta, kar mi daje ločljivost 0.1 V.
Bolj ko tole študiram, bolj me mika da bi program napisal sam, od začetka. Seveda s malce "plonkanja"...
Edino kar me za zdaj malce moti je preveč skopa razlaga ukazov v help manualu bascoma...to moram še rešit...
Nazaj na vrh
PC_Master
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10
Aktiv.: 1.52
Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz bi si nabavil en grafični LCD , ampak se bojim , da ne bom uzel kar nekaj.

Kupujem pri HTE. Če je že kdo kupil in probal , naj mi priporoča kakšen 128 x 64 displey.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek morda kar LCD od Nokie 3310, ki ga dobiš za drobiž.

EDIT: No, velikost vsekakor ni prava, odvisno, kaj nameravaš, vendar se na internetu prav tako dobi knjižnice za marsikak mikrokontroler.

Nazadnje urejal/a matijap Pon Mar 31, 2008 5:32 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam izkušnje z temlem: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/90430/ETC/WG12864B.html ,sicer kupil sem ga v IC. Pognal sem ga z malo začetniških problemov,vendar sem uspel. Vse kar je moraš upoštevat da dobiš tisto pravilno napetost za kontrast,ter pravilno vezavo kontrolnih in naslovnih vodil. Če se boš odločil za tega,ti lahko pošljem testni program v BASCOM-AVR,uporabil sem pa atmego8515,pa še to sem "zafilal" cel flash.

Obstaja pa tudi grafični z toshibinim t6963 mikrokontrolerjem,kateri je pa drugačen pinout,ter tudi same kode. Obadva primera imaš tudi opisan v BASCOMU pod example.

PC_Master
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10
Aktiv.: 1.52
Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale ima toshibin mikrokontroler

http://b2c.hte.si/article.asp?ArticleID=18879

Pa je kvaliteten , ker stane 40 € Confused
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2008 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tale? http://b2c.hte.si/Article.asp?ArticleID=18878

Poglej datasheet pa primerji med sabo. Tisti je dražji,ker ima bele črke in modro podlago. Princip je pa isti.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni