|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.64 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Čet Apr 03, 2008 11:49 pm Naslov sporočila: Lepi spoji! |
|
|
Lep pozdrav!
Kot začetnik v elektroniki, sem se lotil tegale projekta: Kl!k in moram povedati, da mi je lepo ratalo, vezje sem natisnil na folijo, s toploto prenesel na pertinaks oz. bakren nanos in nato zjedkal in dobil lepo tiskano vezje, ki sem ga nato še pocinil in mu zvrtal luknje. Vse do sem SUPER! Sedaj se pa zadeva konča, ker ne znam narediti lepih spojev. Poglejte sliko, kako je avtor tega projekta naredil spoje, meni pa se spajka noče in noče prijet na spojno mesto. Kakor potegnem konico spajkalnika vstran, se potegne za njo, kot kak smrkelj. Ne rata mi in konec. Moram uporabiti kolofonijo? Kak cin? max temperatura? Uporabljam pa 48W spajkalno postajo, ki doseže tudi do 540°C. Prosim za čim več koristnih nasvetov. Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne pretiravaj s temperaturo in izberi ustrezno siroko konico za svoje delo !
Najprej daj temperaturo recimo na 330 stopinj, prisloni spajkalnik na TIV ob pin, potem z drugo roko dodaj cin k stiku spajkalnika s TIV tako, da se najprej dotakne spajkalnika in stece ter se razlije po otocku na TIV, potem pa ga dodajaj v tisti blob cina, ki se nabere okoli pina, nato odmakni cin in na koncu se spajkalnik. Vse opisano traja seveda le trenutek, recimo eno sekundo ali dve.
Ce se cin ne ohladi v obliki navznoter upognjenega stozca ampak je videti kot krogla, potem je temperatura prenizka, zato jo malo zvisaj in poskusi znova.
1 mm konica ali malenkost ozja bo najbrz ravno prav za zacetek.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor si priskrbi drug spajkalnik, ki ima moč 15-25W, ali pa celo regulacijo temperature (priporočeno). Temperatura za normalno spajkanje je približno 250-300°C, ne pa 540°C, saj pri tej temperaturi spajka oksidira in ni šans, da dobiš lepe spoje, tudi pri uporabi kolofonije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 6:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot so ti že rekli,ne pretiravaj s temperaturo.
Je pa dobro, če si nabaviš neko staro ploščico z elementi in jih odspajkuješ in prispajkuješ nazaj za trening.
Očitno imaš enak spajkalnik kot jaz, in sem od začetka tudi pretiraval s temperaturo. Rezultat: uničen TIV (odstopili nekateri padi), kar sem pa že naspajkal, je bilo pa tudi grdo. Bi tudi jaz moral upoštevati svoj nasvet, da se navadim novega spajkalnika
Sedaj ga imam nastavljenega na malo manj kot polovico in se spajka odlično.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Darko, spajkanje na aluminij? Daj še tukaj napiši kakšen nasvet
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56 Prispevkov: 465 Aktiv.: 2.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me kako na najbolj enostaven in dopadljiv nacin pociniti povezave na TIV po jedkanju.
To je ena stvar ki jo sicer naredim je pa potem koncen izgled precej pokvarjen
Hvala,LP
_________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri spajkanju (in varjenju) aluminija je problem oksidacija. Na zraku se površina takoj prevleče s tanko plastjo aluminijevega oksida.
Če aluminij ostrgaš (z olfo ipd) v motornem olju, zrak ne more priti zraven. Ko je ostrgan, ga vzameš iz oljne kopeli; površina je še vedno zaščitena s tanko plastjo olja. Al nato greješ z močnim spajkalnikom in dodajaš cin. Aluminij ne more oksidirati, se pa da pociniti! Ko je enkrat pocinjen, ni več problemov s spajkanjem
Velikih površin se tako seveda ne da pospajkati, ker Al (kar preveč) odlično odvaja toploto. Primerno je le za manjše kose, na primer Al žico.
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
s59ma je napisal/a: |
Velikih površin se tako seveda ne da pospajkati, ker Al (kar preveč) odlično odvaja toploto. Primerno je le za manjše kose, na primer Al žico. |
Tale rožica na sliki ima kar nesramno velike aluminijaste liste, a so klub temu prav lepo prispajkani na bakreni pecelj...
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
124.33 KB |
Pogledana: |
54 krat |

|
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PC_Master Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.52 Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je temperature 450°C vredu za spajkanje? Ali naj jo znižam prihodnjič?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.78 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zanimiv projekt.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
PC_Master je napisal/a: |
Je temperature 450°C vredu za spajkanje? Ali naj jo znižam prihodnjič? |
Odvisno je od kar precej faktorjev. No če imaš spajko s svincem, potem je 450°C odločno preveč.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Darko, spajkanje na aluminij? Daj še tukaj napiši kakšen nasvet  |
Da bi spajkal žice na Al pločevino,to sem že delal v službi.Zdaj pa jezim da ne morem spomniti kako se imenuje tekočina,ki smo nabavili.Je bila plastična steklenica zelene barve in notri je svetlorjava tekočina.Je nemški izdelek.Z tekočino namažež na Al pločevino in z dovolj vroče spajkalo spajkaš.Kar žal mi je,da ne vem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PC_Master Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.52 Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230
|
Objavljeno: Pet Apr 04, 2008 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajkaš lahko tudi tako , da z "šmergel" paperjem pobrusiš tisti del aluminija ki ga želiš. Sicer mislim da je to zelo špartansko in se bo v večini primerih ponesrečilo.
Za drugi post , imam spajko / tinol eno z rjavo tekočino v sredini , je to z rozino?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Apr 05, 2008 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
andrejj je napisal/a: |
aly je napisal/a: |
Darko, spajkanje na aluminij? Daj še tukaj napiši kakšen nasvet  |
Da bi spajkal žice na Al pločevino,to sem že delal v službi.Zdaj pa jezim da ne morem spomniti kako se imenuje tekočina,ki smo nabavili.Je bila plastična steklenica zelene barve in notri je svetlorjava tekočina.Je nemški izdelek.Z tekočino namažež na Al pločevino in z dovolj vroče spajkalo spajkaš.Kar žal mi je,da ne vem. |
Mogoče je "SILOX F 7".Moral bi videti,kakšne barve je tekočina.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni