www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Enostaven robot
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.35
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 2:41 pm    Naslov sporočila:  Enostaven robot Odgovori s citatom

LP

Odločil sem se za izdelavo enostavnega robota, ki ga boš lahko krmilil preko računalnika. Cel proces bo zelo enostaven robot bo imel nekaj funkcij npr. zavij levo, zavij desno, pelji naprej, pelji nazaj!
No to sem si omislil na preprost način tako da bom za vsak premik npr. pelji naprej, uporabil kodo v Assemblerju ter na novo sprogramiral mikrokontroler.
Torej za vsak premik bi mi Kontroler na novo sprogramiral.

Za premikanje bi uporabil 2 ali 4 motorčke, ki bi poganjali kolesa.
Nato bi uporabil dva senzorja, ki bi zaznala nek predmet v bližini in bi se motorji ustavili.

Sedaj me zanima kakšne vrste motorja bi lahko uporabil bi koračni motor bil vredu?
Ter kakšen mi K bi uporabil? (Mora biti PIC)

Ter če ima kdo še kakšno idejo lahko pove ter prosil bi za kakšen link!

Hvala za odgovore!

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gaborp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Jul 2005 9:54
Aktiv.: 0.27
Kraj: Škofja Loka / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 4:04 pm    Naslov sporočila:  Re: Enostaven robot Odgovori s citatom

drVrh je napisal/a:
LP
Torej za vsak premik bi mi Kontroler na novo sprogramiral.
Ter kakšen mi K bi uporabil? (Mora biti PIC)

Glede izbire mikrokontrolerja mislim, da je najbolje, da izbereš tistega, katerega že poznaš. Če si na tem področju začetnik pa PIC verjetno ni slaba izbira, saj je na forumu o PIC-ih že marsikaj napisanega, med drugim tudi tutoriali.

Zakaj bi kontroler za vsak premik na novo sprogramiral Shocked??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek, ti bo ravno prav zmogljiv kak PIC16F84A. Ni drag, zmogljiv pa je več kot dovolj. Če bi rad robota krmilil preko PCja, ti priporočam uporabo RS232 komunikacije. RS232 komunikacija poteka preko COM porta (če se gre za prenosnik lahko uporabiš tudi pretvornik iz USB na COM). S COM portom je prav lepo delat v na primer Microsoft Visula C# (je free na spletu). Tako si lahko narediš tipke na računalniku, po COM portu pa pošlješ, kateri podprogramček naj mikrokontroler izvede. Torej imaš v mikrokontrolerju že napisane podprogramčke za naprej, levo desno, nazaj, po RS232 komunikaciji pa samo izbereš, kateri podprogramček se naj izvede.

Koračni motorčki bodo vredu. Priporočam, da uporabiš 2 unipolarna motorčka (4 tuljavice) in lahko vsako tuljavico krmiliš kar s tranzistorji. Tranzistorje še lahko ločiš za vsak slučaj z optospojniki. Krmiliš pa ga preprost tako, da vsak preklop tuljavice pomeni nek premik (ponavadi 1,8°).

Če si zainteresiran pa vprašaj, da podrobneje opišem.

strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobnega robota sem naredil pred leti. Objavljen je bil v Svetu elektronike, ne spomnim se katera številka. Program za PC sem napisal v Visual Basicu, lahko pa ga napišeš z marsikaterim drugim programom (Visual C++, Delphi, itd.). Program ti lahko dam, če želiš, le najti bi ga moral. Komunikacija je bila preko RS232 in modulov 433,92 MHz. Za pogon robota sem uporabil koračne motorje, kasneje pa sem naredil še enega robota, na katerem sem uporabil navadne servo motorje, ki sem jih predelal, da so se lahko vrteli neomejeno. Za zaznavanje ovir sem si naredil navadne IR senzorje z NE555, lahko pa podobne senzorje razdalje kupiš.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gkrusi je napisal/a:
Za začetek, ti bo ravno prav zmogljiv kak PIC16F84A.

Raje vzemi 16F628A, ki je z omenjenim združljiv, obenem pa zmogljivejši in cenejši.
Nazaj na vrh
drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

gkrusi lahko mi razložiš kako bi s tistim COM portom pošiljanje programov na mikrokontroler a to bi moral biti skos kabel potegnjen do robota ali je lahko samo takrat ko program naložiš na mikrokontroler?

Drugače pa sem zainterisiran. Samo s tistim motorčki pa ne mislim preveč komplicirat drugače ta zadeva s tuljavicam je zelo dobra:

strobos lahko kje poiščeš kakršno koli dokumentacijo o tem robotu ki si ga izdelal? Lahko mi daš program namreč najbolj poznam Visual Basic.
Kako pa ti senzorji z NE555? lahko o tem delu snezorjev poveš kaj več (kakšna shema itd.)?

matijap o tem mikrokontrolerjem 16F628A s čim je združljiv? Confused

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ciko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Mar 2008 11:41
Aktiv.: 0.60
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

oj

Jaz sem pred dobrim letom in pol na faksu delal neka podobnega, bil je proces z arm jedrom. Bili so navadni motorčki z enkoderjem, da si lahko določil hitrost obratov. Hitrost si reguliral z PWMjem. Poanta naloge je bila regulacija motorčka (krmiljenje in regulacija), sem pa tudi naredil enostavno aplikacijo za določitev parametrov preko com porta in izris grafov nekaterih parametrov robota. HW sem sicer že dobil narejen.
Je pa bila PI regulacija z zaščito proti integraslkem pobegu.

Če te zanima, bom probal izbrkati vso dokumentacijo, oz saj kodo. Je pa pisana v C-ju.

LP

Peter
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gkrusi je napisal/a:
Za začetek, ti bo ravno prav zmogljiv kak PIC16F84A. Ni drag, zmogljiv pa je več kot dovolj.

Te moram popravit... F84 JE drag, glede na to da se da dobit zmogljivejše PIC-e za manj denarja.

Citiram:

PIC 16F84A-04/P 5,62 €
PIC 16F690-I/P 3,49 €

Dal sem samo primerjavo med ceno, po karakteristikah .... to naj si pa pogleda vsak sam. F690 uporabljam sam kar precej in ima skoraj vse kar bi si želel.... le leteti še ne zna Razz
Nazaj na vrh
drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 8:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Odločil sem se da bom uporabil mikrokontroler 16F690. Za motorje pa verjetno koračne. Bo vredu?

Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

F690 je dober. Koračni motorji so tudi vredu, kako boš pa izvedel krmiljenje le-teh?
Nazaj na vrh
drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Za krmiljenje bo izvedel na takšen način kot za vklop LED-ice in časovno zanko za določen čas. In tu bo pa namesto LED-ice motorček ki ga bo s kodo vklopil ter začel se bo vrteti, hitrosti motorja pa ne bom nastavljal. Zavijanje pa bo enako kot na bagerju.
Čisto enostavna zadeva!

Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koračni motor se ti ne vrti kar sam od sebe, če ga samo priklopiš.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Emmm, no ja. Krmiljenje koračnih ni ravno tako preprosto, kot krmiljenje DC motorčka. Unipolarni ima štiri tuljavice, ki jih vklapljaš v zaporedju:
1. 1000
2. 1100
3. 0100
4. 0110
5. 0010
6. 0011
7. 0001
8. 1001
Koda izgleda približno tako:

- korak_x je definiran kot osembitna spremenljivka
- polozaj_x je definiran kot 32 bitna spremenljiva s predznakom
- x je definiran kot 32 bitna spremenljiva s predznakom
- kot x1, x2, x3 in x4 so definirani izhodi povezani na posamezne tuljavice motorja

Koda:
void premakni_motor_x()
   {
      if (korak_x > 8)
      {
         korak_x = 1;
      }
      if (korak_x < 1)
      {
         korak_x = 8;
      }

if (korak_x == 1)         // 1000
      {
      output_high(x1);
      output_low(x2);
      output_low(x3);
      output_low(x4);
      }
      if (korak_x == 2)         // 1100
      {
      output_high(x1);
      output_high(x2);
      output_low(x3);
      output_low(x4);
      }
      if (korak_x == 3)         // 0100
      {
      output_low(x1);
      output_high(x2);
      output_low(x3);
      output_low(x4);
      }
      if (korak_x == 4)         // 0110
      {
      output_low(x1);
      output_high(x2);
      output_high(x3);
      output_low(x4);
      }
      if (korak_x == 5)         // 0010
      {
      output_low(x1);
      output_low(x2);
      output_high(x3);
      output_low(x4);
      }
      if (korak_x == 6)         // 0011
      {
      output_low(x1);
      output_low(x2);
      output_high(x3);
      output_high(x4);
      }
      if (korak_x == 7)         // 0001
      {
      output_low(x1);
      output_low(x2);
      output_low(x3);
      output_high(x4);
      }
      if (korak_x == 8)         // 1001
      {
      output_high(x1);
      output_low(x2);
      output_low(x3);
      output_high(x4);
      }
   }

Koda:

x =  /*želen korak*/
while (polozaj_x < x)
{
   polozaj_x = polozaj_x + 1;
   korak_x ++;
   premakni_motor_x();
   delay_ms(5);    // nastavi hitrost premikanja
}
while (polozaj_x > x)
{
   polozaj_x = polozaj_x - 1;
   korak_x --;
   premakni_motor_x();
   delay_ms(5);    // nastavi hitrost premikanja
}

S tako kodo v spremenljivko x vneseš želen korak, na katerega se naj motor premakne in se bo sam premaknil točno tja. Z vrednostjo v ukazu delay_ms( ); lahko nastaviš hitrost oziroma čas vsakega koraka.

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na Atmelovi strani je en app. note: krmilnik koračnega motorčka, ki mu prek serialca nafutraš: pospešek, hitrost, število korakov in pojemek. Zraven imaš še nekaj teoretičnih osnov, ki tudi znajo priti prav...
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc8017.pdf

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

gkrusi Shocked najlepša hvala za ta program naredil si mi uslugo sedaj mi je zelo jasno krmiljenje koračnega motorja. Res najlepša hvala nevem kako naj se ti zahvalim. Sedaj grem naročit koračne motorje, jutri po šoli se bom lotil izdelave. Bom poročal kako in kaj poteka izdelava.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni