|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2008 7:18 pm Naslov sporočila: Obratomer in Bascom |
|
|
Pozdrav!
Z Bascom 8051 bi rad štel obrate od 0-200 obratov/minuto, pa mi sploh ne kapne kako to izvesti.
LP,marko _________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2008 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zunanji interrupt in timer. Na osi, kjer meriš moraš imeti nek senzor ki daje impulze za vsak obrat. Te impulze peleš na interrupt pin.
Nato pa ko pride zunanji interrupt, pogledaš vrednost timerja, jo nekam shraniš in restiraš timer na 0. vrednost timerja preden is ga resetiral še vrneš u glavni program. Tam pa potem računaš frekvenco iz te vrednosti periode, malo računaš povprečje da vifre preveč ne skačejo pa nekam izpišeš, pošlješ. Perioda je odvisna od frekvence oscilatorja in preskalerja timerja. Upoštevaj tudi preliv timerja, koristno lahko uporabiš tudi timerjev interrupt... _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Apr 09, 2008 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj podobnega imaš tukaj _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 5:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Na osi, kjer meriš moraš imeti nek senzor ki daje impulze za vsak obrat |
Ja, vse lepo in prav, če imaš v eni sekundi nekaj obratov. Kako pa tam, ko imaš recimo 1,2,3..... obrate na minuto, kako pa tukaj odčitavati izpisovati na LCD zaslon?
LP,marko _________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
dragoon je napisal/a: |
Upoštevaj tudi preliv timerja, koristno lahko uporabiš tudi timerjev interrupt... |
Ob vsakem timer interruptu povečaš eno globalno spremenljivko, to pa potem množiš z največjon vrednostjo, ki jo lahko doseže timer (0xFF, 0xFFFF) in ob zun. interuptu še prišteješ trenutno vrednost timerja.
Predlagam uporabo C jezika, in pa AVR ali PIC procesorjev. Samo predlagam, ne da se mi razlagat zakaj, je bilo že dostkrat napisano. _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
marko11 je napisal/a: |
Citiram: |
Na osi, kjer meriš moraš imeti nek senzor ki daje impulze za vsak obrat |
Ja, vse lepo in prav, če imaš v eni sekundi nekaj obratov. Kako pa tam, ko imaš recimo 1,2,3..... obrate na minuto, kako pa tukaj odčitavati izpisovati na LCD zaslon?
LP,marko |
Narediš tako, da da senzor npr. 100 impulzov na obrat.
Glede začetnega vprašanja: imaš dve možnosti.
Šteješ pulze nek časoven interval in potem izračunaš frekvenco: poženeš timer, ki daje interrupt npr. vsako sekundo. Šteješ imterrupte na vhodnem pinu in ob naslednjem interruptu timerja izračunaš frekvenco in jo daš na display.
Meriš časovni interval med dvema pulzoma in iz te meritve računaš frekvenco.
Pred kratkim sem delal obratomer za stružnico in sem uporabil prvo rešitev... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Narediš tako, da da senzor npr. 100 impulzov na obrat. |
Pol imaš pa problem, ko je več obratov Zgubiš na resoluciji, oz procesor ne dohaja več... _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Število prekinitev izbereš glede na najvišjo frekvenco, ki jo nameravaš meriti. Lahko meriš z eno zaporo ampak bo odzivnost obratomera slaba. Pri enem obratu na minuto z eno zaporo boš čakal torej najmanj minuto za meritev... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 8:44 pm Naslov sporočila: Re: Obratomer in Bascom |
|
|
Pozdrav!
Z Bascom 8051 bi rad štel obrate od 0-200 obratov/minuto, pa mi sploh ne kapne kako to izvesti.
LP,marko |
Marko,
na ZS
foruma SE sem ti poslal delujoč program.
Lp
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jure hvala, bom probal. Ali je dober vsak enkoder?
LP, _________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je dober vsak enkoder?
|
Jaz sem delal z mehanskim. Ker nisem imel optičnega v rokah ga nisem preizkusil.
Lp
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni