www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj izbrati

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Maxx
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 22 Okt 2004 16:10
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2005 3:05 pm    Naslov sporočila:  Kaj izbrati Odgovori s citatom

Rad bi se začel bolj resno ukvarjati s programiranjem mikrokontrolerjev. V asemblerju sem že nekaj programiral (motorola HC11) v Cju pa tudi. Najprej se bi rad naučil v asemblerju potem pa še v enem višjem prog. jeziku. Kakšno testno ploščo in mikrokrmilnik bi mi priporočali (cena okoli 30.000 SIT)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2005 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Tule boš naletel zdaj na 30 različnih postov, s 30-imi različnimi predlogi, na koncu boš samo še bolj zmeden kot zdaj Smile
Vsak ti bo predlagal nekaj svojega: Eni navijajo za PICe, drugi za AVRje, tretji ti bodo predlagali 8051 jedro v Phillipsovih uCjih, četrti ARM-je...itd. Vsak ima svojega.
Odločiti se boš moral, kaj bi rad počel, poiskati temu ustrezen uC in potem nabaviš razvojno orodje.
Jaz ti lahko povem kako je z AVRji. Zdaj sem se ustalil na Mega8 čipu, ki mi ponuja vse kar rabim. Programiram ga v vezju (ISP) ima kar nekaj 8,9,10 bitnih AD vhodov, 3 PWM izhode, UART, SPI...itd. Aja, pa 8k FLASHa za programiranje, mislim da 512bytov SRAM in 128bytov EEPROMa (glede tega ne me vzet za besedo). Kar je še zelo v redu je to, da veliko računskih operacij s plavajočo vejico izvede v 1 samem ciklu. No, na kratko. Razvojno orodje pa dobiš v AX-elektroniki že za 7500SIT. Na razpolago imaš tako kompajlerje za C (AVR-GCC), kompajlerje za Basic (Bascom) in pa AVRstudio, ki ti omogoča programiranje v assemblerju. PA še nekaj..vsi AVRji so opremljeni z brown-out detekcijo in pa WDT.

Zdaj se bo kdo drug oglasil, pa rekel vse to našteto imajo tudi PICi.
Zato pravim, da tule ne boš dobil pravega odgovora.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2005 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri programator pa priporočate za programiranje atmel 8051, AVR? Povejte argumente za in proti.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2005 7:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Par sporočil nižje je frenki pripel en tak načrt. Atmel AVR ISP dongle
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2005 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to je za AVR, kaj pa za 8051?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2005 2:32 pm    Naslov sporočila:  Re: Kaj izbrati Odgovori s citatom

Maxx je napisal/a:
Najprej se bi rad naučil v asemblerju potem pa še v enem višjem prog. jeziku. Kakšno testno ploščo in mikrokrmilnik bi mi priporočali (cena okoli 30.000 SIT)?

tukaj sem se zeloo razpisal:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1455&postdays=0&postorder=asc&start=27

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1455

Mikrokrmilnik vsekakor AVR, mogoče ATmega8 ali 16 za začetek je več kot zadosti. Razvojne plošče sam ne uporabljam, ampak samo protoboardi in nekaj displejev Very Happy
Programator pa PonyProg in 4 uporčke in 5 žic na LPT.

LP, aly.

Maxx
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 22 Okt 2004 16:10
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2005 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj ima kdo izkušnje z razvojnim sistemom Minipin (AX elektronika )?
http://www.svet-el.si/trgovina02.html
Katere mikrokontrolerje je mogoče programirat direktno na plošči?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70821.80

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 17, 2005 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni