|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozna kdo TOLE knjigo? Za začetek bi rad nekaj slovenskega. Pozna še kdo kako podobno slovensko literaturo?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.40 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tule imaš še eno. Sicer je za Delphi 6 ampak so si stvari zelo podobne.
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz Pasadenine sem se sam (kar nekaj let nazaj) marsikaj naučil, vendar je pisana za Delphi 4. Mogoče bi priporočal kakšno novejšo.
Tukaj je še ena. Od tega avtorja sem imel eno za Delphi 5, pa se mi je prav tako zdela v redu, rekel bi, da boljša od prve omenjene.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saso Član

Pridružen-a: Čet 18 Mar 2004 10:16 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.15 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2007 7:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Pred kakim letom se si kupil to knjigo in je kar uredu za začetnika.
Iz nje se naučiš predvsem osnove, če pa želiš narediti kaj posebnega-specifičnega
pa se največ naučiš preko konkretnih primerov ki jih najdeš na internetu.
Se pa strinjam , da bi bilo fino imeti nek forum ali temo, kjer bi se pogovarjali o programiranju v DELPHI-ju (Predvsem konkretna vprašanja in odgovori), ker včasih tudi sam iščem informacije po različnih forumih in internetnih straneh.
_________________ LP
Sašo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.40 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2007 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
No tukaj imajo slovenski forum namenjen tudi Delphiju.
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2007 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne pozabite na delphijev help. V helpu je napisano skoraj vse. Funkcije imajo tudi praktične primere.
Za začetnika je zelo uporabno: Delphi help>Contents>Delphi Object and component reference>Categorical Routine Listing.
Tu so grupirane po funkciji uporabne stvari: stringi, matematika,statistika,printanje, file control in podobno. Za normalno delo povsem dovolj.
Dobra je tudi knjiga: Marco Cantu: Mastering delphi. Debela kot prasica in ima tudi srbski/hrvaški prevod.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2007 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Ne pozabite na delphijev help. V helpu je napisano skoraj vse. Funkcije imajo tudi praktične primere.
Za začetnika je zelo uporabno: Delphi help>Contents>Delphi Object and component reference>Categorical Routine Listing.
Tu so grupirane po funkciji uporabne stvari: stringi, matematika,statistika,printanje, file control in podobno. Za normalno delo povsem dovolj.
Dobra je tudi knjiga: Marco Cantu: Mastering delphi. Debela kot prasica in ima tudi srbski/hrvaški prevod.
Jur |
Help je res dober, bi rekel skoraj preobsežen - zato sprašujem na forumu
Sam sem kupil slovensko knjigo pri Pasadeni. (Uvod v programiranje v programskem okolju Delphi avtor Ljubomir Kostrevc) Kniga je dobro napisana.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Sep 26, 2007 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Za delphi so dobre tudi slovenske knjige (knjižice) od Petra Hribarja oziroma Petra Mrharja.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkester Član

Pridružen-a: Pet 24 Jun 2005 20:43 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Ilirska Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saso Član

|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2008 8:15 am Naslov sporočila: Omejitev vnosa na številke |
|
|
V polje ediit bi rad vpisal maximalno 5 mestno številko, to pomeni, da je lahko ali 2, 3... mestno število in to potem spremenil v intiger.
Rad bi omejil vnos samo na številke, ker potem ta string spremenim v intiger, ker v primeru če vpišem kako črko potem program mrkne, ker funkcija StrToInt vrne napako. MaskEdit funkcija ni uredu tako da prosim, če mi lahko kdo svetuje kako to omejit v edit text boxu.
_________________ LP
Sašo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2008 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj bo vpisano v polje lahko preverjaš ob dogodku KeyPress
Koda: |
procedure TForm1.Edit1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
if (length(Edit1.Text)=5) and (key <>#8) then key:=#0;
if not (key in['0'..'9',#8,#13]) then key:=#0;
end;
end. |
Dolžino lahko določiš v lastnostih polja. (MaxLength) Lahko pa to tudi omejiš programsko. (Prva vrstica zgornje kode. Le ta dovoli le vnost BackSpace, v koliko je dolžina polja enaka 5)
V drugi vrstici preverjamo kaj je bilo vnešeno. Dovoli se vnos cifer, backspace ter enter.
Na mesto StrToInt pa lahko uporabiš funkcijo StrToIntDef, kjer se kot drugi parameter vpiše prevzeta vrednost v koliko je prvi parameter prazen oziroma neustrezen.
Koda: |
var
Test:integer;
begin
test:=StrToIntDef(Edit1.Text,0);
end; |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saso Član

|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2008 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Silvo,
Bom popoldne doma poiskusil in sporočil če mi zadeva deluje.
_________________ LP
Sašo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saso Član

|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2008 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva delno deluje.
Imam namreč 12 takšnih vpisnih polj. S to kodo jih sicer omejim na vpis samo številk, vendar mi zadeva še ne dela tako kot bi želel.
Vsa polja imam določeno max dolžino 5 cifer.
Če v prvo vnosno polje vpišem 5 cifer, ne morem v nobeno polje vpisani nobene cifre več, če pa v prvo vnosno polje vpišem 4 cifre, pa lahko v vsa ostala polja vpišem neskončno število cifer.
Kaj je temu vzrok?
Kakšen nasvet.
Hvala
_________________ LP
Sašo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saso Član

|
Objavljeno: Tor Maj 06, 2008 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem zadevo uredil. Vsakemu polju posebej sem pozabil določiti dolžino 5 cifer,
hkrati pa sem moral vrstico tri odstraniti.
Sedaj zadeva dela BP.
procedure TForm1.T1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
//if (length(T1.Text)=5) and (key <># then key:=#0;
if not (key in['0'..'9',#8,#13]) then key:=#0;
end;
Silvo hvala.
_________________ LP
Sašo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saso Član

|
Objavljeno: Pet Maj 23, 2008 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
Zanima me, kako spremeniti ikono v zgornjem levem kotu Forme.
in še ena
Ali je možno in kako pri risanju na canvas določiti tip črte (naprimer črtkana črta),
ali jo moraš pač narisat sam iz večih črtic.
Hvala za odgovore.
_________________ LP
Sašo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni