www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezje z 555

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
primozsu
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11
Aktiv.: 1.74
Kraj: MB - Šentjur

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 4:39 pm    Naslov sporočila:  Vezje z 555 Odgovori s citatom

Naredil sem vezje, v multisimu, za zakasnjen izklop, vendar mi zadeva ne deluje, saj mi skuri 555 čip.
Zanima me kje je napaka?

555.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  115.7 KB
 Pogledana:  93 krat

555.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako imaš priključen rele? Ker tisti +6V priključen na izhod 555 sigurno ne naredi nič dobrega.... Sploh je izhodni del kar nekaj. Kaj naj bi 555 počel?
Borris
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Jun 2008 23:39
Aktiv.: 0.07
Kraj: Kutina

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 03, 2008 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

objasni nam brojeve nozica chipa na koji si spojio elemente
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
primozsu
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Počel naj bi to, da bi lahko s potenciometrom nastavljal čas, kako dolgo bi naj po pristisku stikala, vklopljen rele. Tistih "+6V" je samo indikator. Rele sem priključil direktno na izhod.
Kako bi moral popraviti vezje?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si slučajno uporabil kako CMOS varianto 555? Le ta na izhodu ne zmore toka, ki bi vključil rele. Shema izgleda pravilna. Dodaj še pinout, da vidimo, če si uporabil prave pine.
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno je mislil, da mu skuri izhod čipa v simulatorju.
Sigurno zaradi tega, ker je direktno na izhod 555 priključil kontaktor (ta požre kar nekaj toka). Na forumu poišči, kako se vežejo releji, ter uporabi tisto vezavo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jjakob je napisal/a:
Verjetno je mislil, da mu skuri izhod čipa v simulatorju.....

Površno banje... Embarassed , sem mislil, da gre za realno vezje.

primozsu
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj ko sem dal virtualni 555, mi ga ne skuri, vendar mi vezje vseeno ne deluje tako kot bi moralo, saj samo utripne takrat ko bi se moralo ugasniti in ne deluje tipka reset ter start (začne že takoj, ko se ga začne napajati). Mislil sem da je izhod 555 tokovno dovolj zmogljiv da lahko vklaplja rele.
Predlagate raje kakšno drugo vezavo?

555-2.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  152.96 KB
 Pogledana:  27 krat

555-2.JPG

555.rar
 Opis:
shema v multisim

Download
 Ime datoteke:  555.rar
 Velikost datoteke:  94.73 KB
 Downloadano:  5 krat

Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

primozsu je napisal/a:
Sedaj ko sem dal virtualni 555, mi ga ne skuri, vendar mi vezje vseeno ne deluje tako kot bi moralo, saj samo utripne takrat ko bi se moralo ugasniti in ne deluje tipka reset ter start (začne že takoj, ko se ga začne napajati). Mislil sem da je izhod 555 tokovno dovolj zmogljiv da lahko vklaplja rele.
Predlagate raje kakšno drugo vezavo?

Poskusi za vsak slučaj izhod ojačat s tranzistorjem. Wink

primozsu
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem v knižnici našel LM555CM in naredil s tem, izhod je zdaj vredu, vendar preostalo ne deluje tako kot bi moralo, saj samo otripne takrat ko bi se moralo ugasniti, ter stikali za reset in start sta "gluhi".
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 1:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V resnični izdelavi vezja dvomim, da bo čip preživel z to vezavo. Simulator res ne ve vsega. Rolling Eyes Na izhod 555 veži bazo NPN tranzistorja preko 1 kOhm upora, emitor na maso, kolektor pa na eno nogico releja. Drugo nogico releja na napajalno napetost, istočasno pa še diodo z anodo na kolektorju tranzistorja, katodo pa na napajalni napetosti. Tako boš zaščitil tranzistor pred napetostjo, ki se v releju inducira ob izklopu.

Glede delovanja vezja se mi zdi, da si načrt površno prekopiral od nekod. Če potrebuješ enostaven monostabil, poglej načrt tukaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
primozsu
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 8:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za link, bo zelo prav prišel.
Vezje pa sem pobral tu.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni