www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

STARMAC helikopter
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega nisem jaz izdelal. Se mi zdi pa zanimiva in enostavna rešitev repnega "serva". Model v celoti izgleda takole:

Sodelavec ga je brez težav vozil v prostoru 6 x 6 m ... medtem pa sem jaz malo nižje krožil s tem mini CHINOOKom ... Laughing

http://www.youtube.com/watch?v=D0zv_8uuhTE&feature=related
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Ko smo že pri modelčkih ... Smile

Utrinek iz današnjega testa ... najenostavnejši servo ... Laughing

Če prav razumem je tisti bakreni obroček v celoti tuljavica?
Zelo zanimiva in uporabna ideja.

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 04, 2008 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj v bistvu to ne bibilo tako težko narediti doma za domače mini modele... Vsaj ne zgleda težko. Princip grobega upravljanja je pač 5V (primer) da potegne magnetek v eno smer, ko pa hočemo drugo smer pa zamenjamo polariteto.

Popravite me, če kaj ni res...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 1:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Tuljavica na fiksnem delu, majhen magnetek v njej pa na gibljivem zakrilcu.

Ima tista tuljava kaksen driver (PWM -> voltage) ali deluje kar direktno na PWM izhod iz sprejemnika ?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pred časom enega podobnega kupil. Za vožnjo v prostoru je bil prehiter, na prostem pa je ušel z nadzora (dosega oddajnika, tako da smo ga komaj našli) Sad
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 8:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Iztok je napisal/a:
Tuljavica na fiksnem delu, majhen magnetek v njej pa na gibljivem zakrilcu.

Ima tista tuljava kaksen driver (PWM -> voltage) ali deluje kar direktno na PWM izhod iz sprejemnika ?

Tale plovila od Silverlighta (mislim, da je tale tudi njihov) imajo čisto custom design sprejemnikov in imajo že vso krmilno logiko vgrajeno. Drugače pa PPM signal ni ravno uporaben kot PWM, saj se dolžina pulza spreminja med 1 ms in 2 ms pri času periode cca. 20 ms.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ravno zato bi pricakoval kar proporcionalno (PWM) krmiljenje - za eno krmilno povrsino vec ne rabis, "dekoder" signala je pa kar solenoid sam (zaradi inercije, podobno kot je vcasih deloval tisti program za predvajanje /mod muzike na PC squeakerju ... <nekaj> Tracker ali kako se je ze imenoval).

Morda si vse skpaj predstavljam prevec preprosto.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Sokrat, tukaj ni potreben nikakršen PWM. Zadeva ima samo tri pozicije (nevtral - levo - desno). Za to pa potrebuje verjetno samo DC signal z eno ali drugo polariteto.

Silvo je napisal/a:
Jaz sem pred časom enega podobnega kupil. Za vožnjo v prostoru je bil prehiter, na prostem pa je ušel z nadzora (dosega oddajnika, tako da smo ga komaj našli) Sad
Zadnje čase je precej mini letalc in helikopterjev, ki delujejo na IR vodenje. Ta sistem je precej dober v prostorih, pri uporabi na prostem pa zadeva zelo hitro zgubi signal. Pojavljajo se tudi modelčki krmiljeni RF na frekvenci 2,4GHz, ki pa so prav tako slabo/nezanesljivo vodljivi. Med testiranjem sem enkrat s takim letalcem zakrožil mimo WLAN routerja in takoj izgubil nadzor nad vozilom ... BUM ... Laughing
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolj kot tole premlevam, bolj cudno se mi zdi: ce bi zelel imeti tri diskretne pozicije, bi rabil dekoder za sprejemnikom (dodatno elektroniko), na oddajni strani pa je signal vseeno potrebno modulirati, da lahko locis tri stanja.

Ce bi imel PWM, imas se vedno modulator na oddajni strani, na letalu je pa [aktiven] demodulator nepotreben. Produkt bi bil tako cenejsi, pa se zvezno krmiljenje bi imel.

Sem kaj spregledal ? Cudno se mi zdi, da Kitajci niso prisli do istega zakljucka.

NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat, zakaj bi se mučil z analognimi modulatorji/demodulatorji (če želiš več kanalov drugače ne bo šlo, kajne?), če lahko daš en mini uC na letalce, ki poleg dekodiranja IR signalov (ponavadi imajo celo več različnih kanalov) skrbi še za motorje in status baterije.

Ima pa kolega en takšen majhen letalček, ki ima dva propelerja in je voden radijsko. Doseg je nekaj deset metrov, torej skoraj neuporabno.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
...
Ima pa kolega en takšen majhen letalček, ki ima dva propelerja in je voden radijsko. Doseg je nekaj deset metrov, torej skoraj neuporabno.

Zakaj neuporabno? Teh nekaj deset metrov dosega zadostuje za tako majhne modele. Na 50m in več ga niti ne vidiš več točno kam je obrnjen ... kako ga boš potem upravljal? Smile

Legenda med temi silverliti je še vedno ta zelo lahko upravljiv in skoraj neuničljiv modelček ...

http://www.youtube.com/watch?v=x7eatunetDM
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 05, 2008 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4, daj pomagaj Very Happy Mislim, da je tisti malo večji...
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.42
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 07, 2008 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh. Kaj naj pomagam. Je malo večja igrača, leti, služi svojemu namenu. Je pa res, da ko letalo zapusti cca 20 metrov veliko območje signala ga nekaj časa iščeš Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.70
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 07, 2008 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ena starejša izvedba helikopterja
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni