|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
perk Neznanec

Pridružen-a: Čet 01 Maj 2008 9:56 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00 Kraj: Laporje
|
Objavljeno: Čet Maj 01, 2008 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
kmarko je napisal/a: |
jaz sem ga dobil v enem tednu |
Jaz tudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
delam kontroler za sušilnico sena, zadeva mora primerjat temperaaturo in vlago vhodnega zraka z izhodnim zrakom. uporabil bom dva sht11 senzorja.
datasheet pravi da timingi niso problem, torej bom uporabil kar se da počasen prenos podatkov, vseeno pa me zanima kako se ti senzorji obnašajo na dolgih kablih? eden bo na okoli 5m, drugi pa na 20-25m kablu. bo običajen mrežni kabel z opletom dovolj dober? lahko en konec kabla priklopim na uC, drugi pa kar na senzor, ali je boljše uporabit optokuplerje? ali ločit na kak drug način? kabel bo šel nekaj časa zraven 3f kabla za 5kw motor.
ima kdo izkušnje s tem senzorjem na dolem kablu? _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam problemov nisem imel. Imam komunikacijo PIC <--> PIC na razdalji cca 150m UTP kabla. Komunikacija je ekstremno počasna (0.5 ms = 1 bit).
Vse kuminikacijske linije imam proti zemlji na obeh straneh zaščitene z 6.2V 1.3W zenerco, napajanje pa imam na strani serverja 9V 200mA omejitev toka na strani clienta pa 78L05 regulator. Za 9V linijo imam na vsaki stran 12V zener diodo. Za "-" oz maso uporabljam na vsaki parici po eno žico. Pull up upor je samo na strani serverja, "0" iz najbolj oddaljenega clienta pa pride cca 0,2V. Do sedaj je preživelo 1 leto brez težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče gre povezava med senzorjem in mikrokrmilnikom na kakšen meter, kaj več pa ne bo šlo. Saj meni ni šlo. Drugo pa je kot je omenl mucek4, da narediš komunikacijo med dvema mikrokrmilnikoma, tam pa imaš ogromno možnosti komunikacije, ki lepo deluje tudi na večje razdalje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha, potem bo najbrž bolje uporabit na vsaki strani mikrokrmilnik in narest komunikacijo preko optokuplerjev in z višjimi nivoji, vsaj 12V.
Mucek4, ti imaš brez optokuplerjev vse to? jaz imam najraje vse ločeno od mikrokrmilnika, je manj škode in manj dela če kaj prileti po linijah... _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez optokuplerjev. Komunikacija je vsa 5V in edino povezavo v "svet" ima master, ki je priključen na elektriko. Tako da preko clienta ne vem kaj bi lahko priletelo na linijo. Načeloma pa zener diode poskrbijo da ni previsokih napetosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
indukcija od 5kw motorja me skrbi v tem primeru. mogoče kdo ve kje je razlog da ne deluje na daljšem kablu?
no, hvala za odgovore zaenkrat, bom poročal o delovanju. _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno bi delalo tudi z uporabo max485 za clock signal in za data signal. Vmes bi pa dal f*p kabel in vsaka parica bi bila za en signal. Oklop kabla bi pa samo na eni strani priključil na maso. Mislim, da bi moralo delati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
SHT ne prenese dolgih kablov. Ce delas dalse povezave. Vec si oglej max dolzina kabla _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni