www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težava z avtomobilsko klima napravo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če jermenica nima zračnosti in ne opleta, trese, ali brusi po sklopki, potem ne bi smelo biti problema.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cornholio
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10
Aktiv.: 0.49
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 08, 2008 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Avto je komot vozen z izključeno klimo.
Če ni to kar je napisal sebaveh, potem je lahko kompresor zaribal ali pa je razpadla sušilna patrona. Precej drago!!!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2008 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri mojem Peugeot 407 (D) opažam eno zelo prijetno lastnost ,namreč pozimi mi začne pihati topel zrak že po kaki minuti delovanja motorja .
Piha kar obilno in menim , da to kaki električni grelci niso ( velika moč, nizka napetost, orjaški tokovi). Ali je možno , da klima dela invertorsko in v bistvu dodatno ohlajam okolico pozimi?
Nazaj na vrh
cornholio
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10
Aktiv.: 0.49
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 17, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda so lahko grelci!!! Lahko pa je tudi klima!
Probaj z ugasnjenim motorjem, daj kontakt, obrni na gretje ter čakaj par minut.
Če bo grelo so el. grelci.

Nekateri Nisani jih imajo.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 17, 2008 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa ima tvoj avto dodaten majhen gorilnik (podobno kot webasto), ki še posebej pozimi pomaga k hitrejšemu ogrevanju motorja in hkrati toplemu zraku v kabini.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 17, 2008 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, nekateri avtomobili imajo tudi el. grelce, ampak le ti običajno delujejo v najvišji stopnji ventilatorja, no mogoče imajo nekateri drugače.

Da bi klima tako učinkovito grela skoraj ne verjamem, prej možno, da se motor tako hitro zagreje na delovno temperaturo.

surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 18, 2008 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prej sem imel Peugeot 206 (tudi diesel) pa se je segrel šele po 5 minutah , da se je začutilo.
Ne vem kaj so dali notr, je pa fino.
Nazaj na vrh
jovo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2015 21:10
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 11, 2015 9:47 pm    Naslov sporočila:  pri vklopu klime motor sam dviga obrate Odgovori s citatom

pozdrav vsem.
Ko vključim klimo in elektronika vklopi sklopko si motor poveča obrate do 3000rpm.Dokler je klima vklopljena obrati motorja nihajo od 2000 do 3000.
Imam podoben problem kot lastnik forda.Nisem strokovnjak,vendar sem zaradi problema,ki ga imam kar nekaj ljudi povprašal o omenjenih težavah in si ustvaril neko sliko,ki ni nujno pravilna,pa tudi svoje kie še nisem popravil. Odvil sem plastično cev za vhod zraka v motor in opazil,da se loputa zraka odpira in zapira skladno z obrati motorja.Pri loputi za zrak ima tudi električni ventil za dodajanje zraka mimo lopute,vendar je ta ventil krmiljen iz računalnika.Ko sem odklopil konektor iz omenjenega ventila si je motor nehal dodajati plin.Vse komande prihajajo iz računalnika zato predvidevam,da dobi računalnik napačen podatek od senzorjev ali tlačnih stikal s klime.Mehanik mi je rekel,da v primeru,ko v klimi ni olina sklopka sploh ne vklopi kompresorja,torej v sistemu je plin,ker tudi klima hladi avto.Prosim za nasvet,če kdo ve kaj je vzrok težav.

l.p.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 11, 2015 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taki simptomi se pojavijo ob strganem jermenu ali okvari el. sklopke kompresorja.

Si si ogledal, če se kompresor res vrti takrat, ko bi se moral? Če se vrti jermenica kompresorja to še ne pomeni, da se vrti tudi os kompresorja ...
Ko se vklopi sklopka kompresorja se to ponavadi jasno sliši, malo pa se spremeni tudi zvok motorja, če je v prostem teku, ker je kljub istim obratom takrat motor bolj obremenjen.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.71
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2015 5:08 pm    Naslov sporočila:  Re: pri vklopu klime motor sam dviga obrate Odgovori s citatom

jovo je napisal/a:
pozdrav vsem.
Ko vključim klimo in elektronika vklopi sklopko si motor poveča obrate do 3000rpm.Dokler je klima vklopljena obrati motorja nihajo od 2000 do 3000.
Imam podoben problem kot lastnik forda.Nisem strokovnjak,vendar sem zaradi problema,ki ga imam kar nekaj ljudi povprašal o omenjenih težavah in si ustvaril neko sliko,ki ni nujno pravilna,pa tudi svoje kie še nisem popravil. Odvil sem plastično cev za vhod zraka v motor in opazil,da se loputa zraka odpira in zapira skladno z obrati motorja.Pri loputi za zrak ima tudi električni ventil za dodajanje zraka mimo lopute,vendar je ta ventil krmiljen iz računalnika.Ko sem odklopil konektor iz omenjenega ventila si je motor nehal dodajati plin.Vse komande prihajajo iz računalnika zato predvidevam,da dobi računalnik napačen podatek od senzorjev ali tlačnih stikal s klime.Mehanik mi je rekel,da v primeru,ko v klimi ni olina sklopka sploh ne vklopi kompresorja,torej v sistemu je plin,ker tudi klima hladi avto.Prosim za nasvet,če kdo ve kaj je vzrok težav.

l.p.

Kompresor je verjetno začel "ribat". Kolikokrat je bila klima že napolnjena? Je bilo dodano olje?

Lahko je sklopka. Pomeri napetost na akumulatorju (polnilna - morala bi biti med 13 in 14,5V) pred in po vklopu klime.
Potem pa dalje...

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni