www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulacija z lambda sondo!

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
urosfrcec
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 0:03
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 3:17 am    Naslov sporočila:  Regulacija z lambda sondo! Odgovori s citatom

Lep pozdrav! Pred kratkim sem si izdelal peč na sekance, in zdaj me pa zanima kako to stvar malo avtomatizirat? Stvar je taka, moral bi preko lambda sonde krmiliti ventilator( večje ali manjše obrate), ter doziranje( vsaki 2 min se bi vklopil motor za recimo par sekund ampak v bistvu bi se moral čas nastavljati) to vse skupaj pa še mora biti pogojeno z temperaturo( pri 90 stopinj se vse skupaj ugasne, tako da moraš resetirat). Zanima me če bi se tega lotil z mikrokontrolerji, kakšnimi kupljenimi komponentami... Nevem še!
Prosil bi za vsakršno pomoč ki bi mi pomagala izbrati smer , in se že vnaprej zahvaljujem! HVALA

LP!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen izhod ima lambda sonda? Napetost? (najverjetneje - v tem primeru jo lahko meriš z AD konverterjem mikrokontrolerja.)
Krmiljenje ventilatorja in doziranja ni problematična (ventilator lahko krmiliš preko PWM regulacije, doziranje pa le 1/0, s tem da prilagajaš ta čas glede na ostale parametre), merjenje temperature tudi ne (če je 90 stopinj mejna vrednost, lahko uporabiš še digitalni temperaturni senzor DS1820 (do 125 stopinj), ki je zelo enostaven za branje in natančen.
Skratka - če povzamem - zelo lep projektek za učenje uporabe mikrokontrolerjev! Me kar mika, da bi se ga sam lotil Wink Wink Wink!

LP, Grega
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja saj to se slisi pa strasno "simpl" Very Happy
En PIC, dva Dallasa,stara lambda in to je to Shocked

Jok brate-odpade Sad

Bo potrebno kar preuciti delovanje vecih podobnih peci,pobrati iz njihovega delovanja vse najboljse in dodati svoje ideje.Potem pa se dve leti popravljati in dodelovati sistem Rolling Eyes

Te dni sem prvic zakuril novo kurilnico-enostavna Sime pec,laddomat 21,zalogovnik,...
Na peci sem dogradil merjenje dimnih plinov,ki za sedaj vklaplja Laddomat pri 150"C,kasneje pa mi bo reguliral se odprtost dimne lopute(vlek).

Ce se upas spustiti v kvalitetno regulacijo z lambdo priporocam,da rezultate objavis na forumu.

serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas doma se že dobro leto grejemo na sekance in res je odlično.
Za doziranje sekancev v peč sem naredil čisto enostavno regulacijo in sicer preko vzvoda na stikalo. Vzvod gre direktno v peč kjer gorijo sekanci, na kupu sekancev sta palčki iz rostfreja, ki premakneta vzvod in tako tudi stikalo. Torej ko je kup dovolj visok, se doziranje ustavi, ko pa toliko pogori pa se ponovno vklopi. To se mi zdi veliko boljša regulacija kot pa na čas. Ventilator pa krmilim kar z obstoječim termostatom v peči, pač ko pade temperatura pod nastavljeno vrednost se ventilator vključi in obratuje dokler se voda v peči ne segreje na željeno temperaturo.
Vse skupaj imam izvedeno le s stikali in termostati ki vklapljajo kontaktorje za motorje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kako "prepričaš" nerjaveči (rostfrei) palčki, da se dvigujeta z nivojem doziranih sekancev, namesto da bi lepo ostali na dnu kupa? Pri tekočinah mi je stvar jasna, plovec na koncu palčke, pri sekancih, žaganju in ostalih "mokah" v refuzi, pa zadeve nekako ne razumem. Shocked Bi nas prosim razsvetlil?
Nazaj na vrh
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tidve palčki sta debeli približno en centimeter in se prav lepo umikata refuzi-sekancem, če bi hotl enako tehniko uporabit za žaganje bi moral naredit nekakšne lopatke, mora bit večja površina. sekanci pridejo pod palčkami in jih lepo odrivajo navzgor, vzvod pa potisne stikalo.

Nazadnje urejal/a serdzodj Pon Nov 19, 2007 12:17 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
S51KM
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Mar 2007 22:31
Aktiv.: 0.45
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo to: Lambda sonda potrebuje kar visoko lastno temperaturo, da sploh lahko deluje.
l.p.
Mirko
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 19, 2007 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.siopelektronika.si/ za lambda sonde
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 19, 2007 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S51KM je napisal/a:
Samo to: Lambda sonda potrebuje kar visoko lastno temperaturo, da sploh lahko deluje.
l.p.
Mirko

Novejše lambda sonde imajo vgrajen grelec, ki sondo ogreje na delovno temperaturo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj novega o regulaciji-zima prihaja Surprised
Jaz bom enostavno menjal pec saj ima sedanja izkoristek v decimalkah (0.01%) Evil or Very Mad

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sredi največjega poletja, ja. Laughing
Sicer imam jeseni plan malce obnoviti centralno peč - treba je menjati pumpo, zamenjati puščajoče ventile, zamenjati šobo v gorilcu, očistiti komoro ter nastaviti izgorevanje ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ker se "nevarno" bliža sezona kurjenja sem se lotil "regulacije".
Sestavil sem Lambda sonda tester (LM 3914) in zavrtal luknjo v dimni kanal peči.
Projekt je bil hitro zaključen-napačno sem priklopil ogrevanje sonde in jo skuril-ne kaže znakov življenja Evil or Very Mad Sedaj sem na lovu za drugo-valjda z odpada za teste Cool

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni