|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
urosfrcec Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 0:03 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2007 3:17 am Naslov sporočila: Regulacija z lambda sondo! |
|
|
Lep pozdrav! Pred kratkim sem si izdelal peč na sekance, in zdaj me pa zanima kako to stvar malo avtomatizirat? Stvar je taka, moral bi preko lambda sonde krmiliti ventilator( večje ali manjše obrate), ter doziranje( vsaki 2 min se bi vklopil motor za recimo par sekund ampak v bistvu bi se moral čas nastavljati) to vse skupaj pa še mora biti pogojeno z temperaturo( pri 90 stopinj se vse skupaj ugasne, tako da moraš resetirat). Zanima me če bi se tega lotil z mikrokontrolerji, kakšnimi kupljenimi komponentami... Nevem še!
Prosil bi za vsakršno pomoč ki bi mi pomagala izbrati smer , in se že vnaprej zahvaljujem! HVALA
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2007 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen izhod ima lambda sonda? Napetost? (najverjetneje - v tem primeru jo lahko meriš z AD konverterjem mikrokontrolerja.)
Krmiljenje ventilatorja in doziranja ni problematična (ventilator lahko krmiliš preko PWM regulacije, doziranje pa le 1/0, s tem da prilagajaš ta čas glede na ostale parametre), merjenje temperature tudi ne (če je 90 stopinj mejna vrednost, lahko uporabiš še digitalni temperaturni senzor DS1820 (do 125 stopinj), ki je zelo enostaven za branje in natančen.
Skratka - če povzamem - zelo lep projektek za učenje uporabe mikrokontrolerjev! Me kar mika, da bi se ga sam lotil !
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2007 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja saj to se slisi pa strasno "simpl"
En PIC, dva Dallasa,stara lambda in to je to
Jok brate-odpade
Bo potrebno kar preuciti delovanje vecih podobnih peci,pobrati iz njihovega delovanja vse najboljse in dodati svoje ideje.Potem pa se dve leti popravljati in dodelovati sistem
Te dni sem prvic zakuril novo kurilnico-enostavna Sime pec,laddomat 21,zalogovnik,...
Na peci sem dogradil merjenje dimnih plinov,ki za sedaj vklaplja Laddomat pri 150"C,kasneje pa mi bo reguliral se odprtost dimne lopute(vlek).
Ce se upas spustiti v kvalitetno regulacijo z lambdo priporocam,da rezultate objavis na forumu. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.54 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2007 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas doma se že dobro leto grejemo na sekance in res je odlično.
Za doziranje sekancev v peč sem naredil čisto enostavno regulacijo in sicer preko vzvoda na stikalo. Vzvod gre direktno v peč kjer gorijo sekanci, na kupu sekancev sta palčki iz rostfreja, ki premakneta vzvod in tako tudi stikalo. Torej ko je kup dovolj visok, se doziranje ustavi, ko pa toliko pogori pa se ponovno vklopi. To se mi zdi veliko boljša regulacija kot pa na čas. Ventilator pa krmilim kar z obstoječim termostatom v peči, pač ko pade temperatura pod nastavljeno vrednost se ventilator vključi in obratuje dokler se voda v peči ne segreje na željeno temperaturo.
Vse skupaj imam izvedeno le s stikali in termostati ki vklapljajo kontaktorje za motorje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2007 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kako "prepričaš" nerjaveči (rostfrei) palčki, da se dvigujeta z nivojem doziranih sekancev, namesto da bi lepo ostali na dnu kupa? Pri tekočinah mi je stvar jasna, plovec na koncu palčke, pri sekancih, žaganju in ostalih "mokah" v refuzi, pa zadeve nekako ne razumem. Bi nas prosim razsvetlil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.54 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2007 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tidve palčki sta debeli približno en centimeter in se prav lepo umikata refuzi-sekancem, če bi hotl enako tehniko uporabit za žaganje bi moral naredit nekakšne lopatke, mora bit večja površina. sekanci pridejo pod palčkami in jih lepo odrivajo navzgor, vzvod pa potisne stikalo.

Nazadnje urejal/a serdzodj Pon Nov 19, 2007 12:17 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S51KM Član

Pridružen-a: Sre 28 Mar 2007 22:31 Prispevkov: 100 Aktiv.: 0.45 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2007 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo to: Lambda sonda potrebuje kar visoko lastno temperaturo, da sploh lahko deluje.
l.p.
Mirko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2007 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
S51KM je napisal/a: |
Samo to: Lambda sonda potrebuje kar visoko lastno temperaturo, da sploh lahko deluje.
l.p.
Mirko |
Novejše lambda sonde imajo vgrajen grelec, ki sondo ogreje na delovno temperaturo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj novega o regulaciji-zima prihaja
Jaz bom enostavno menjal pec saj ima sedanja izkoristek v decimalkah (0.01%)  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sredi največjega poletja, ja.
Sicer imam jeseni plan malce obnoviti centralno peč - treba je menjati pumpo, zamenjati puščajoče ventile, zamenjati šobo v gorilcu, očistiti komoro ter nastaviti izgorevanje ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

|
Objavljeno: Tor Sep 02, 2008 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ker se "nevarno" bliža sezona kurjenja sem se lotil "regulacije".
Sestavil sem Lambda sonda tester (LM 3914) in zavrtal luknjo v dimni kanal peči.
Projekt je bil hitro zaključen-napačno sem priklopil ogrevanje sonde in jo skuril-ne kaže znakov življenja Sedaj sem na lovu za drugo-valjda z odpada za teste  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni