|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.38 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2004 2:58 pm Naslov sporočila: DOS je še vedno živ |
|
|
Za nostalgike, čeprav bi za določene stvari še vedno lahko prišel prav. Bolj kot ne slučajno sem staknil FreeDOS .
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silica Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2004 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ja Frenki, tudi navadni DOS je pri Microsoftu se vedno naprodaj in to
5.0 (25USD) ter 6.22 (29USD), seveda samo preko Embedded MS kanala
za Embedded aplikacije.
LP Tomaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.38 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Nov 07, 2004 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če me spomin ne vara, je svoj čas mali mehki precej "bremzal" prodajo omenjenega operacijskega sistema vsaj iz dveh razlogov. Prvi je bil prehod na okna, drugi pa tako imenovani Y2K problem, ki naj ga ne bi prežvečil. Ali zadnje drži ali ne, je seveda stvar diskusij, takrat pa je bilo kar nekaj govora o tem. Dejstvo je namreč, da je še vedno precej - ne samo embedded - sistemov ki prav lepo delajo dalje. No, takratna alternativa je bil t.i. DR-DOS, ki naj teh težav ne bi kazal, ni pa bil v vsem povsem enakovreden.
Tole zadnje glede FreeDos-a pa sem našel bolj kot ne slučajno, zadevo pa bom vsaj poskusil - da vidim ali še obstaja edlin naprimer, ...
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silica Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pon Nov 08, 2004 2:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Eno je kao je mali mehki bremzal, drugo paj ej kako jez dobavljivostjo.
Dejstvo je, da nje pri malem mehkem se vedno mogoce dobiti DOS
5.0 in 6.22. Koliko reklame pa MS nad tem dela pa je drugo.
To se vedno niso "obsolite" operacijski sisteme ampak samo
"not recomended for new design". Recomended za new desig
, embedded, sta XP (embeddeed ki je v bistvu PRO) in CE (5.0).
LP Tomaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bsuhel Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 10:41 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.09 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Čet Feb 24, 2005 8:08 pm Naslov sporočila: DOS |
|
|
Mikro mehki bremza stare produkte zaradi pospeševanjaprodaje novih tehnologij. sam sem uspešno odstranil zadnji Dos program pred cca 5-imi leti. Tudi DOS komande mi počasi kopnijo razen tisih najudarnejših. Je bila pa komanda
npr. dir -> com1 (mislim da se je reklo direktorji) zelo dalnovidna. drugače je pa DOS izšel iz ???? sedajle sem pa ob spomin(Mislim, da je bil CPM). Računalnik z ??? sem imel celo doma delal je na Z81. Torej ukazi ???? so bili povsem podobni DOS-u in Bili Gte ali pa IBM mojstri so si sigurno sposodili idejo tam. _________________ Mag. Šuhel Boštjan
Kajuhova 3, 3270 Laško
Tel 03 734 20 61
bostjan.suhel@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Feb 24, 2005 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja CP/M na Iskrinem Partnerju... To so bli naši srednješolski cajti. Na šoli je bil 1 (en) Partner in nekaj "abakov" - zveri s 4 LEDicami in 4 tipkami, za katere nikoli nisem vedel kako delujejo in čemu služijo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Oliver Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 13:36 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2005 3:34 pm Naslov sporočila: Re: DOS |
|
|
bsuhel je napisal/a: |
drugače je pa DOS izšel iz ???? sedajle sem pa ob spomin(Mislim, da je bil CPM). Računalnik z ??? sem imel celo doma delal je na Z81. Torej ukazi ???? so bili povsem podobni DOS-u in Bili Gte ali pa IBM mojstri so si sigurno sposodili idejo tam. |
Verjetno si mislil Z80. Mikroprocesor Z81 mislim, da ne obstaja. ZX81 pa je bil Sinclairjev računalnik, predhodnik legendarnega Spectruma.
CP/M je bil napisan že leta 1975, DOS pa leta 1981, tako da so DOS ukazi podobni CP/M-jevim in ne obratno. Kar se "sposojanja" tiče, imaš verjetno prav, je pa IBM DOS kupil in ne sam razvijal in sicer od takrat malo znane garažne firme Microsoft, ki pa je tudi prvo verzijo odkupila od še manj znane firme Seatlle Computer Produtcs.
LP, Oliver |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni