www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DOS je še vedno živ

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.38
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2004 2:58 pm    Naslov sporočila:  DOS je še vedno živ Odgovori s citatom

Za nostalgike, čeprav bi za določene stvari še vedno lahko prišel prav. Bolj kot ne slučajno sem staknil FreeDOS .

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
silica
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01
Aktiv.: 1.52
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2004 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No ja Frenki, tudi navadni DOS je pri Microsoftu se vedno naprodaj in to
5.0 (25USD) ter 6.22 (29USD), seveda samo preko Embedded MS kanala
za Embedded aplikacije.

LP Tomaz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.38
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 07, 2004 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če me spomin ne vara, je svoj čas mali mehki precej "bremzal" prodajo omenjenega operacijskega sistema vsaj iz dveh razlogov. Prvi je bil prehod na okna, drugi pa tako imenovani Y2K problem, ki naj ga ne bi prežvečil. Ali zadnje drži ali ne, je seveda stvar diskusij, takrat pa je bilo kar nekaj govora o tem. Dejstvo je namreč, da je še vedno precej - ne samo embedded - sistemov ki prav lepo delajo dalje. No, takratna alternativa je bil t.i. DR-DOS, ki naj teh težav ne bi kazal, ni pa bil v vsem povsem enakovreden.

Tole zadnje glede FreeDos-a pa sem našel bolj kot ne slučajno, zadevo pa bom vsaj poskusil - da vidim ali še obstaja edlin Wink naprimer, ...

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
silica
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01
Aktiv.: 1.52
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 08, 2004 2:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eno je kao je mali mehki bremzal, drugo paj ej kako jez dobavljivostjo.
Dejstvo je, da nje pri malem mehkem se vedno mogoce dobiti DOS
5.0 in 6.22. Koliko reklame pa MS nad tem dela pa je drugo.
To se vedno niso "obsolite" operacijski sisteme ampak samo
"not recomended for new design". Recomended za new desig
, embedded, sta XP (embeddeed ki je v bistvu PRO) in CE (5.0).

LP Tomaz
Nazaj na vrh
bsuhel
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Nov 2004 10:41
Aktiv.: 0.09
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2005 8:08 pm    Naslov sporočila:  DOS Odgovori s citatom

Mikro mehki bremza stare produkte zaradi pospeševanjaprodaje novih tehnologij. sam sem uspešno odstranil zadnji Dos program pred cca 5-imi leti. Tudi DOS komande mi počasi kopnijo razen tisih najudarnejših. Je bila pa komanda
npr. dir -> com1 (mislim da se je reklo direktorji) zelo dalnovidna. drugače je pa DOS izšel iz ???? sedajle sem pa ob spomin(Mislim, da je bil CPM). Računalnik z ??? sem imel celo doma delal je na Z81. Torej ukazi ???? so bili povsem podobni DOS-u in Bili Gte ali pa IBM mojstri so si sigurno sposodili idejo tam.

bostjan.suhel@gmail.com
Nazaj na vrh
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.49
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2005 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja CP/M na Iskrinem Partnerju... To so bli naši srednješolski cajti. Na šoli je bil 1 (en) Partner in nekaj "abakov" - zveri s 4 LEDicami in 4 tipkami, za katere nikoli nisem vedel kako delujejo in čemu služijo.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Oliver
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 13:36
Aktiv.: 0.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2005 3:34 pm    Naslov sporočila:  Re: DOS Odgovori s citatom

bsuhel je napisal/a:
drugače je pa DOS izšel iz ???? sedajle sem pa ob spomin(Mislim, da je bil CPM). Računalnik z ??? sem imel celo doma delal je na Z81. Torej ukazi ???? so bili povsem podobni DOS-u in Bili Gte ali pa IBM mojstri so si sigurno sposodili idejo tam.

Verjetno si mislil Z80. Mikroprocesor Z81 mislim, da ne obstaja. ZX81 pa je bil Sinclairjev računalnik, predhodnik legendarnega Spectruma.

CP/M je bil napisan že leta 1975, DOS pa leta 1981, tako da so DOS ukazi podobni CP/M-jevim in ne obratno. Kar se "sposojanja" tiče, imaš verjetno prav, je pa IBM DOS kupil in ne sam razvijal in sicer od takrat malo znane garažne firme Microsoft, ki pa je tudi prvo verzijo odkupila od še manj znane firme Seatlle Computer Produtcs.

LP, Oliver
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni