|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
danijel Član

Pridružen-a: Sob 12 Apr 2008 10:46 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.37 Kraj: Velenje 3320
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 7:51 pm Naslov sporočila: vezava zvezda-trikot |
|
|
Živjo,
imam eno vprašanje, ki se gre za vezavo zvezdo-trikot, namreč kupil sem si vse elektro elemente za vezavo zvezda-trikot, t.j.:
3 krat KONTAKTOR,
1 krat BIMETAL-MOTORSKA ZAŠČITA,
1 krat ČASOVNI RELE,
1 krat IZKLOPNA TIPKA,
1 krat VKLOPNA TIPKA.
Vse sem zvezal po vezavi, ki je narisana na sliki, katero dodajam, ampak zadeva je brez motorja in deluje samo na eno fazo, ki pa je kar hišna vtičnica, pa me zanima, ko nastavljam bimetal na različen rang mi zadeva vedno dela - preklaplja, tudi pri nastavitvi na minimum amper.
Torej kako naj preverjam tok same vezave, ampak skupne vezave, ki je brez motorja? Prilagam slike...
LP Nadijel
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
428.67 KB |
Pogledana: |
17 krat |

|
|
428.14 KB |
6 krat |

|
|
131.4 KB |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 8:25 pm Naslov sporočila: Re: vezava zvezda-trikot |
|
|
danijel je napisal/a: |
ko nastavljam bimetal na različen rang mi zadeva vedno dela - preklaplja, tudi pri nastavitvi na minimum amper |
Saj je prav da vedno dela. To pomeni, da si dobro sestavil to stikalo. Toka pa ne bo, dokler ne priklopiš stikala na porabnik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
kje si pa kupil bimetal ? Sem mislil, da takih ne delajo več.
Novejši (pa tudi večina starejših) se da nastaviti na ročni ali avtomatski vklop.
To pomeni: ko se bimetal ohladi, ga vklopiš s tipko, ki je na njem (= ročno), ali pa se vklopi sam ( = avtomatsko).
Nekateri pa imajo tudi tipko ali nekakšno ročico, na kateri piše "test" in lahko tako preizkusiš vezavo.
Citiram: |
Vse sem zvezal po vezavi, ki je narisana na sliki |
- kateri ?
Manjka rdeča lučka, ki kaže, da se je bimetal izklopil.
Nastavitev bimetala ni vedno na nazivni tok, je lahko tudi na (nazivni tok / 1,73), odvisno od mesta vgradnje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2008 7:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam pripombo(e).
1. krmilje recimo vedno dela na 220V (no, lahko tudi na katerokoli drugo napetost). Krmilje samo vklaplja/ izklaplja tuljavice kontaktorjev in časovnih relejev ter morebitnih lučk za signalizacijo. Žice krmilja gredo preko pomožnih kontaktov kontaktorjev in bimetala.
2. krmilni tokokrog je dejansko ločen od močnostnega. Močnostni tokokrog gre samo iz dovoda preko močnostnih kontaktov kontaktorjev in preko glavnih kontaktov bimetala na motor.
3. na prvi sliki sem videl, da si (vsaj po sliki domnevam) glavni tokokrog peljal skozi pomožni kontakt bimetala. To je narobe. Glavni kontakti bimetala si tiste "vilčke" (vhod) in priključki na vrhu bimetala (izhod) pri strani (okoli nastavitvenega gumba) so pomožni kontakti.
4. tok motorja mora iti skozi glavne kontakte bimetala. Takrat se le- ta segreva in ob preobremenitvi preklopi pomožni kontakt. Ta mora potem izklopiti tuljavice kontaktorjev. Če se to ne zgodi, navkljub preobremenitvi motor obratuje (skozi glavne priključke bimetala je vedno stik).
5. Brez toka skozi bimetal se ta ne segreva in ne izklopi, ne glede na nastavitev.
6. Če boš sedaj meril tok, boš meril samo tok krmilja (kakih 100mA). Če hočeš meriti tok motorja, priključi motor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni