Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bjack Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 9:30 Prispevkov: 50 Aktiv.: 0.21 Kraj: hribe
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2005 1:47 pm Naslov sporočila: programiranje biosa |
|
|
Zivjo,
zanima me kaksen programator potrebujem za programiranje
bios-a - virus je prijatelju prepisal originalni software in mislim da mi ne preostane nic drugega kot ponovno sprogramiranje biosa preko programatorja.
LP _________________ Make everything as simple as possible, but not simpler.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2005 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kak eeprom je gor? Praktično vsem epromom je kos Willem, o katerem se je na forumu dosti pisalo. Uporabi iskanje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjack Član

|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2005 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
To, kaksen je bios, moram vprasati prijatelja. Kako bi pa slo z programatorjem ProPic2 in Icprog ( mislim da podpira programiranje eeprom-ov ) ? _________________ Make everything as simple as possible, but not simpler.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2005 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
To, kaksen je bios, moram vprasati prijatelja. |
Ne kakšen je bios ampak kak je tisti eeprom (oznaka) in če je le ta na podnožju - sicer je kriza. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjack Član

|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2005 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
A bi obstajala kaksna varjanta za tak bios, ki ni na podnozju ( ali je edian resitev, da se ga odspajak ?! ).
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 5.00 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2005 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
če je to računalnik potem se to običajno dela tako da najprej pogledaš če je čip od biosa na podnožju če ni ti žal ne morem kaj dosti pomagat no potem poiščeš enako plato kot je pokvarjena in na netu poiščeš bios update torej program in bios
nato računalnik zaženeš ko je šel post mimo previdno vzameš eprom ven in daš noter pokvarjenega nato ga normalno z diskete flešaš in računalnik ugasneš in to je to seveda moreš v biosu nastavit da ti naloži bios v ram in podobno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjack Član

|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2005 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, vse lepo in prav, samo kje naj jaz dobim enako plato ?
Silvo:
malce sem preletel poste o programatorju Willem in mislim da je stvar vredna truda, samo ob misli na izdelavo ploscice me kar zmrazi ( kar nekaj izkusenj z podobnimi ploscicami ).
A mogoce kdo ve kje bi se dalo dobiti ploscico za Willem programator ?
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Mar 13, 2005 9:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
A mogoce kdo ve kje bi se dalo dobiti ploscico za Willem programator ? |
Kontaktiraj Reber-ja, ki se oglaša na forumu. Vem, da je Vili pred časom izdelal nekaj ploščic. Eno je kupil tudi moj kolega. (lotal sem jo jaz) Ploščica je bila zvrtana ter izredno lepo narejena. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.90 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2005 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem že kar nekaj ljudem "zapekel" bios v flash pomnilnik (tukaj ga napačno imenujete eeprom) z ChipMax programatorjem.
Flash je ponavadi v PLCC32 ohišju - na matičnih ploščah največkrat v podnožju (s srebrno nalepko čez), pri redkih ploščah in večkrat notebookih pa je prilotan.
Ena izmed stvari, ki je meni zelo grenila življenje je ta, da je .BIN datoteka z interneta različna od vsebine, ki se pojavi v biosu po "flashanju" z originalnim programom!!
Velikokrat se mi je pa zgodilo, da je prvi del biosa (ki ni kompresiran) štartal normalno - ravno toliko da se je računalnik zbudil in je štartal originalni program z diskete za "flashanje".
Edina 100% rešitev pa je, da se klonira bios čip z druge enake matične plošče.
LP, aly. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjack Član

|
Objavljeno: Pon Mar 14, 2005 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepsa hvala za izcrpne informacije.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toshiba Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana - Šiška
|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2005 8:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče, bi pomagalo če poveš proizvajalca in model mb!?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bjack Član

|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2005 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, samo da dobim plato ( nimam je se doma ) ....
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 5.00 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2005 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem pa zmeraj mislu da je tisto eprom zaradi tega ker ima okence in srebrno nalepko gor no seveda se ga pa tudi da električno zbrisat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.90 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Mar 15, 2005 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
cero je napisal/a: |
jaz sem pa zmeraj mislu da je tisto eprom zaradi tega ker ima okence in srebrno nalepko gor no seveda se ga pa tudi da električno zbrisat |
EPROM je tisto onega, ki je največkrat v DIL-32 keramičnem ohišju z okenčkom. na otip je težak in mrzel (keramika). Bili so svoje čase na 286-kah. Ne da se jih električno brisat! Samo močna UV svetloba jih zbriše.
FLASH na matičnih ploščah je v plastičnem PLCC-32 ohišju brez okenčka. Srebrna nalepka je gor "kar tako" oz. je na njej logotip proizvajalca softvera, ki je notri v čipu.
Sicer je pa flash v vseh spominskih karticah za digi. fotoaparate, v USB ključih in mp3 playerjih.
Čip ima notri svoj kontroler, ki sprejema ukaze ter briše in vpisuje podatke.
EEPROM ima ponavadi zelo majhno kapaciteto in je v majhnih čipih s serijsko komunikacijo. Brez okenčka in v 8-pinskih ohišjih. V glavnem za shranjevanje kakšnih partametrov ali manjših količin podatkov.
To je po mojem zadosti za razlago delovanja, v zgradbo na siliciju se pa zdajle ne bi spuščal...
LP, aly. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|