www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED ???
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2005 7:43 pm    Naslov sporočila:  LED ??? Odgovori s citatom

V neki industrijski fotocelici sem našel diodo, ki je malce drugačna od običajnih IR diod. Iz slike v priponki se vidi, da ima "odbrušen" spodnji rob na strani Katode, tako kot je to na klasični IR diodi, vendar pa je razlika v notranjosti, ker priključek Katode na eni diodi pelje na večji "notranji nosilec" kot pa na drugi.
Ko sem vsako diodo posebej preizkusil z 12v preko upora 1k sem izmeril podoben tok in napetostni prag.
Razliko pa sem opazil, ko sem ju priključil na signal z pravokotno napetostjo nekaj KHz in s fototranzistorjem priključenim na osciloskop primerjal oddani svetlobni signal. Klasična IR dioda je signal lepo oddajala, dočim pri drugi ni bilo zaznati nikakršnega svetlobnega oddajanja, ki bi ga zaznal fototranzistor oziroma osciloskop.

Za kakšno diodo naj bi šlo?

Led_razlika.jpg
 Opis:
Neznana LED
 Velikost datoteke:  8.84 KB
 Pogledana:  6737 krat

Led_razlika.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2005 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če je sprejemna ???? Poizkusi merit z osciloskopom, če ti vrača kakšno napetost, če jo posvetiš z IR-om Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2005 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok,

Priklopi jo na enosmerni vir preko upora - "poglej" v njo z digitalnim fotoaparatom. Če gre ven karkoli se bo to videlo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 19, 2005 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bungee, sprejemna zagotovo ni, ker je priključena na napajalno napetost preko upora iz plusa in dobiva maso na kolektorju tranzistorja. Wink

Silvo , to je bila ena od prvih stvari, ki sem jo poizkusil. Ko jo pogledam preko Nokijine GSM kamere izgleda, da sveti enako kot navadna IR. Če pa jo pogledam preko dig. fotoaparata Canon pa sveti pol manj kot IR. Confused

Sumim, da je laserska vendar teh zadev ne poznam najbolje.
Obrnil sem jo tudi v laser detektor vendar ni ničesar zaznal. Verjetno je prevelika razlika v valovnih dolžinah - nm. Think
Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.65
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ni mogoče UV LED?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iztok, laserska sigurno ni.
Laserska dioda je ena taka "sendvič" struktura, ki sveti samo spredaj in zadaj ven iz sendviča. ta rezina je zaprta v kovinsko škatlico - največkrat s 3-mi priključki. Spredaj pa ima lečo na navoj, da nastaviš fokus.

zna biti, da je UV ledica... na sejmu elektronike v Minchnu so imeli svetlobni spektrometer, ki bi ti povedal vse...

tisto kar se tiče večjega nosilca in katode je povsem irelevanten podatek, ker sem to doživel tudi pri visokosvetlečih LEDicah - mislim da pri rdeči ali pri modri, da je bilo zamenjano.

LP, aly.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly, na ohišju fotocelice je videti del opozorilne nalepke laserske naprave. Na internetu pa sem našel še takšne oblike laserskih diod:

http://www.roithner-laser.com/All_Datasheets/VCSELs/TEL-2F20.pdf
http://www.roithner-laser.com/All_Datasheets/VCSELs/TEL-2D20.pdf

zato še vedno mislim, da je laserska.

Zanima me še to.
Bi preko digitalne kamere UV ledica izgledala podobno kot IR?
Mar ne bi fotototranzistor priključen na osciloskop zaznal UV podobno kot IR?

LP
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, se predam Anxious
takega laserja pa res še nisem nikoli videl... Zanimivo bi bilo potem kakšen je žarek - če je kaj fokusiran ali sveti "kar tako" na široko...

glede detekcije UV poglej v datasheet od foto-tranzistorja v katerem področju deluje.

LP, aly.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne se kar predajat Very Happy raje vidim, da zadevi pridemo na čisto. Smile

Za primerjavo bi kupil kakšno podobno z območjem 850 do 900 nm, vendar jih v internetnih SLO trgovinah nisem nikjer zasledil. Mogoče kdo ve, kje bi se jih dalo pri nas kupit?
Conrad ima kar nekaj podobnih zadev, vendar je vse samo 650 nm.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Isto opozorilno etiketo sem dobil na paketu z visokosvetlečimi ledikami. Hec je v tem, da te samo opozarja, da utegne biti svetloba izsevana iz take ledike do določenega procenta tudi koherentna in tako škodljiva za oko. Če bi bil laser, bi imel tam Klass I laser product, ne pa Klass 3. Taka ledika definitivno ne more biti laserska, ker niti nimaš tretjega priključka za "pumpo".
Če je UV, lahko ugotoviš tako, da jo usmeriš v neko fluorescenčno snov (lahko tudi [slovenščina je zame španska vas] "prešerna" vzameš) in vidiš, če ti nanos barve žari (podobno kot pri Wood efekt lampi). Sicer pa močno dvomim, da je UV, ker se v ind. fotocelicah uporablja v 99% IR svetloba. Lahko je ledika že precej dotrajana in ali poškodovana, da ne seva več s tako jakostjo, kot bi morala.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mene pa zanima v kakšni fotocelici si jo dobil in od katerega proizvajalca
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd, če pogledaš linke nekaj postov nazaj, boš videl, da obstajajo laser LED samo z dvema priključkoma brez "pumpe". Wink

Poizkusil sem jo v popolni temi na bankovcu in floroscenčni piki kot si predlagal ... pa spet NIČ Confused

cero, dobil sem jo v starejši fotocelici firme Hauni. Glede na način montaže je imela domet cca. 15 m.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na "podobno" barvo plastičnega ohišja bi jaz sklepal, da je IR dioda, ki pa mogoče deluje na drugi valovni dolžini, kot tvoj sprejemnik oziroma primerjalna dioda.

Če je IR bi lahko preveril z kakšno digitalno kamero. Današnje kamere imajo zelo siroko frekvenčno območje sprejema slike. V popolni temi prižgeš diodo in z kamero bi se moralo videti če dela, ker bi se videla okolica.

ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.66
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi rekel da je IR.
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 20, 2005 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jutri bom prav par fotocelic razdrl in me zanima kaj je noter
potem pa bom poročal
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni