|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
alexa-lol Član

Pridružen-a: Sob 18 Mar 2006 20:17 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.11 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jur je napisal/a: |
Zakaj bi človek sam izdeloval generator? |
Ja da si potem bolj vesel ko veternica dela
Ta s sklopkami pa sploh ni tako zgresena. #To je misljeno za tavelike veternice.#
Veternico oblecemo v soncne celice(tako da sklopka dobi energijo), in notri damo en akumulator ki shranjuje energijo(ce slucajno ni sonca par dni).
Ce pa se ze to zgodi pa itak mamo se velik energije na rezervi-ker ne gre vsa energija soncnih celic v akumulator ampak gre del energije tudi v obtok.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
alexa-lol je napisal/a: |
Jur je napisal/a: |
Zakaj bi človek sam izdeloval generator? |
|
Pomota. Jaz nisem postavil zgornjega vprašanja. Jaz sem ga samo citiral. In tudi odgovoril.
Trije generatorji so nerodni tudi zaradi tega, ker jih je potrebno med seboj sinhronizirati oziroma preklapljati. Poleg tega je teža treh generatorjev bistveno večja od enega generatorja z trojno močjo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 5:19 pm Naslov sporočila: re |
|
|
No sinhronizirati jih niti ne bi bilo tako težko ker je sinhronizacija pogojena s geometrijo - postavitvijo statorja in rotorja.
Statorji so si enaki med sabo , za rotor pa je treba poskrbet da so lamele isto postavljene to se da rešit s kakimi zatiči na ujem in vmesnimi vzmetmi je pa to nerodna rešitev in verjetno tudi obremenjujoča za material. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pogojnik Član

Pridružen-a: Sre 20 Okt 2004 21:56 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.05
|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
če boste imeli zastonj elektriko, lahko pridelujete vodik tudi zastonj... zakaj ni zraven vsake hidroelektrarne tudi tovarna vodika... če je zadeva res tako enostavna kot jo opisuje en Francoz na strani jlnlabs.imars.com/bingofuel/html/aquagen.htm ....... za "izdelavo" ognja, velikega kot do konca odprt vžigalnik, je porabil za 340W elektrike... najbrž, da tri vzporedno vezane 100W-žarnice na žarilno nitko oddajajo več toplote kot do konca odprt vžigalnik... torej, greli se z vodikom najbrž ne bomo. In za utekočinjenje se menda porabi še 40% energije, ki jo je ta utekočinjeni vodik sposoben dati.... za nekaj že mora biti dobro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Apr 03, 2006 10:32 pm Naslov sporočila: re |
|
|
pogojnik preden pišeš ali linkaš take traparije tudi malo pomisli z zdravo kmečko pametjo in se drži teme.
vodik je čisto druga zadeva nevarna , zahtevna za skladiščit,....
Kot da bi se lotil jaz v Idriji sadit oljno repico za biodizl . . _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vojkol Neznanec

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2008 0:09 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Pon Nov 03, 2008 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
iščem shemo vezave za regler ducellier tip 8347.
dopolnjujem seveda še s tem, da je to tip s samo dvema kontaktoma in eno tuljavo.
Fixed VolkD |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sterling Neznanec

Pridružen-a: Čet 06 Nov 2008 0:48 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:26 am Naslov sporočila: laik |
|
|
http://www.tiba.si/file/SIEMENS_AM.pdf
Na tem strani sem našel povezavo do zgornje strani, ker imam željo postaviti lastno vetrno generator na Krasu, me zanima, če bi lahko siemensov asinhroni motor uporabil kot generator brez modifikacij oziroma kakšne modifikacije bi bile potrebne. Podatki o el. motorju so na zgornjem linku
Hvala
Pač nismo vsi štromarji _________________ NIČ NI ZAGOTOVO DOKLER NI GOTOVO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sterling Neznanec

Pridružen-a: Čet 06 Nov 2008 0:48 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 11:31 am Naslov sporočila: še par detajlov |
|
|
uporabil bi 8 polni asinhroni siemensov motor, kot razumem deluje na 750 obratih na minuto, kar bi po kmečki pameti bilo bolj primerno za vetrno elektrarno, saj bi pri nižjih obratih dobil višje napetosti in moči!??
Ne vem samo tako mogoče, al pa ne kaj pa vem _________________ NIČ NI ZAGOTOVO DOKLER NI GOTOVO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sončne celice Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.48 Kraj: Velike Žablje
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
vidim da se boste nekateri lotili izdelave vetrnjače z paralernimi magneti, zadeva je zanimiva ampak kar zahtevna, saj sem jaz ravno tako izdelal. Malo sem pogledal tist PDF. sam sem opatil nekaj oprašajev naprimer:
-navitje se mi zdi nekam debelo mora bit čim tanjše da je magnetno polje čim močnejše.
-uporabite več magnetov ter seveda s tem tudi navitji ker s tem povečaš pri majnši debelini navitja (statorja), napetost pri majnših vrtljajih
- uporabite magnete ki imajo čim večjo magnetno moč (T), uporabite te magnete NdFeB, www.neotexx.com
- naredite dovolj močno nosilno konstrukcijo da ne bo kakšnega ožalovanja zaradi jezne matere narave.
Pa veliko sreče pri izdelavi.
Za kakšen nasvet email: klemen.cigoj@siol.net _________________ KDOR IŠČE TA NAJDE. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 3:11 pm Naslov sporočila: Re: še par detajlov |
|
|
sterling je napisal/a: |
uporabil bi 8 polni asinhroni siemensov motor, kot razumem deluje na 750 obratih na minuto, kar bi po kmečki pameti bilo bolj primerno za vetrno elektrarno, saj bi pri nižjih obratih dobil višje napetosti in moči!??
Ne vem samo tako mogoče, al pa ne kaj pa vem |
Kolikor jaz vem bi mogel biti potem ta motor priklopljen na omrežje in ko bi mu povečal obrate nad njegovimi asihnonimi bi začel oddajati energijo. Obstaja neka formula, ki se izračunajo asinhroni obrati glede na število polov...vendar se je zdaj ne spomnem. Vem pa da se s številom polj asinhrono število obratov manjša...nej me nekdo popravi, če ni res... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni