|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfrear Neznanec

Pridružen-a: Sre 19 Nov 2008 14:17 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 2:29 pm Naslov sporočila: Bootable CF card |
|
|
Pozdravljeni
Imam PC modul, ki ima integrirano podnožje za CF kartico. Ali kdo ve kakšno CF kartico potrebujem, zato da bom lahko sistem zaganjal kar iz nje? Uporabil bi rad Windows XP Lite ali Embeded in na kartici se bo nahajal samo operacisjki istem in nekaj dodatnega programja. Vsi ostali podatki se bodo shranjevali na zunanjem USB pomnilniškem mediu. Poskusil sem že več različnih CF kartic od Sandisk-a, vendar le te niso namenjene za to in zato ne delujejo. Če kdo pozna kakšnega proizvajalca ali trgovino, kjer bi lahko našel primerne CF kartice, naj mi prosim sporoči.
Lep pozdrav
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako za to niso namenjene ? CF kartica uporablja ATA protokol in malce drugacen konektor, vse kar je potrebno, je adapter, pa se prikljuci kot navaden (P)ATA disk.
Ne morem verjeti, da bi bila kartica namenoma narejena tako, da se ne bi odzivala na ukaze BIOSa, bi pa delovala z OSom (kako naj recimo kartica sploh ve, da se z njo pogovarja BIOS, ki zeli zbootat sistem in zakaj bi kdo tako neumno zakompliciral nekaj dodatno, ce ni treba ?).
Prej bi rekel, da je tezava v tvojem "modulu" (ne vem kaj naj bi to sploh bilo) ali BIOSu. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mfrear Neznanec

Pridružen-a: Sre 19 Nov 2008 14:17 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole je elektronski naslov, na katerem si lahko pogledate kakšen PC modul uporabljam: http://www.ibase.com.tw/ib883.htm
Tudi meni ni čisto jasno zakaj kartice ne delujejo. Sem dobil odgovor direktno od proizvajalca (SanDisk), ki pravi da niso namenjene temu in naj najdem drugo alternativo.
Od proizvajalca PC modulov sem izvedel, da potrebujem "fixed mode" CF, žal pa ne vem kaj to pomeni. Našel sem tudi enega kitajskega proizvajalca, ki zagotavlja da so njihove CF kartice iz serije ICF primerne (http://www.pqi.com.tw/product.asp?cate1=1), ne najdem pa njihovega distributerja za evropo.
Glede na to da je na modulu že implementiran CF slot, se mi ne zdi smiselno uporabljati dodaten adapter, da bi lahko CF kartico uporabljal kot disk. V tem primeru bi raje priklopil kar solid-state disk.
CF kartico bi rad uporabil za to, ker jo lahko zaklenem in na ta način je operacijski sistem popolnoma zaščiten pred morebitnimi neumnostmi, ki se jih lahko uporabnik spomni. Ostale priključke za diske pa bom porabil pri kasnejši nadgradnji sistema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi z načinom formatiranja. Vem, da sem jaz enkrat imel težave z boot-om, ker kartice niso bile pravilno formatirane (FAT, FAT32). Enak način formatiranja z WIN98 in WinXP se razlikuje. Sam nisem mogel verjeti ampak je res tako. To je sicer bilo na PDA-ju, mogoče je tu enako. Funkcionirala je samo kartica, ki je bila formatirana z Win98. Tako informacijo sem dobil od proizvajalca. Ni pa važen tip oz. proizvajalec kartice. _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je kartica zaznana s strani BIOSa?
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70811.92
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
mfrear je napisal/a: |
Tole je elektronski naslov, na katerem si lahko pogledate kakšen PC modul uporabljam: http://www.ibase.com.tw/ib883.htm
Tudi meni ni čisto jasno zakaj kartice ne delujejo. Sem dobil odgovor direktno od proizvajalca (SanDisk), ki pravi da niso namenjene temu in naj najdem drugo alternativo.
Od proizvajalca PC modulov sem izvedel, da potrebujem "fixed mode" CF, žal pa ne vem kaj to pomeni. Našel sem tudi enega kitajskega proizvajalca, ki zagotavlja da so njihove CF kartice iz serije ICF primerne (http://www.pqi.com.tw/product.asp?cate1=1), ne najdem pa njihovega distributerja za evropo.
Glede na to da je na modulu že implementiran CF slot, se mi ne zdi smiselno uporabljati dodaten adapter, da bi lahko CF kartico uporabljal kot disk. V tem primeru bi raje priklopil kar solid-state disk.
CF kartico bi rad uporabil za to, ker jo lahko zaklenem in na ta način je operacijski sistem popolnoma zaščiten pred morebitnimi neumnostmi, ki se jih lahko uporabnik spomni. Ostale priključke za diske pa bom porabil pri kasnejši nadgradnji sistema. |
zaupaš ceno tega motherboarda? _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 11:51 pm Naslov sporočila: Re: Bootable CF card |
|
|
mfrear je napisal/a: |
Pozdravljeni
Poskusil sem že več različnih CF kartic od Sandisk-a, vendar le te niso namenjene za to in zato ne delujejo.
Lep pozdrav
Boštjan |
Živijo,
Ravno SanDisk CF kartico 256 MB uporabljam kot IDE disk. Vstavljena je v najbolj poceni CF<-->IDE adapter z eBay-a. Res pa je, da je na njej DOS, ki sem ga na kartico naložil direktno z diskete. Če ti BIOS zazna kartico kot disk, bo mogoče res problem v vrsti FAT.
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Ned Nov 23, 2008 5:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Ce ima kdo kaksne dobre sheme za kartice bi se priporocal.
S prejsnim CF adapterjem je neka SanDisk 512M kartica delovala BP, sicer v PIO modu ampak delovala je. Nato ubavil 2GB lexar 133x kartico, s tistim adapterjem ni hotela delati drugace kot v PIO modu, na DMA 2 pozabi.
Custom-made cf-ide flat kabel stvar ne dela :/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni