www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kako polagamo optiko ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dragan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 29 Okt 2008 18:38
Aktiv.: 0.05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 4:29 pm    Naslov sporočila:  kako polagamo optiko ? Odgovori s citatom

lp .... kako polagamo optiko? ali je to skrivnost ?
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na ulicah se vlaci po ceveh,po stopniscih praviloma v quadro kanale,po stanovanjih pa kakor je.

Kdor se je kaj vozil od Godovica proti Idriji je lahko videl,da se lahko glavne medkrajevne opticne vode lahko priveze s staro zico na primeren hrast,nato se ga vrze preko leske in naprej z vezicami priveze na obcestno ograjo Rolling Eyes

Za vec informacij pa potrebujemo natancnejsi odgovor Cool

dragan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

delam seminarsko nalogo glede optičnih kablov....in me zanima če kdo pozna princip kako se polagajo, če ima kdo kšno literaturo kajti jaz ne najdm na interentu.... pa tudi dvimim da se da kar tako dobiti zato prosim za pomoč ... hvala za odg. =)
vidicdarko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 19:52
Aktiv.: 0.11
Kraj: Predmeja

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar sem videl optični kabel polagajo v plastične (alkaten) cevi. Postopek poteka nekako takole: Najprej izkopljejo cca. 100 - 120 cm globok kanal v katerega nasujejo cca.20 cm finega peska. Na pesek nato položijo alkaten cev (ponavadi pride dvocevna). Na vrh dodajo še pesek cca. 20 cm. Nad pesek položijo strelovodno pleteno žico (baker) in na to zasujejo z materijalom (zemljo). Optični kabel položijo v cev s pomočjo zračnega kompresorja. V posebno napravo dajo "čolniček", kateri je pritrjen na optični kabel. Kabel pa je navit na kolut. Kadar spustijo zrak za "čolniček" se ta začne hitro pomikati po alkaten cevi in za seboj vleče optični kabel. Tak sistem sem videl že več kot pred 10 leti. Mogoče je sedaj kako drugače.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na spodnjih povezavah je opisan postopek izgradnje omrežja, vendar obstaja več načinov, ne samo ta.

http://www.gratel.si/41

http://www.gratel.si/filelib/reportaze/gratel_reportaza.wmv

http://www.multioptik.com/povezave.php

http://www.multioptik.com/
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dragan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2008 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

najlepša hvala
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni