|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Padec napetosti na diodi je ponavadi manjši (1,8 V za rdečo, pa tam do 2,5 za rumeno in zeleno, modra in bela pa tudi več). Sicer pa je 470 ohm upor čisto vredu, bi morala svetit če ni skurjena. Si pazil na polariteto?
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 15:46 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pojma nimam kera ledica je, je še iz osnovne šole, kar je že 6 let nazaj. Tu prilagajam sliko:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
425.07 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom probal še malo izračunati z drugim padcem nap. Kaj pa glede toka?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če vzameš 20mA, bo kar dobro. Ledice imaš pa... hmm, zelene in rumene
Tule si poglej kakšni padci so pri različnih barvah, katera nogica je katoda in tako naprej: http://en.wikipedia.org/wiki/Led
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Običajno če LEDico pogledaš v notranjost: Večji konec kot šalčka je je običajno na minusu napajanja, postrani izdelana žička pa + pol napajanja. Še enkrat, v notranjosti diode. Če zamenjaš, ne sveti.
To pravilo ni držalo samo enkrat, ko sem prišel do nekih Ruskih ledic.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
To pravilo ni držalo samo enkrat, ko sem prišel do nekih Ruskih ledic. |
Nekje na tem forumu imam sliko 2h ledic, ki naj bi bile identične, pa ima ena na šalčki minus ena pa plus
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za vse začetnike se mi zdi tole zelo zanimivo. Tudi sam sem mislil kupiti enega, tako, za ponovitev in iz radovednosti.
Pa kaj zdaj, če je ravno na advent vezano... Saj lahko če hočeš vse na enkrat odpreš...
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Pet Nov 28, 2008 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
Za vse začetnike se mi zdi tole zelo zanimivo. Tudi sam sem mislil kupiti enega, tako, za ponovitev in iz radovednosti.
Pa kaj zdaj, če je ravno na advent vezano... Saj lahko če hočeš vse na enkrat odpreš... |
Iztok, pomagaj. Kupil sem dva komada za darilo, pa rabim slovenska navodila. Na strani pridem samo do nemških, ki pa so itak priložena.
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 4:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo se igram z ledicami, pa bi probal narediti nekaj, da vežem 6 ledic, ki utripajo ena za drugo. Za samo utripanje ene ledice sem uporabil potenciometer in čip HA17555. In potem s tem potenciometrom uravnavam čas utripanja - čeprav to ni to kar bi rad oz. predolgo traje da se ledica prižge/ugasne. Bi rabil nekaj za hitrejše utripanje, ter kakor sem omenil več ledic skupaj - ena za drugo se prižiga/ugaša. Se da uporabiti omenjeni čip za to zadevo?
Malo sem bral glede teh "multivibratorjev" vendar mi glih ni jasno - naj bi blo to to kar mene zanima?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, nekaj bos namrec moral uporabiti za generator takta in ce bi rad imel nastavljivo frekvenco, bo to cisto OK izbira. Zahtevano funkcionalnost lahko dobis z njim + stevcem (npr. 74*161) + naslovnim dekoderjem (74*138-). Astabil poganja count vhod stevca, vsaka LEDica s svojim uporom pa pride povezana na izhode dekoderja.
Ce je LEDic samo 6 namesto 8, bos moral sedmi izhod dekoderja peljati nazaj na reset stevca, sicer bo po izklopu 6. pavza, preden se spet prizge prva.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iskal sem po googlu pa nisem nič našel glede stevca (npr. 74*161) in naslovnega dekoderja (74*138-). Če bi bilo pa 8 ledic?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto zvezdice daj LS, HC ali HCT, pa bos hitro nasel Zvezdica je tam zato, ker sem omenil komponente, nisem ti pa hotel vsiljevati specificne tehnologije njihove izdelave. Sam bi sicer izbral serijo LS, ce bi bil na tvojem mestu (precej bolj odpusca zacetniske napake zaradi nepoznavanja delovanja kot CMOS seriji, razlika v porabi je pa v taki aplikaciji zanemarljiva, saj so LEDice dalec najvecji porabniki).
Ce bi bilo 8 LEDic, potem ni potrebno delati povratne vezave na reset. LEDice bi se tudi v tem primeru prizigale in ugasale ena za drugo (tako kot Knight Rider, le da bi sle samo v eno smer in potem zopet od zacetka v isto smer v nedogled), kot si zelel.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super in hvala, grem si teoretično to malo pogledati. V nabavo po komponente, ter v izdelavo vsega tega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne pozabi na ustrezne upore za omejevanje toka skozi LEDice ter komponente, s katerimi bos realiziral izvor takta ...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upori ne bodo problem, katera pa je ta komponenta za realizirat izvor takta?
Pa še nekaj me zanima, na ICE spletni trgovini iščem neki spremenljivi kondenzator 4-40pF, ki bi ga rabil za izdelavo miniaturnega FM transmitterja:
http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/fmt1.htm
Vendar ga nimajo na voljo, je možno namesto tega uporabiti kakšnega drugega, ter katerega?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni