www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

nekaj za začetek
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Padec napetosti na diodi je ponavadi manjši (1,8 V za rdečo, pa tam do 2,5 za rumeno in zeleno, modra in bela pa tudi več). Sicer pa je 470 ohm upor čisto vredu, bi morala svetit če ni skurjena. Si pazil na polariteto?
AtKo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 15:46
Aktiv.: 0.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojma nimam kera ledica je, je še iz osnovne šole, kar je že 6 let nazaj. Tu prilagajam sliko:

28112008086.jpg
 Opis:
nekaj osnovno šolskega
 Velikost datoteke:  425.07 KB
 Pogledana:  4 krat

28112008086.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom probal še malo izračunati z drugim padcem nap. Kaj pa glede toka?
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če vzameš 20mA, bo kar dobro. Ledice imaš pa... hmm, zelene in rumene Wink
Tule si poglej kakšni padci so pri različnih barvah, katera nogica je katoda in tako naprej: http://en.wikipedia.org/wiki/Led

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno če LEDico pogledaš v notranjost: Večji konec kot šalčka je je običajno na minusu napajanja, postrani izdelana žička pa + pol napajanja. Še enkrat, v notranjosti diode. Če zamenjaš, ne sveti.

To pravilo ni držalo samo enkrat, ko sem prišel do nekih Ruskih ledic.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
To pravilo ni držalo samo enkrat, ko sem prišel do nekih Ruskih ledic.

Nekje na tem forumu imam sliko 2h ledic, ki naj bi bile identične, pa ima ena na šalčki minus ena pa plus Smile
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za vse začetnike se mi zdi tole zelo zanimivo. Tudi sam sem mislil kupiti enega, tako, za ponovitev in iz radovednosti.

Pa kaj zdaj, če je ravno na advent vezano... Saj lahko če hočeš vse na enkrat odpreš...

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.05

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 28, 2008 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er je napisal/a:
Za vse začetnike se mi zdi tole zelo zanimivo. Tudi sam sem mislil kupiti enega, tako, za ponovitev in iz radovednosti.

Pa kaj zdaj, če je ravno na advent vezano... Saj lahko če hočeš vse na enkrat odpreš...

Iztok, pomagaj. Kupil sem dva komada za darilo, pa rabim slovenska navodila. Na strani pridem samo do nemških, ki pa so itak priložena.

AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 4:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo se igram z ledicami, pa bi probal narediti nekaj, da vežem 6 ledic, ki utripajo ena za drugo. Za samo utripanje ene ledice sem uporabil potenciometer in čip HA17555. In potem s tem potenciometrom uravnavam čas utripanja - čeprav to ni to kar bi rad oz. predolgo traje da se ledica prižge/ugasne. Bi rabil nekaj za hitrejše utripanje, ter kakor sem omenil več ledic skupaj - ena za drugo se prižiga/ugaša. Very Happy Se da uporabiti omenjeni čip za to zadevo?
Malo sem bral glede teh "multivibratorjev" vendar mi glih ni jasno - naj bi blo to to kar mene zanima?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, nekaj bos namrec moral uporabiti za generator takta in ce bi rad imel nastavljivo frekvenco, bo to cisto OK izbira. Zahtevano funkcionalnost lahko dobis z njim + stevcem (npr. 74*161) + naslovnim dekoderjem (74*138-). Astabil poganja count vhod stevca, vsaka LEDica s svojim uporom pa pride povezana na izhode dekoderja.

Ce je LEDic samo 6 namesto 8, bos moral sedmi izhod dekoderja peljati nazaj na reset stevca, sicer bo po izklopu 6. pavza, preden se spet prizge prva.

AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskal sem po googlu pa nisem nič našel glede stevca (npr. 74*161) in naslovnega dekoderja (74*138-). Če bi bilo pa 8 ledic?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto zvezdice daj LS, HC ali HCT, pa bos hitro nasel Wink Zvezdica je tam zato, ker sem omenil komponente, nisem ti pa hotel vsiljevati specificne tehnologije njihove izdelave. Sam bi sicer izbral serijo LS, ce bi bil na tvojem mestu (precej bolj odpusca zacetniske napake zaradi nepoznavanja delovanja kot CMOS seriji, razlika v porabi je pa v taki aplikaciji zanemarljiva, saj so LEDice dalec najvecji porabniki).

Ce bi bilo 8 LEDic, potem ni potrebno delati povratne vezave na reset. LEDice bi se tudi v tem primeru prizigale in ugasale ena za drugo (tako kot Knight Rider, le da bi sle samo v eno smer in potem zopet od zacetka v isto smer v nedogled), kot si zelel.

AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super Smile in hvala, grem si teoretično to malo pogledati. V nabavo po komponente, ter v izdelavo vsega tega. Smile
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne pozabi na ustrezne upore za omejevanje toka skozi LEDice ter komponente, s katerimi bos realiziral izvor takta ...
AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upori ne bodo problem, katera pa je ta komponenta za realizirat izvor takta?

Pa še nekaj me zanima, na ICE spletni trgovini iščem neki spremenljivi kondenzator 4-40pF, ki bi ga rabil za izdelavo miniaturnega FM transmitterja:

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/fmt1.htm

Vendar ga nimajo na voljo, je možno namesto tega uporabiti kakšnega drugega, ter katerega?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni