www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

nekaj za začetek
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko vzameš npr. timer 555. Tule si izračunaš vrednosti zunanjih komponent za frekvenco, ki jo hočeš: http://www.royalrife.com/555_calculator.html
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AtKo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 15:46
Aktiv.: 0.27

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj me zanima, našel sem še nekje načrt za izdelavo vezja za ta FM.
Na seznamu elementov, so podani kondenzatorji različnih vrednosti, vendar ni podano kakšne vrste kondezatorjev so (keramika,multilayer,poliester itd.) Ima to kakšno posebno vlogo pri izdelavi vezja ali ne?

http://users.volja.net/alen44/elektronika/oddajnik/index.html

Primer išem kondenzator 22nF v spletni trgovini ice in mi vrže ven vse te:

http://www.ic-elect.si/productresults.aspx?qitem=22nF

Ker sem še tako rekoč laik na tem področju, mi ni jasno kaj so te oznake -> 50V +80-20% Ter na kaj biti pozoren, ko iskati določen kond.

Rolling Eyes Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, ti si prisel z idejo o astabilu, torej bo to najbrz timer 555 (IC ga ima pod oznako LM555 in morda se katero) + pripadajoce pasivne komponente.

Ti bos namesto ELDice tisti "pulse output" peljal na clock od stevca, prve tri izhode stevca pa na dekoder, na izhode dekoderja pa obesil LEDice s pripadajocimi upori.

AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No pa sem naredil eno majhno vezje z 2 ledicama, ki utripata izmenično.

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/2ledflash.html

Zadevca dela, ker pa nevem kolikšna mora biti napetost, sem dodal še 7805 in dobil ven napetost cca 9V in dela normalno.

Zdaj koliko ledic lahko tu vežem? Mislim ali lahko namesto 2 ledic dam recimo 4 ledice(2 po 2). Sem nekaj probal vendar malo utripne in neha (gorijo konstantno).

Ter je možno iz tega obstoječega vezja narediti tako vezje da utripa samo ena ledica, bi bilo dobro kot nekakšen "fake" alarm v avtu Smile

Naslednja stvar bo da probam zadevo s timerjem 555.

lp
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AtKo je napisal/a:
No pa sem naredil eno majhno vezje z 2 ledicama, ki utripata izmenično.

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/2ledflash.html

Zadevca dela, ker pa nevem kolikšna mora biti napetost, sem dodal še 7805 in dobil ven napetost cca 9V in dela normalno.

Zdaj koliko ledic lahko tu vežem? Mislim ali lahko namesto 2 ledic dam recimo 4 ledice(2 po 2). Sem nekaj probal vendar malo utripne in nega(gorijo konstantno).

Naslednja stvar bo da probam zadevo s timerjem 555.

lp

Na izhodu 7805 bi moral imeti 5V, ne 9V (= 7809). Če boš vezje napajal s baterij, ga ne uporabljaj, ker ima precej slab izkoristek.

Za vezavo večih LEDic pa boš potreboval na vsaki strani še en tranzistor, ki ojača signal iz multivibratorja. Naprimer tako:

Upor pa izračunaj glede na število LED, ki jih boš vezal. (R=U/I; U je napajalna napetost minus padec napetosti na diodah+tranzistorju, I =tok skozi vse LED)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če 7805 zaoscilira (pomanjkanje kondenzatorjev na terminalih) lahko dobiš iz njega čuda napetosti.
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm, ker glih to me je čudilo sem dal 7805 in dobil ven 9V, ko sem pa dal tega 7809 pa tam nekje 3-5V. Bom naredil še varianto z dodatnim tranzistorjem, kaj pa glede časovnega stanja utripanja, je možno da se upočasni? S kakšnim potenciometrom ali kaj drugega?
Nazaj na vrh
AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2008 3:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me zanima, če ima kdo kakšen načrt enostavnega vezje, ki bi omogočal utripanje ledic v avtu glede na bass?
Nazaj na vrh
AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za očeta od punce bi rad izdelal tako letvico z led diodami, ki bodo postavljene na omaro in osvetljevale nazvgor proti zidu. Priklopljeno naj bi pa blo na 220V. Kako to najlažje narediti? Raje kupiti kakšen pretvornik iz 220V v 12V? Ali sam to narediti s transformatorjem? Ampak naj bi biu potreben še nek gretz, ter kondenzator. Ta gretz naj bi bil nek usmerjevalnik. Sem prašal strica googla pa ni znal odgovorit, ali pa neznam vprašanja mu postaviti Smile Na forumu naj bila tudi neka tema o diodi priklopljeni na 220v, sam je ne najdem, je to ta zadeva, ki jo rabim?
No rabim vašo pomoč, glede najenostavnejše rešitve.
lp
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 2:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko LEDic bi pa bilo ? (ce zelis konkretne vrednosti komponent)

Vezje je enako kot priklop ene LEDice na 230V, le da so vrednosti komponent (kondenzatorja in morda upora) drugacne.

AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem koliko, treba še zmert omaro itd. Nekje 20-30, še sam nevem. Bi pa vezal vzporedno vsako ledico s svojim uporom. Rad bi to čim enostavnejše naredil, ne najdem te teme o tej ledici na 220v.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce bi rad naredil cim enostavneljse, potem bos vezal LEDice zaporedno v skupnim uporom in kondenzatorjem, sicer bos porabil skoraj 2x ali celo 3x vec komponent, vse skupaj pa se bo se bolj vrelo.

Drugic bo boljse, da se vnaprej pripravis in postavis vprasanje konkretnimi podatki, pa bos dobil konkreten odgovor.

Splosen odgovor (kar najdes tudi v tisti temi je pa) zajet tukaj. Potrebujes se usmernik in to je to.

Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.05
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AtKo šeen iz FE (mislim da si 2.letnik) no vseeno Cool

Glede te letvice, se ti vrjetno najbolj splača kupit led letvico, ki ima že nalotane upore in smd diode!
Kupiš napajalnik 12V in to je to! Varno in zanesljivo! Very Happy

Ne vem, za kak namen bi imel te diode (osvetlitev, lep izgled, kar tako,...)
Nazaj na vrh
AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Sokrat, trafota pa ni treba imet?

@Tonći, ja FE Razz [slovenščina je zame španska vas] še začetnik na tem področju pa treba mal ustvarjat Smile Vse se da kupit, sam vseen je boljši občutk ko sam neki narediš.

Namen tega je pa kr za vse to kar si naštel Smile
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, prikljucis direktno.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni