|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
natko Član

Pridružen-a: Pet 12 Dec 2008 15:38 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.07 Kraj: Zreče
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 3:47 pm Naslov sporočila: CNC STROJ |
|
|
pRED ČASOM SEM SE ODLOČIL DA BOM POIZKUŠAL IZDELATI SVOJ MINI CNC STROJ. KAR NEKAJ ČASA SEM BRSKAL PO INTERNETU IN UGOTOVIL DA JE TUKAJ KAR VELIKO GRADIVA. vENDAR ME ZANIMA ČE MA GDO ŽE NAREJENE KAKE RISBE V PRO ENGINERJU
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm. imaš tudi kakšno glasbeno željo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet en optimist.... Če si se že lotil izdelave CNC mašince, zakaj misliš da ti bo načrt sploh prišel prav? Namreč, odločiti se moraš koliko bi ti odštel za to mašino (dele), kako veliko bi naredil, kar je odvisno od tvojih potreb in še bi lahko našteval... Stric google najde kar nekaj zadetkov na CNC domače izdelave...med njimi tudi ta forum...
Malo pobrskaj po forumu, našel boš veliko zanimivega o CNC strojih, če se pa odločaš za skico oz. načrt v proinžinirju, ti pa predlagam, da še 1x premisliš, ko jo boš izrisal-ali kdo drug, če si pripravljen odšteti toliko € za vsa vodila, motorje.....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 7:04 pm Naslov sporočila: Re: CNC STROJ |
|
|
natko je napisal/a: |
pRED ČASOM SEM SE ODLOČIL DA BOM POIZKUŠAL IZDELATI SVOJ MINI CNC STROJ. KAR NEKAJ ČASA SEM BRSKAL PO INTERNETU IN UGOTOVIL DA JE TUKAJ KAR VELIKO GRADIVA. vENDAR ME ZANIMA ČE MA GDO ŽE NAREJENE KAKE RISBE V PRO ENGINERJU |
vKLJUCEN IMAS CAPS-LOCK.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.03 Kraj: LJ/Litija
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uh natko ti pa si za hece. Zakaj bi sploh rabil slike narisane v takšnem programu? Bo šlo za profesionalno izdelavo? Ker če nimaš kvalitetne izdelave in delov ti tudi skica nič ne pomaga, saj bo šlo po principu da si s "šublerjem" izmeril, s kredo označil in z motorko odžagal. Svetujem ti da pobrskaš malo po tem forumu kaj je bilo o cnc že napisanega in kakšne izkušnje so imeli posamezniki. Ko boš prebral vse kar na tem forumu piše na temo cnc potem boš že ogromno vedel.
Mimogrede Aljoš kako pa tebi kaže napredek? Si že prišel do gonilnikov? Poročaj o napredku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če bi pomajnšal >>KLIK<< teg ti bo verjetno avtor z veseljem pomagal saj ima kar precej dokumentirano.
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napreduje SUPER! Dobil sem linearna vodila, hvala tebi za koračne motorje, maretu69 za "špindl"... robo dejansko že imam vso, samo še sestavim, pol pa k Volk-u na obisk, kakšno pivo in pa njegov patent za koračne motorje gnat...
Bom poslikal seveda....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastor Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10 Prispevkov: 153 Aktiv.: 0.65 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2008 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tistim, ki se lotevate gradnje ali že gradite svoj CNC stroj, bo prav prišla naslednja povezava: www.einfach-cnc.de .
Na njej je dosti nasvetov za gradnjo in predelavo stroja, samo tehniko rezkanja in tudi kompletni načrti za samogradnjo stroja (zelo podrobni). Zanimiv je tudi vrtalnik/rezkalnik, ki za pogon uporablja brezkrtačni DC motor (BLDC). Najdejo se tudi načrti za izdelavo krmilnika koračnih motorjev (4 osi po 4A trajnega toka, žal ne podpira mikro-korakov).
Možakar ima tudi spletno trgovino z mehanskimi elementi, tiskanimi vezji iz njegovih projektov, koračnimi motorji,... Kolikor sem primerjal na spletu, ima kar fer cene, pa še poštnina je zelo ugodna.
Napisal je tudi nekaj knjig z CNC tematiko. Stran je samo v nemščini.
Obilo uspehov pri gradnji in rezkanju.
Marko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Darko,ali bo miza premična ali fiksirana?In gornji del premična ali ne?Prej si pisal da je boljše mizica premična.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam vprašanje:
Dobil sem 6kom teh linearnih ležajev (ali kako se že temu reče ) ki sta na spodnjih slikah. Namen jih imam uporabiti na moji CNC mašinci, ki jo izdelujem in sicer za X os. Notranji fi je 16mm.
Sedaj pa k vprašanju... uporabil bom svetlo vlečene palice za vodilo, ampak kako vpeti ta ležaj?
kakšna ideja?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
127.33 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
236.97 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
uporabil bom svetlo vlečene palice za vodilo |
kolikor jaz vem se za to uporablja brušena vodila - vsaj jaz imam taka na mizici vrtalnega strojčka.
Vodilo se obravnava kot del ležaja zato ne more biti skozi karkoli
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če narediš v nosilcu luknji primerne velikosti, da zapešaš notri tole kroglično pušo, bi pomoje delovalo ampak svetlo vlečena palica za vodila nikakor ni primerna. V službi imam en inštrument, ki ima kakih 50kg težak zgornji del, ki se vozi na štirih takih pušah po vodilih iz navadnega jekla. Zadevo se ročno premakne kakih 5x na dan. V mesecu, dveh so kroglice naredile vsaj desetinko globoke kanale v vodila! Raje nabavi kaljena, brušena vodila! Jih imajo v ideal velenje, naprimer...
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glej tukaj
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jutri sem imel namen iti v TO firmo...vem da jih imajo...prav za ta namen. Prodajajo jih pa na metre.
P.S: SimonS, dober link!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.83 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
ne vem ....... , batnice so vse iz mehkega materiala
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni